Pretraga

Gotova matura: Provjerite koliko je prijava na svakom studiju nakon ispita i što je najpoželjnije

A- A+

Protekle srijede maturanti su napisali i svoj posljednji ispit na prvom roku ovogodišnje državne mature, Matematiku. No, prijave studija u većini slučajeva traju do dana objave rezultata, odnosno do 19. srpnja u 13:39 h maturanti mogu mijenjati svoje liste prioriteta. Prema omjeru kvote i broja prvih izbora i nakon napisanih ispita mature najpoželjniji je izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Ne uzimajući u obzir kvotu, najviše maturanata na prvo je mjesto liste studija stavilo studij elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Maturanti su napisali sve ovogodišnje ispite na prvom roku državne mature u 2023. godini. Sada im samo preostaje pričekati rezultate te se upisati na studije. Prvi rezultati bit će objavljeni 12. srpnja, a konačni izlaze nakon žalbenog roka, 19. srpnja. Sve do tog datuma, do 13:59 maturanti mogu prijavljivati studijske programe, brisati ih s popisa, odnosno raditi promjene na svojoj listi prioriteta. Treba naglasiti da su neki fakulteti mogli odrediti i raniji rok zaključenja prijave, a to su obično studiji koji provode dodatne provjere. Konačne rang-liste bit će vidljive isto 19. srpnja, ali iza 15 sati.

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je i stanje s brojem prijava na svaki studij na današnji dan, dakle dan nakon što su maturanti napisali Matematiku, posljednji ispit na ovom roku mature.

Najpoželjniji studiji prema omjeru kvote i broja prvih izbora

Kada se u obzir uzmu studiji s kvotom većom od deset upisnih mjesta, najpoželjniji je izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Poželjnost je u ovom slučaju definirana omjerom broja prvih izvora i ukupne upisne kvote, a ovaj izvanredni studij sestrinstva prvi je izbor za 118 kandidata, dok je kvota 20 mjesta.

Na drugom mjestu ove ljestvice nalazi se logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, koja je prvi izbor za 272 kandidata, a kvota je 50. Treći je studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s 81 upisnim mjestom, a 402 kandidata kojima je studij prvi izbor.

najpoželjniji studiji lipanj

Izvor: Studij.hr/AZVO

@srednja_hr Državna matura je gotova, a što dalje? Pročitajte na linku u opisu profila … #matura #matura2023 #foryoupage #fyp #srednja #srednjahr ♬ original sound – srednja_hr

Studiji s najviše prvih izbora

Ako se u obzir ne uzima upisna kvota, najviše maturanata, 1.226 na prvo je mjesto svoje liste studija u sustavu Postani student stavilo studij elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Kvora je 650 mjesta. Druga je po broju prvih izbora poslovna ekonomija na Ekonomskom u Zagrebu s 872 maturanta kojima je studij na prvom mjestu, ali upisati ih se može čak 980. Slijedi medicina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu – prvi je izbor za 706 kandidata, ali ih se upisati može samo njih 300.

studiji s najviše prijava

Izvor: Studij.hr/AZVO

Čitav popis studija s upisnim kvotama, prijavama, prvim izborima i omjerima kvote i prvih izbora pogledajte u tablici ispod. Studiji su poredani tako da se na vrhu liste nalaze oni na kojima je najveći omjer kvote i kandidata kojima je to prvi izbor. Napomenimo kako ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Naime, rang-liste funkcioniraju na način da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr