Pretraga

Hrvatski studiji snizili kriterije pa privukli maturante: Psihologija je na popisu najpoželjnijih studija

Fakultet hrvatskih studija snizio je kriterije za upis studija Psihologija, potrebno je položiti B razinu Matematike na maturi. To im se, u jednom pogledu, isplatilo jer se prema najnovijim podacima taj studij nalazi među najpoželjnijih studija za upis u 2023. godini. Podsjetimo, s Hrvatskih su nam studija koncem ožujka kazali kako su mijenjali kriterije kako bi dali prednost kandidatima društvenih afiniteta, ali uzimajući u obzir i da je matematička anksioznost ‘stvaran i znanstveno dokazani konstrukt’.

list ispita B razine mature iz Matematike, u pozadini zgrada Fakulteta hrvatskih studija

Ilustracija: srednja.hr

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, preko čijeg se središnjeg ureda vode svi upisi na visoka učilišta i studije diljem države, objavio je za mjesec svibanj listu najpoželjnijih studija za upis za 2023. godinu. Po omjeru broja maturanata koji su pojedini studij odabrali kao prvi izbor i broja upisnih mjesta na tim studijima, prednjači Logopedija koju izvodi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu. Na drugom je mjestu Sestrinstvo, studij koji izvodi Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, a na trećem mjestu Psihologija koju izvodi Filozofski fakultet u Zagrebu. Objavili smo listu deset trenutno najpoželjnijih studija u državi za 2023. godinu, a na toj listi možemo podcrtati i neke zanimljive primjere.

Izdvojeni članak
šarene stolice u predavaonici na fakultetu

AZVO objavio nove podatke: Ovo su, trenutno, najpoželjniji studiji za upis u 2023. godini

Snizili uvjete pa privukli maturante

Na petom mjestu po poželjnosti na ovom popisu AZVO-a nalazi se i studij Psihologija koji izvodi Fakultet hrvatskih studija. Na ukupno 57 upisnih mjesta za prvi je izbor ovaj studij odabrao 251 kandidat, pa to čini impozantni omjer prvih izbora i kvota od 4,4. Prošle godine, na listama poželjnosti objavljenima u svibnju 2022., na istu kvotu od 57 upisnih mjesta ovaj je studij kao prvi izbor odabralo 94 kandidata, što je činilo omjer od 1,93.

Sada je, u odnosu na isto vrijeme prošle godine došlo do značajnog porasta popularnosti petoplasiranog studija. Nameće se pitanje zašto? Barem dio odgovora, kako smo izvijestili krajem ožujka, leži u činjenici da je Fakultet hrvatskih studija za studij Psihologija ove godine mijenjao uvjete za upis. Za razliku od prijašnjih godina, maturanti i kandidati koji ove godine planiraju upisati taj smjer više neće morati položiti ispit iz više, A razine Matematike na državnoj maturi. Bit će im dovoljna osnovna, B razina.

Kako su nam tada rekli nastavnici fakultetskog Odsjeka za psihologiju, to nije bila jedina promjena, a glavni je cilj bio, vele za srednja.hr, dati prednost studentima društvenih afiniteta. Nisu htjeli zakinuti ni, istaknuli su, učenike koji dolaze iz strukovnih škola sa slabijom matematičkom pozadinom, kao što su primjerice maturanti iz zdravstvenih i medicinskih škola. Nastojali su, rekli su nam tada, uvažiti i činjenicu da je matematička anksioznost ‘stvaran i znanstveno dokazani konstrukt’ koji bi dio kandidata mogao obeshrabriti od upisa studija psihologije. Napravili su stoga kompromis učinjen u smjeru smanjenja kriterija za Matematiku uz daljnje zadržavanje selekcijskog postupka.

Izdvojeni članak
komentari na studij psihologije

Nižu se komentari na snižavanje uvjeta za upis studija psihologije: ‘Sramotno’

Povela se rasprava na društvenim mrežama

Čitatelji portala srednja.hr ostali su podijeljeni u svojim komentarima na snižavanje kriterija za upis studija Psihologija na Fakultetu hrvatskih studija. Dok su jedni pozdravili taj potez, drugi su ga nazvali sramotnim. Na društvenim se mrežama povela prava diskusija.

– Sramotno. Sramotno je da učenici s gimnazijskim programom uopće i pristupaju B razini, a kamoli da je B razina dovoljna za učiteljski studij, a sada i studij psihologije. Ovo je debelo srozavanje obrazovanja, stoji u jednom komentaru.

Neki su bili posebno sarkastični kad su vidjeli našu vijest o snižavanju kriterija za upis gore spomenutog studija.

– Nadam se zabrani matematike općenito. Naime, nekima matematika ide lakše, drugima teže. Stop diskriminacijama! Želimo šaroliko društvo puno boja, u kojima svi upisujemo sve i svi radimo kao kirurzi, ako to želimo, napisao je sarkastični komentator