Pretraga

I ove godine bit će probna matura: Izgledat će drugačije nego lani, državu će koštati pola milijuna kuna

A- A+

U prošloj školskoj godini, tijekom ožujka i travnja, po prvi puta je uz redovnu provedena i probna državna matura, a razlog je bio taj da su ispiti bili sastavljeni prema novim kurikulumima Škole za život. Iako se za ovu godinu u ispitnim katalozima, osim iz Hrvatskog, nije puno toga mijenjalo, probna državna matura provest će se i ove školske godine, što će državu koštati oko pola milijuna kuna. No, ona će biti nešto drugačijeg oblika u odnosu na prethodnu probnu. Naime, ne piše se u školama, nego će ispiti biti objavljeni u veljači na webu NCVVO-a. Mjesec dana kasnije izlaze i rješenja, pa će maturanti sami provjeriti kako su ih riješili.

kemija državna matura 2022 (1)

Foto: srednja.hr

I ove školske godine, uz redovnu, piše se i probna državna matura. No, ona neće izgledati kao prošlogodišnja, kada su učenici probne ispite pisali kroz mjesec dana, u školama, a ocjenjivali su im ih njihovi nastavnici.

Probni ispiti bit će objavljeni online, rješenja mjesec dana kasnije

Ove godine Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na probne će ispite objaviti na svojim mrežnim stranicama 1. veljače 2023. godine.

– Tako će učenici moći rješavati ispite i dobiti uvid u sadržaj i strukturu ispita četiri mjeseca prije početka državne mature. Već 1. ožujka također ćemo na mrežnim stranicama Centra objaviti rješenja zadataka probnih ispita kako bi učenici mogli provjeriti u kojoj su mjeri uspješno riješili zadatke, kaže nam ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović.

U ovoj školskoj godini velike promjene doživjet će samo ispit mature iz Hrvatskog jezika – nema više A i B razine, svi pišu isti ispit, koji će se sastojati od triju, umjesto dosadašnjih dviju cjelina, a na popisu lektira za esej za iduću godinu nalaze se samo četiri djela, o čemu više možete čitati ovdje. No, većina drugih ispitnih kataloga za ovu školsku godinu sadržajno se nije mijenjala, a stari ispiti već su dostupni na web stranici NCVVO-a. Pa je jedno od naših pitanja bilo i ono zašto je NCVVO odlučio opet raditi probne ispite.

– Ovim želimo i ovogodišnjim maturantima olakšati pripremu i na ovaj način jer uvažavamo činjenicu da su oni generacija maturanata koja je prethodne tri školske godine bila uvelike zakinuta za nastavu u živo zbog pandemije, potresa i štrajka prosvjetara, odgovara nam ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Provedba probne mature lani je koštala 10 milijuna kuna, ove godine oko pola milijuna

Dodatno navodi kako će ispiti u strukturi i sadržaju zadataka biti isti kao jedna od mogućih inačica na ispitu državne mature, odnosno ne radi se o kombinaciji zadataka s prošlih ispita. Što znači da će izrada novih probnih ispita biti dodatan trošak za državu.

– Ovi probni ispiti bit će znatno jeftiniji jer neće biti troškova tiska, distribucije, ocjenjivanja, dežurstava nastavnika i svega drugog organizacijske naravi što se radilo prošle školske godine. Škole će biti pošteđene organizacijskih problema s kojima su se neke od njih suočavale prošle godine u vrijeme školskih, županijskih i državnih natjecanja. Trošak ispita državne mature provedenih u 2021./22. bio je oko 10 milijuna kuna, ukupan trošak ovogodišnjih probnih ispita bit će oko 500.000 kuna, kaže nam Filipović.

Na kraju dodaje da se nada kako će ‘ovi probni ispiti smanjiti i potrebu za instrukcijama i time zaštititi roditelje od dodatnih troškova, a pomoći i predmetnim nastavnicima da u okviru školskih priprema imaju jasne smjernice na što treba skrenuti pozornost u radu s učenicima kako bi njihovi rezultati na državnoj maturi bili što bolji’.

– Više od osamdeset posto učenika se prošle godine pozitivno referiralo na probne ispite s konstatacijom da su im oni pomogli da uoče što trebaju dodatno učiti u vremenu koje prethodi pisanju ispita državne mature, zaključuje Filipović.