Pretraga

Ispit iz Informatike: Da smo znali da je ovako lako bi učili

A- A+

Ispit iz Informatike, bio je drugi po redu na ljetnom roku ovogodišnje državne mature, na kojem su pristupnici imali 100 minuta, za rješavanje 36 zadataka. Prvi komentari maturanata na hodnicima zagrebačke Tehničke škole Ruđer Bošković bili su ‘je** te, da smo znali da je ovako lako, bi učili’. No, ispada da su im poteškoće stvorila praktična, naizgled banalna pitanja o funkcijama u Microsoft Wordu.

Na ispitu iz Informatike na državnoj maturi, pristupnici su imali praktički tri minute po pitanju, a prema prvim ocjenama maturanata iz popularnog Ruđera, to je bilo dovoljno za izradu testa. Premda, ne bi naodmet bila ni poneka minuta više, čisto radi završne provjere napisanog.

Izdvojeni članak

Počela je matura: Ispit iz Psihologije nije uzbudio maturante, završavali ga i za 45 minuta

Ispit sličan onima iz prethodnih godina

Jedan od učestalih načina, na koji se maturanti pripremaju za ispite državne mature, je rješavanje testova iz prethodnih godina. I u slučaju Informatike to je bio dobar pristup.

– Ispit nije bio težak, s obzirom da je dosta nalikovao testovima s prethodnih državnih matura, uz sitne preinake, baš kako sam i očekivao, objašnjava nam Nikola, maturant iz Tehničke škole Ruđera Boškovića. 

Priznaje nam da je u jednom trenutku riskirao pokušavajući prepisati odgovor. 

– Prošlo je bez rezultata. Sve što sam postigao su grdi pogledi ispitnog koordinatora, govori Nikola.

U školi s naglašenom informatikom, maturante iznenadila praktična pitanja iz Worda

Kada je riječ o vremenu za pisanje ispita, maturanti tvrde da ga je bilo dosta, ali…

– Da je bila još pokoja minuta, dobro bi došla za završnu provjeru napisanog, mišljenja je Nikola, koji očekuje da će dobiti trojku iz ispita. 

Kako nam dalje otkriva, kolege i njega su iznenadila neka praktična pitanja iz Worda, poput kako se kombinacijom tipki spustiti na dno teksta. Ne znamo koliko je ovo korisno znanje za pristupnike maturi, ali evo, i takva su se pitanja našla u testu.      

Ispit iz Informatike nije uznemirio niti maturanta VII. gimnazije u Zagrebu, koji se svega tri dana pripremao za ispit, a očekuje dobru ocjenu.      

– Ispit je dobro prošao. Nije bilo teško, više zeznuto. Bilo je i nekih glupih pitanja kao i u svakom testu. Vremena je bilo dovoljno, a za ispit sam se pripremao 3 dana i očekujem da ću dobiti 4, ukratko nam je prve dojmove izložio Josip, koji planira upisati geodeziju.