Pretraga

Izašla su rješenja probne mature: Možete li prikupiti 15/15 na pitanjima iz Hrvatskog?

A- A+

Nakon što je NCVVO na svojim internetskim stranicama objavio probne ispite mature sredinom veljače, sada su poznata i rješenja ispita. Maturanti mogu provjeriti na koliko su zadataka točno odgovorili te im ispiti mogu poslužiti za učenje. Mi smo izdvojili 15 zadataka s probne mature Hrvatskog jezika, od čitanja s razumijevanjem do zadataka književnosti i jezika.

matura hrvatski esej

Matura Hrvatski jezik | foto: srednja.hr

Dok maturanti prijavljuju studije u sustavu Postani student, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na svojim je internetskim stranicama objavio ispite i rješenja probne mature. Zadaci maturantima mogu poslužiti kao priprema za maturu, a ove godine od obveznih predmeta prvo se piše Engleski jezik 10. lipnja.

Među obveznim ispitima koji pišu svi maturanti je i Hrvatski jezik koji se piše na jednoj razini, a sastoji se od tri cjelina – čitanje, književnost i hrvatski jezik, sažetak te školski esej. Maturanti za prolaz moraju zadovoljiti minimalni prag na eseju, a na popisu lektira za esej ove je godine osam djela. U nastavku smo izdvojili 15 zadataka s probne mature iz Hrvatskog jezika, a rješenja možete pronaći nakon zadataka.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Za rješenja kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.