Pretraga

Izašli rezultati ankete koju je NCVVO proveo na maturantima: Velika razlika između ocjena u školi i na maturi

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja provodio je među maturantima upitnike o motivaciji za državnu maturu, samoregulaciji učenja i psihološkoj uznemirenosti tijekom nastave na daljinu. U tijeku je i upitnik o iskustvu pisanja mature, a neke rezultate NCVVO je otkrio u priopćenju medijima uz statističke podatke o maturi 2020. Možda najupečatljiviji je podatak kako vlada veliki nesrazmjer između školskih i ocjena na maturi.

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Upitnici koje je NCVVO proveo među maturantima pokazali su kako su već na početku školske godine maturanti kao predmete koje najteže savladavaju izdvojili Fiziku i Kemiju. Inače, na tim je izbornim predmetima ove godine snižen prag prolaznosti s 30 na 25%, ali unatoč tome na Fizici su najčešće ocjene bile nedovoljan i dovoljan, a na Kemiji su dominirale dvojke.

U upitniku o motivaciji za državnu maturu sudjelovalo je 18.814 maturanata, a u onome o samoregulaciji učenja i psihološkoj uznemirenosti tijekom nastave na daljinu njih 13.099.

Strukovnjaci manje zabrinuti od gimnazijalaca

Izdvojeni članak

Poznato koliko su predmeta maturanti prosječno pisali: ‘Veliki broj učenika prijavi ispite, ali na njih ne izađe’

Rezultati su pokazali i kako je neizvjesnost uoči provedbe državne mature uzrokovala veliku psihološku uznemirenost kod maturanata. Uz navedeno, pokazalo se i da unatoč tome što se mogao steći dojam da maturanti žele otkazivanje ovogodišnje državne mature, u upitniku ih se većina izjasnila da žele cjelovitu državnu maturu.

Psihološka uznemirenost bila je manja za vrijeme same provedbe državne mature nego u periodu iščekivanja, a učenici strukovnih škola općenito su manje zabrinuti oko ispita državne mature nego učenici gimnazija, stoji u priopćenju NCVVO-a. Također, većina maturanata izrazila je visoki stupanj slaganja s tvrdnjom da bi im bilo korisno da su se ranije tijekom svoga školovanja imali prilike susresti s ispitivanjima sličnima državnoj maturi.

Inače, sličan način ispitivanja su nacionalni ispiti, koje provodi većina država u okruženju. Još je i prije mature ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, izjavila kako je sve spremno da učenici te ispite pišu već dogodine, ali da njihova provedba ovisi o volji Vlade.

Veliki nerazmjer u školskim i ocjenama na maturi

Ove godine prvi su puta povezani podatci o školskim ocjenama, očekivanja ocjena na državnoj maturi i dobivene ocjene. Prema podacima koje je predstavio NCVVO veliki je nerazmjer između školskih ocjena i ocjena na državnoj maturi.

Uz to, učenici očekuju niže ocjene na državnoj maturi nego što im je zaključna školska ocjena.

Konkretne razlike u školskim, ocjenama na maturi i ocjenama koje su učenici očekivali na ispitima mature možete za veće predmete vidjeti grafovima u nastavku (kliknite za uvećanje slike)


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.