Pretraga

Pogledajte koje su najčešće ocjene na ispitima mature: Na popularnom izbornom dominirale jedinice

A- A+

Ovoga ponedjeljka objavljeni su konačni rezultati mature, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priopćenjem je predstavio statističke zanimljivosti ljetnog roka. Između ostaloga, poznato je i koje su prosječne postotne riješenosti pojedinih ispita te najčešće ocjene koje su učenici ostvarili na ispitima. Tako su, primjerice, na Fizici ove godine najčešća ocjena bile jedinica i dvojka (iako je spušten prag za ocjenu dovoljan), dok su jedinice su dominirale na Psihologiji.

Foto: Srednja.hr

Svaki peti gimnazijalac i svaki drugi strukovnjak dobili su jedinicu na nekom od ispita. Ukupan  broj pristupnika s negativnim ocjenama na Hrvatskom, Matematici ili iz oba ispita iznosi 5.296. Ukupno gledajući, ove godine maturu, točnije obavezne predmete palo je 460 gimnazijalaca, a više o prolaznosti na ljetnom roku možete čitati ovdje.

Najlošije se rješavala Fizika, Sociologija i Filozofija

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u priopćenju medijima poslao je i tablicu s prosječnom postotnom riješenosti pojedinih ispita. Najniža je prosječna postotna riješenost na Filozofiji, Sociologiji i Fizici, između 31 i 40 posto. Kada je riječ o obveznim predmetima s najvećim brojem prijava, između 41 i 50 posto učenici su ostvarivali na B razini Matematike, dok je prosječna postotna riješenost A razine tog predmeta između 51 i 60 posto.

Ista je prosječna postotna riješenost B razine Hrvatskog, dok su pristupnici A razini bili nešto bolji i u prosjeku ostvarivali između 61 i 70 posto. Istu prosječnu postotnu riješenost imaju pristupnici B razine Engleskog jezika, dok su na A razini Engleskog ostvarivali bolje rezultate – između 71 i 80 posto. Prosječnu postotnu riješenost po predmetima možete vidjeti u tablici ispod.

Na Psihologiji dominirale jedinice, na Fizici jedinice i dvojke

Uz prosječnu postotnu riješenost ispita, NCVVO je medijima poslao podatke i o najčešćim ocjenama na ispitima s većim brojem prijava.

Na obje razine Hrvatskog najčešća je ocjena bila trojka, kao i na osnovnoj razini Matematike, dok su na višoj uz trojke dominirale i dvojke. Dobar i vrlo dobar najčešće su ocjene na osnovnoj razini Engleskog, dok su to na višoj vrlo dobar i odličan.

Najčešća ocjena na Fizici je prošle godine bila nedovoljan. Ove je godine prag prolaznosti za dvojku spušten s 30 na 25%, ali to nije puno pomoglo pa su ove godine najčešće ocjene nedovoljan i dovoljan. Nedovoljan je najčešća ocjena na Psihologiji, dok su na Biologiji i PiG-u dominantne bile dvojka i trojka.

Fizika, Kemija i PiG lošije riješeni u odnosu na lani, obvezni predmeti bolje

Iz NCVVO-a su usporedili i ovogodišnje te prošlogodišnje prosječne ocjene učenika na ispitima s tradicionalno većim brojem prijava. Na obveznim predmetima, na kojima su postotni pragovi za svaku od ocjena isti u 2020. i 2019., ocjene su bile nešto bolje. Napomenimo i kako ove godine za dvoju na Hrvatskom nije trebalo proći esej i on čini manji udio ocjene u odnosu na 2019.

No, na nekim izbornim predmetima one su se pogoršale. U tablici u nastavku jedino su u odnosu na 2019. sniženi pragovi prolaznosti za Fiziku i Kemiju i to s 30 na 25%, koliko je ove godine trebalo za dvojku. Istovremeno je prosječna ocjena na ta dva predmeta pala za 0,3. Za 0,3 manja je i prosječna ocjena na PiG-u, dok je za isto toliko povećana na Informatici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Pogledajte koje su najčešće ocjene na ispitima mature: Na popularnom izbornom dominirale jedinice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap