Pretraga

Izašli su prvi rezultati mature u jesenskom roku: Evo kako uložiti žalbu i koje se neće razmatrati

A- A+

Točno u podne objavljeni su privremeni rezultati mature u jesenskom roku. U istom je trenutku počeo teći i rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita. Prigovor mora sadržavati jasan argument zašto je zadatak pogrešno bodovan, privatni razlog kao uzrok pogreške nije valjano obrazloženje, a isto tako ‘žicanje’ boda ili dva za prolazak ne dolazi u obzir.

mladić s ispitom državne mature u ruci i laptopom na stranici postani student

Foto: srednja.hr

Oko 4.700 kandidata koji su izašli na ovogodišnji drugi rok državne mature točno u podne doznalo je prve, privremene rezultate ispita. Kao i svake godine, ispiti na jesenskom roku ocjenjuju se prema pragovima prolaznosti donesenima za ljetni rok, a koje možete vidjeti na poveznici.

U podne je počeo teći i rok za ulaganje prigovora na rezultate mature, koji traje 48 sati, odnosno do 13. rujna u podne. Na prigovoru mora biti jasno naznačeno na kojem je zadatku došlo do nepravilnog bodovanja te u čemu se sastoji nepravilnost.

Nema žicanja bodova, privatni razlozi koji su doveli do greške nisu valjani argument

Maturanti koji su školu završili u 2023. prigovor podnose školskom ispitnom povjerenstvu, odnosno ispitnom koordinatoru u školi. Ostali pristupnici prigovor podnose NCVVO-u na način da ga sami upisuju na svojoj stranici u Postani student na poveznici Moji prigovori. NCVVO će prigovor riješiti najkasnije u roku od pet dana od isteka roka za prigovore.

Kako je pojašnjeno na stranici Postani student, kandidati koji žele uložiti prigovor moraju sljedeće korake:

1. Potrebno je prigovore podnijeti putem sustava.
2. Prigovori poslani e-poštom neće se rješavati.
3. U prigovoru treba biti naveden broj zadatka, dobiveni bodovi te konkretan i argumentiran prigovor na bodovanje. Prigovor treba sadržavati jasno i argumentirano obrazloženo zbog čega se smatra da je došlo do pogreške u bodovanju.
4. Privatni razlozi kao uzrok pogreške nisu valjan argument za prigovor.
5. Ako je pristupnik zaboravio ili nije stigao prepisati odgovore na zadatke višestrukoga izbora na list za odgovore to nije valjan argument za prigovor.
6. Molba za ponovnim pregledom cijelog ispita jer učeniku odnosno pristupniku „nedostaju jedan ili dva boda za prolaz“ nije valjan argument za prigovor.

Važna napomena je da bi se prigovori za Hrvatski jezik trebali odvajati u slučaju da se prilaže prigovor na sažetak i esej. U tom slučaju, piše na Postani student, pristupnik ulaže dva prigovora, jedan na Hrvatski jezik – test i sažetak, a drugi na Hrvatski jezik – školski esej.

Izdvojeni članak
ilustracija, probni ispit mature iz Matematike i kalkulator na radnom stolu

Maturantu poništeni svi ispiti na jesenskom, dobio i zabranu: Evo u koliko sati izlaze prvi rezultati mature

Nezadovoljni odgovorom mogu uložiti i drugostupanjski prigovor

Oni koji neće biti zadovoljni dobivenim odgovorom mogu, u roku od jednog dana otkako dobiju odgovor NCVVO-a, podnijeti i drugostupanjski prigovor. On se šalje Upravnom vijeću Centra koje donosi odluku u roku od dva dana od dana primitka prigovora.

– Pristupnik šalje drugostupanjski prigovor Upravnomu vijeću Centra putem Obrasca za prigovore na odluku Centra. Obrazac za prigovore na odluku Centra nalazi se na poveznici.  Pristupnik je obvezan pri ulaganju drugostupanjskog prigovora u obrazac upisati šifru riješenoga prigovora koja se nalazi u pisanome odgovoru Centra na njegovoj stranici u sustavu na poveznici Moji prigovori. Ako pristupnik ne upiše šifru ili upiše pogrešnu šifru u obrazac za upis prigovora na odluku Centra, prigovor neće moći biti obrađen, navode iz NCVVO-a.

Pristupnik je obvezan prilikom ulaganja prigovora na odluku NCVVO-a u obrazac upisati: ime i prezime OIB, šifru rješenja prvog prigovora, zatim kopirati originalni tekst pisanog odgovora NCVVO-a na prvi prigovor, a u svom je tekstu prigovora potrebno argumentirano obrazložiti zbog čega je učenik/pristupnik nezadovoljan odlukom NCVVO-a na prigovor.

Podsjetimo za kraj, konačni rezultati mature bit će objavljeni 18. rujna. To je ujedno i posljednji dan kada maturanti mogu mijenjati svoje liste željenih studija. Do 13:59 mogu se prijavljivati za upis na studijske programe, brisati ih ili mijenjati prioritete. Iznimka su studiji koji su samostalno odredili raniji rok prijave, što su obično oni koji za upis provode dodatnu provjeru. Konačne rang-liste za upis na studijske programe bit će objavljene 18. rujna iza 15 sati.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.