Pretraga

Život vam je trenutno previše kaotičan? Dovedite ga u red uz ova tri savjeta

A- A+

Rane dvadesete, kada prvi put dobijemo slobodu raditi što hoćemo i odgovornost za sebe, po svojoj su prirodi poprilično kaotično razdoblje. Žongliramo obvezama na faksu, poslom, društvenim i ljubavnim životom, hobijima i nizom drugih stvari, a ne moramo niti isticati da to može biti poprilično preplavljujuće. Evo kako se osjećati kao da imate sve pod kontrolom, čak i kad vam se čini da je vaš život gašenje jednog požara za drugim.

Donosimo tri ključne stvari koje trebate primijeniti ako se želite osjećati kao da imate sve pod kontrolom, iako vam je život iznimno kaotičan | Foto: Pexels

Koliko god željeli da je naš život bezbrižan i savršeno balansiran između uspjeha na faksu, odličnog posla i zabavnog društvenog života, realnost često nije takva. U stvarnosti, svima se dogodi da obveze ignoriramo mrvicu duže nego što bismo smjeli pa se iznenadimo kad nas preplave. Životni prostor nam je neuredan, ne spavamo koliko bismo trebali i ne pamtimo kad smo zadnji puta pojeli neko povrće (prženi krumpirići se ne računaju).

Život u ranim dvadesetima, po definiciji, rijetko nije posve kaotičan. U ovoj životnoj fazi postajemo sve samostalniji ali u tom procesu prirodno je griješiti. Osjećate li se kao da je vaš život gašenje jednog požara za drugim, ne brinite se, većina se tako osjeća. Vjerojatno ste u tome i puno uspješniji nego što vam se čini. Ipak, postoje neke stvari koje možete činiti za dodatno ublažavanje kaosa.

Riječ je o osobnim ciljevima koji će vam pomoći izbalansirati životni ritam. Primjenjivi su za sve, bilo da ste učenik ili student pretrpan obvezama ili mlada osoba na svom prvom poslu pod stresom zbog samostalnog života.

Izdvojeni članak
djevojka uči za ispit

Samo studenti će razumjeti: Četiri situacije koje svi proživimo na faksu

Sve ostalo može biti u kaosu, ali uvedite samo jednu rutinu

Život ne možemo dovesti u red bez jednog važnog preduvjeta: ako nemamo dovoljno energije za to. Neuredan raspored spavanja se možda ne čini tako važan, ali vjerujte nam, neprospavani sati se brzo skupe i rezultiraju problemima. I ne, ako danima ne skupite više od pet sati sna, ali zato vikendom ‘odvalite’ po 12 i više sati u krevetu, niste nadoknadili izgubljeno.

Umjesto toga, ciljajte ići u krevet svaki dan u otprilike isto vrijeme. Kada će to biti, odredite sami, ali vodite se time da nam treba najmanje 8 sati sna za fizičko i psihičko zdravlje. Osim što ćete imati više energije, ovo će postići još jedan važan zadatak – pomoći će nam stvoriti rutinu. A ako je baš sve ostalo u kaosu, neka makar vaše spavanje ne bude.

soba studentski dom krevet

Pokušajte ići spavati svaki dan u isto vrijeme kako biste imali energije za suočiti se sa životnim kaosom | Foto: Jp Valery, Unsplash

Suočite se s najvećim izvorom stresa (nakon ispita)

Ispiti su za učenike i studente vjerojatno najveći izvor stresa. Postoji samo jedan koji ima veću moć nad nama, a taj se pojavi tek kada postanemo odgovorni sami za sebe. Govorimo, naravno, o financijama. Plaćanje stanarine, troškovi prehrane, izlasci, odjeća… sve ovo se skupi i brzo naučimo da je važno naučiti raspolagati svakom kunom koju imamo.

Kako biste doveli ovaj aspekt svog života u red, odlučite u svakom trenutku znati koliko imate novca na računu. Logika je jednostavna: ako znamo koliko imamo, manje su šanse da ćemo potrošiti više od toga. Informirajte se kako vam u tome može pomoći banka u kojoj otvarate račun.

U PBZ-u, primjerice, možete ugovoriti tekući račun za mlade koji je potpuno besplatan, a jedini uvjet je da imate između 18 i 25 godina. Otvara se osobno u poslovnici, a uz račun ćete dobiti i besplatno digitalno bankarstvo.

Osim što ćete brzim pogledom na svoj mobitel uvijek znati iznos na računu, možete koristiti i funkcionalnosti poput #withSAVE koji za vas štedi male iznose svaki put kada plaćate karticom, #withPAY za brze uplate na račun kontaktima i #withCASH za podizanje gotovine na PBZ bankomatima bez kartice. Naravno, uz tekući račun dobivate i beskontaktnu Visa Inspire karticu. Dakle, dobit ćete sve što vam treba za preuzimanje financijske odgovornosti.


Jeste li znali za PBZ STEM stipendije?

PBZ stipendija namijenjena je studentima STEM usmjerenja (računarstvo, informatika, matematika, fizika ili elektrotehnika), a iznosi 3.500 KN (464,53 EUR) mjesečno i isplaćuje se svih 12 mjeseci u godini. Po završetku faksa, čeka te i siguran posao jer je uvjet primanja stipendije zaposlenje u PBZ-u na dvostruko vrijeme od primanja stipendije. Više o PBZ STEM stipendiji doznajte ovdje.


Ništa ne govori ‘kaos’ kao preživljavanje na proizvodima iz pekare

Kad nas stres i obveze pritisnu, najčešće pati naša prehrana. Tko makar jednom nije tjedan dana živio na proizvodima iz pekare ili pizzi iz brze linije u menzi? U nedostatku vremena, kuhanje ručka ćemo bez razmišljanja eliminirati s našeg popisa stvari koje moramo obaviti u danu. Problem nastaje kada nam takav životni stil prestane biti izuzetak, a postane navika. Upravo ta navika je jedna od stvari koju dijele svi studenti. U ovom tekstu smo popisali još nekoliko situacija koje su nam kao studentima dobro poznate, a želite li se osjećati manje usamljeno u svojim studentskim avanturama, bacite oko i na njega.

Želimo li dovesti život u red, dobar početak je stoga uvođenje makar jednog kuhanog obroka dnevno. Ponekad je teško pronaći vrijeme u danu za kuhanje, ali tome je moguće doskočiti. Kad imate vremena, kuhajte obroke unaprijed i zamrznite ih. Ako studirate, menza će vam značajno olakšati jer ne morate sami kuhati pa se time okoristite što više. Osim što ćete se osjećati bolje jer ste preuzeli odgovornost za svoju prehranu, imat ćete i više energije jer će hrana koju jedete biti nutritivno bogatija.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Privredne banke Zagreb d.d.