Pretraga

Je li ljeto između srednje i faksa zaista najdulje ljeto u životu?

A- A+

Završiti srednju školu čini se kao najveće postignuće života, barem u tom trenutku. To je službeno kraj jedne ere i to one najturbulentnije, ako uzmemo u obzir da nas u ovom periodu pubertet najviše ‘udara’. Nakon četiri godine srednje škole gdje smo se, koliko toliko, formirali u osobe, upisujemo faks i ulazimo u neki potpuno novi teritorij. A što je s razdobljem između srednje i faksa? Je li to doista najdulje ljeto u životu i je li to vrijeme da isprobamo i napravimo sve ludosti, jer kasnije nikad nećemo? Razgovarali smo s nekoliko maturanata o njihovim dojmovima, ali i studentima koji su dali malo ‘odrasliju’ perkspektivu!

Bruno Gomiero, Unsplash

„Iskoristi ovo ljeto, to je najdulje ljeto u tvom životu!“ je rečenica koju ste vjerojatno čuli barem jednom u svojoj maturalnoj godini. Ok, razumijemo da je to razdoblje kraj jedne ere – svakodnevnih odlazaka na nastavu, pisanja zadaća za nekoliko predmeta dnevno, možda prvi izlasci u životu, možda prve ljubavi. Osim toga, ovo ljeto označava i pripremu za novu eru – odlazak na fakultet, službeno stupanje u neki ‘odrasli’ život, možda odlazak u drugi grad na studij što uključuje i prvi samostalni život.

Ne dvojimo da je ovo ljeto vrlo specifično i nabijeno nekim snažnim emocijama koje dolaze s promjenom koja dolazi. Ali, je li doista najdulje ljeto? Što to uopće znači? Razgovarali smo s dvoje maturanata i tri studenta, koji su nam ispričali svoja iskustva. Možda na kraju izvučemo neku pouku.

– Ova godina je bila sve, samo ne normalna!, uvodi nas u priču Helena, maturantica iz zagrebačke 16. gimnazije i buduća studentica Prava. Kaže nam kako ni u najluđim scenarijima nije mogla zamisliti da će joj zadnja godina srednje škole ovako izgledati.

Najluđa školska godina ikad

– Prvo nismo išli u školu zbog štrajka pa smo se doma nekako pripremali za maturu puno prerano, a onda je došla i ta online nastava. Znači, velik dio svoje zadnje godine u srednjoj uopće tamo nisam provela, i nemam pojma kako se osjećam oko toga. Zbog toga i na ovo ljeto ne mogu gledati ‘normalno’, iskreno nam je rekla Helena.

Kako ovogodišnja generacija maturanata ima neka potpuno drugačija iskustva, pitali smo njihove starije kolege, kako je izgledala zadnja godina i matura u neka ‘normalna’ vremena.

Izdvojeni članak

Kako se povezati kroz najpopularnije aplikacije tijekom ljeta

–  Sjećam se da se nisam previše brinula oko mature, pogotovo ne za vrijeme pisanja. Više sam bila zabrinuta nakon, dok sam čekala rezultate ispita…. Mada moram priznati da sam noć prije pisanja matematike, koja mi je bila najvažnija, bila pod velikim stresom i učila do kasnih sati. Oko ostalih predmeta nisam toliko brinula. Bila sam redovita s učenjem u srednjoj, pa sam mislila da će to biti dovoljno za visoke ocjene, i bilo je!, rekla nam je Ana, studentica 3. godine preddiplomskog studija anglistike i talijanistike.

Drugačiju priču ima Mateo, koji trenutno piše diplomski kako bi završio studij Psihologije, koji je i bio njegov prvi izbor.

– Vrijeme polaganje državne mature mi je bilo jedno od najstresnijih razdoblja jer je to značilo definiranje mog životnog puta. Morao sam položiti sve predmete najbolje što mogu da upadnem na faks, a još je bio veći pritisak kad sam znao da o tome ovisi i moj odlazak od doma i neki budući, ‘ajmo reći, ozbiljan život, prisjetio se Mateo.

Mudrost dolazi s godinama

S jednom dozom nostalgije se Hana prisjetila svojeg posljednjeg dugog ljeta koje to nije, odnosno ljeta nakon srednje škole. Ona je iz prve upala na akademiju, premda su tada na njezin smjer primali samo troje studenata. Ipak, nakon preddiplomskog studija se odlučila sa studija Kazališne režije prebaciti na studij Produkcije, što joj je otvorilo oči pa ima i poruku za sve one koji nisu sigurni u ono što budućnost nosi.

– Mislim da danas imam puno veće mogućnosti zaposlenja s dva različita studija, i uvjerena sam u to da je na mladoj osobi vrlo težak životni zadatak kad na pragu punoljetnosti mora odlučivati kojim će profesionalnim putem krenuti te da je u redu istražiti više opcija, pronaći ono što ga ispunjava, makar to ne bio njegov prvi izbor, mudro nam je rekla Hana.

A što sada kad je taj ‘službeni’ dio oko državne mature i upisa na faks gotov? Maturant Fran nam je ukratko objasnio kako se upravo sada osjeća.

– Mislio sam da će biti puno više od ovoga što sad zapravo je, ako se razumijemo. Možda je samo stvar u tome da nisam očekivao da će matura i upisi i sve oko toga toliko dugo trajati, skoro cijeli srpanj. Ali, sljedeći tjedan idem s ekipom na jednu vikendicu na Cres, pa će valjda taj osjećaj ljeta postati realan, rekao nam je Fran, koji je upao na svoj prvi izbor – Promet.

Odaberi A1 tarifu na bonove za najbolje ljeto

FLATERICA – neograničeno surfaj i strimaj, koliko te volja!
STRIMALICA – za ovisnike o streaming servisima!
SURFERICA – za surfanje, ali ne ono u moru!
ŠERALICA – imaš više od 20 aktivnih grupa za dopisivanje, ovo je pun pogodak!
SPIKALICA – ako si old school tip koji voli telefonirati!

Slično kao što je Fran reko, i Ana se ne prisjeća tog ljeta kao nekog ‘specijalnog’.

– To ljeto je za mene bilo prije svega stresno – čekanje rezultata je bilo napeto, a zatim odlazak na upise, pa čekanje rezultata natječaja za smještaj u studentskom domu, i još neki vanjski faktori. Ne sjećam ga se kao pretjerano sretnog ljeta, ali se sjećam da sam bila dosta bezbrižna s obzirom na sve što se događalo. Također sam radila, pa sam većinu ljeta provela doma, ili na poslovnim putovanjima. Bilo je to sigurno moje prvo samostalno ljeto, gdje sam sama bila dio doma, dio na moru. Ali, nije sve bilo tako crno, bilo je jako puno bezbrižnih trenutaka s prijateljima, koji su mi tada bili najveća podrška. Radili smo tulume i stalno izlazili, to je bilo lijepo, otkrila nam je Ana.

Ljeto do listopada?

Buduća studentica Prava Helena nam je otkrila kako se osjeća oko velikog koraka, poznatog kao odlazak na faks.

– Pa, prvo mi je čudno što faks počinje u listopadu, dakle mjesec dana nakon škole. Ne znam je li se uopće tad isplati biti na moru još ili već počinje jesen? Uglavnom, to znači dodatnih mjesec dana na koje nisam uopće računala, što je super. Drugo, nemam baš neki osjećaj da radim veliki korak. Još nekoliko ljudi iz moje škole koje znam upisuju Pravo pa već imamo plan da ćemo se držati zajedno. A do tada, ne želim razmišljati o ničem ozbiljnom i samo se sunčati!, kroz smijeh nam je rekla Helena.

Hana nam je priznala da je to ljeto provela baš ‘onako kako treba’, odnosno, dala je sve od sebe da ga ispuni sa što više aktivnosti.

– Sjećam se da sam dosta tulumarila između srednje škole i faksa, kao i svako drugo ljeto, i posjećivala brojne glazbene i filmske festivale s prijateljima. Mislila sam da mi je to zadnje ljeto koje mogu iskoristiti u punom kapacitetu. Ljeto sam planirala po prijateljima, išli smo po tuđim vikendicama na moru, meni su dolazile ture prijatelja u moje mjesto, dio sam provela s roditeljima i bratom i tom periodu sam pokušavala nadoknaditi nepročitanu literaturu koja će mi trebati za budući faks, iako se ne mogu baš pohvaliti da sam naposljetku nešto previše pročitala. Festivali su nam bili glavna zanimacija i pokušavali smo uloviti koji god smo stigli. Znali smo putovati sa sjevera Hrvatske na jug da bi spojili dva događanja, trošili enormno puno benzina, krpali se za upade i štedjeli na hrani, iskreno nam je rekla Hana.

Najdulje ljeto? I da i ne!

Na kraju, pitali smo naše sugovornike misle li da je izreka da je ljeto između srednje i faksa najdulje ljeto u životu točna.

– U potpunosti se slažem da je to ljeto najduže ikad, završio sam s prijamnim ispitima krajem lipnja, a tek 1. 10. išao na faks. Nikad kasnije nisam imao toliko vremena. Na faksu su uvijek ispitni rokovi pa nešto ne položiš ili želiš dizat ocjenu pa se to sve zezne. A i uvijek sam dolazio ranije u Zagreb da malo radim da si zaradim nešto prije faksa, rekao je Mateo.

S druge strane, studentica Ana vidi neke druge odlike ljetnog odmora, osim duljine.

– Ljeto između srednje i faksa možda je najdulje, u smislu najveće pauze između kraja školske i akademske godine, ali sigurno ona ljetna bezbrižnost ne traje cijelo to vrijeme. Tek nakon obavljenog upisa na faks i riješenog smještaja kreće pravi odmor, a to je za mene bilo tek polovicom kolovoza… Sada na faksu sam već u lipnju uspjela riješiti sve obaveze i na miru sam do listopada, pa mi je ovo ljeto na primjer puno dulje od onoga… I svakako manje stresno!, rekla nam je Ana.

Super opcije za ljeto

Weekend opcija – neograničen internet od petka do nedjelje
9za9 – 9 giga za 9 kuna koje traju 24 sata
Switch opcija – u Moj A1 aplikaciji mijenjaj min/SMS poruke iz tarife za MB i obrnuto
Non stop social – koristi Tik-Tok, Instagram, Snapchat, Facebook, Messenger i WhatsApp neograničeno
Ako već nisi, preuzmi aplikaciju Moj A1 u kojoj možeš aktivirati opcije i pratiti potrošnju, a kada ti ponestane kuna na računu, na A1 webshopu ga možeš nadopuniti iznosom kojim želiš!

Hana je pronašla drugo najduže ljeto u životu, s čime je ljeto između srednje i faksa stavila u drugi fokus.

– Izreka da je ljeto između škole i faksa najduže ljeto u životu djelomično je istinita. Međutim, postoji još jedno ljeto, a to je ljeto između faksa i zapošljavanja. Onome tko završi faks u roku, prije ljetnih praznika, vrlo često ozbiljan život počinje tek u rujnu, jer rijetko tko zapošljava prije godišnjih. To je još jedna prilika, možda i posljednja, za proživjeti i nadoknaditi sva izgubljena vremena na faksu. Ja mogu reći da moje ljeto traje od kad sam upisala faks, odnosno završila školu, jer studirati umjetnički fakultet podrazumijeva vlastitu organizaciju vremena u nekom željenom tempu. Malo tko od nas je stalno zaposlen u struci, većina smo freelanceri i radimo od danas do sutra, rekla nam je Hana.

Jedno potpuno drugačije mišljenje ima Fran. Kaže nam kako je glupo uopće razmišljati na taj način.

– Pa baš ne bih volio s 19 godina znati da je ovo zadnji put da mogu uživati. Uostalom, što kad odem u mirovinu pa će mi najdulje ljeto biti cijelu godinu? Tako da, mislim da ta izreka baš nema smisla i da se, općenito, ne trebamo tako plašiti s nekim zastarjelim izrekama, odgovorio nam je Fran.

Iskustva ovih mladih nam govore kako se možda i radi o vremenski najdužem ljetu, barem u ovom periodu života, ali koliko je to ljeto bezbrižno i ispunjeno avanturama, ovisi samo o nama. Ipak, jedna je poveznica svih ovih priča, a to su prijatelji. Bilo da provodite ljeto zajedno ili se samo redovito čujete i komentirate apsolutno sve što vam se događa u životu, veza s prijateljima je jedna od glavnih stvari koje čine ljeto između srednje i faksa.

Kako biste ostali uvijek povezani s prijateljima, bez obzira gdje se nalazili, morate imati dovoljno megabajta. Odaberite najbolju opciju i uživajte u povezivanju s frendovima tijekom cijelog ljeta. Više pronađite ovdje.

______________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studije portala srednja.hr i A1 Hrvatska.