Pretraga

Jeste li spremni za maturu iz Biologije? Provjerite svoje znanje uz ovih 10 pitanja

A- A+

Maturanti ovoga utorka pišu ispit državne mature iz Biologije. Riječ je, naime, o jednom od najčešće prijavljivanih izbornih predmeta, koji svake godine maturantima zadaje glavobolje i nedoumice. Kako bi provjerili jeste li se zaista spremili za maturu iz Biologije, pokušajte točno odgovoriti na 10 pitanja s prošlogodišnje mature.

Foto: srednja.hr

Biologija je jedan od najčešće prijavljivanih izbornih predmeta na državnoj maturi, no to ne znači da je lagana. Svake godine se nađe neko ‘škakljivo’ pitanje, oko kojeg maturanti imaju nedoumica. Ove godine Biologiju je u redovnom roku prijavilo 5.293 kandidata, što znači da se smjestila tik iza Fizike po popularnosti.

Inače, ovogodišnji ispit državne mature iz Biologije sadrži 54 zadatka, a od toga je 40 zadataka zatvorenoga tipa koji donose 50 posto mogućih bodova i 14 zadataka otvorenoga tipa koji donose ostatak bodova. To, dakle, znači da se ispit sastoji od dviju ispitnih cjelina – od zadataka zatvorenog i zadataka otvorenog tipa.

Matura iz Biologije piše se 150 minuta i pristupnici mogu skupiti maksimalno 80 bodova. Kao i svake godine, očekuje se da će i ove maturanti morati pokazati razumijevanje i primjenu usvojenog znanja. Drugim riječima, samo ‘štrebanje’ napamet neće biti dovoljno za proći Biologiju na državnoj maturi. Što maturanti točno mogu očekivati na ovom ispitu, detaljno provjerite na ovoj poveznici.

Ne postoje neki konkretni savjeti za proći maturu iz Biologije, osim onoga da se dobro pripremite i ponovite naučeno gradivo. Za posljednje ponavljanje prije pisanja Biologije, u nastavku donosimo 10 zadataka s prošlogodišnje mature. Ako ih riješite bez greške, spremni ste!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Za točna rješenja kliknite na ikonu ‘nastavak teksta’.