Pretraga

[Matura ’23] Samo ‘štrebanje’ napamet neće biti dovoljno za uspjeh na Biologiji, evo kako izgleda ispit

A- A+

Nakon Fizike, Biologija je na državnoj maturi najčešće prijavljivani izborni predmet. Prošle godine taj je ispit pisalo nešto više od četiri tisuće pristupnika, a prosječna ocjena koju su dobili bila je 2,8. Ispitni katalog za taj predmet mature u ovoj godini već je objavljen, a nije se značajno mijenjao u odnosu na prošlu godinu – maturanti će u 150 minuta rješavati 54 zadatka u četiri velika područja biologije.

biologija državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Osim obveznih predmeta, jedan od najčešće prijavljivanih izbornih je Biologija, budući da mnogi studiji prilikom upisa vrednuju upravo taj predmet. Maturanti koji ga prijave putem sustava Postani student, ispit iz Biologije pisat će se 6. lipnja u devet sati, kaže kalendar Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Što se traži na maturi iz Biologije?

Ispit Biologije na maturi nešto je specifičniji, jer kroz veći broj zadataka maturanti pokazuju koliko su zapravo razumjeli gradivo, dakle traži se logičko razmišljanje i zaključivanje, a ne samo reprodukcija naučenog gradiva. U skladu s time, u ispitnom je katalogu navedeno da su ciljevi ispita mature provjera sljedećih kompetencija:

• sagledavanja kompleksnosti živoga svijeta na različitim organizacijskim razinama uz povezivanje pojava novih svojstava s usložnjavanjem građe živih bića
• razumijevanja osobnoga rasta i razvoja kao fizičkoga, psihičkoga i socijalnoga procesa u interakciji s drugim ljudima i prirodom te važnosti brige za vlastito zdravlje i zdravlje zajednice
• povezivanja čimbenika u okolišu i unutar organizma sa životnim procesima koji su omogućili postanak i razvoj života na Zemlji te analiziranja međuovisnosti svih organizama na Zemlji
• primjene znanstvenih principa biološkoga istraživanja te razumijevanja važnosti odgovornoga korištenja rezultata radi donošenja zaključaka i odluka
• analiziranja utjecaja bioloških spoznaja na kvalitetu života i okoliša na lokalnoj i globalnoj razini te važnosti održivoga razvoja
• povezivanja bioloških spoznaja sa spoznajama svih prirodoslovnih predmeta na konceptualnoj razini te s drugim područjima i međupredmetnim temama radi razvoja osobnih potencijala i osposobljavanja za upravljanje obrazovnim i profesionalnim
razvojem.

U katalogu je navedeno i kako se ‘živi se svijet zbog svoje kompleksnosti može promatrati s mnogo različitih aspekata, ali je vrlo važno omogućiti njihovo preklapanje jer se samo na taj način živi svijet može sagledati u potpunosti’. Na maturi iz Biologije učenici će morati pokazati znanje i kompetencije u četiri velika koncepta: organiziranost živoga svijeta, procesi i međuovisnosti u živome svijetu, energija u živome svijetu te prirodoznanstveni pristup. Koje je točno gradivo potrebno usvojiti te sve smjernice za učenje, možete vidjeti u ispitnom katalogu pri dnu teksta, od 10. stranice.

Izdvojeni članak

[Matura ’23] Fizika se najčešće prijavljuje kao izborni na maturi, provjerite kakav vas ispit očekuje ove godine

150 minuta za 54 zadatka

Kao i protekle godine, ispit državne mature iz Biologije sadrži 54 zadatka, a od toga je 40 zadataka zatvorenoga tipa koji donose 50 posto mogućih bodova i 14 zadataka otvorenoga tipa koji donose ostatak bodova.

Sam ispit sastojat će se od dviju ispitnih cjelina – prva se sastoji od zadataka zatvorenoga tipa, a druga od zadataka otvorenog tipa koji mogu biti zadatci kratkoga odgovora i zadatci dopunjavanja. Ispit se piše 150 minuta, a na njemu je moguće prikupiti najviše 80 bodova.

U tablici u nastavku možete vidjeti i zastupljenost kognitivnih razina na maturi iz Biologije, gdje je jasno vidljivo da je u većini ispitnih zadataka potrebno pokazati razumijevanje gradiva.

Izvor: Ispitni katalog iz Biologije za 2022. | NCVVO

Kako se pripremati za ispit?

– Sam ispit i nije bio toliko težak, u prvom dijelu ispita jako puno zadataka je bilo logičko zaključivanje. Završila sam oba dva dijela u sat i pol sa sveukupno dobrim dojmom, nekakvim zadovoljstvom jer sam uspila riješiti sve zadatke. Najteži zadatak je ujedno bio i zadnji, meni bar osobno, pitanje je glasilo nešto kao ‘koje životinje imaju samo dva direktna izvora hrane’ i dijagram životinja u sustavu prehrane, jako komplicirano, rekla nam je nakon prošlogodišnjeg ispita mature iz Biologije maturantica Lucija, a dojmove ostalih prošlogodišnjih pristupnika možete čitati ovdje.

Osim što bi maturanti kao prvi korak kod pripreme za Biologiju detaljno trebali proučiti ispitni katalog i obrazovne ishode koji se ispituju i rješavati već provedene ispite. Uz to, u ispitnom katalogu navedeno je da se u pripremi ispita možete se koristiti odobrenim udžbenicima za gimnazijski program Biologije od 2014. do 2022. godine.

– Kako bi se omogućilo razumijevanje složenosti života na Zemlji te razumijevanje njegovih uzroka i posljedica, neophodno je povezivati pojedinačna znanja i vještine vezane za određene ishode s drugim ishodima u Biologiji, ali i sa znanjima i vještinama koja su sastavni dio kurikuluma drugih nastavnih predmeta. Treba imati na umu da se prema ovome katalogu mnogi ishodi mogu povezati s drugim ishodima istoga ili različitih područja biologije jer konceptualni okvir određuje žarišni pogled na objašnjenje nekoga problema, pojave ili procesa u živome svijetu. Isto tako, pri formuliranju odgovora, a posebno pri rješavanju problemskih situacija koje se mogu pojaviti uz pojedini ishod moguća je i potrebna povezanost s nekim od važnih ishoda, ali i konceptima koji se uče u ostalim predmetima, posebno prirodoslovnim, kao i s očekivanjima međupredmetnih tema kurikuluma, stoji, među ostalim, u katalogu iz Biologije.

Također, u ispitnom katalogu navedeno je da je kao pomoć pri učenju potrebno koristiti se prilozima od 1. do 5 u ispitnom katalogu, a prilog 6. vrlo je važan pristupnicima jer se prema njemu trebaju pripremati odgovori iz genetike. Te priloge možete pronaći u ispitnom katalogu od 86 stranice.

U nastavku možete proučiti čitav ispitni katalog za ovogodišnju maturu iz Biologije, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.