Pretraga

Jeste li spremni za ‘pravu’ maturu iz Matematike? Probajte dobiti 100% na zadacima s probne

A- A+

Uz redovitu i ove se školske godine provodila i probna državna matura. Ovoga puta u nešto drugačijem formatu – prvo je početkom veljače Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ispite objavio na svojoj web stranici, a onda su 1. ožujka objavljeni i ključevi za odgovore. Izdvojili smo po pet pitanja s A i pet pitanja s B razine Matematike, provjerite svoje znanje.

matura matematika

Foto: srednja.hr

Kroz veljaču su maturanti mogli sudjelovati u rješavanju probne mature. Ispiti su bili dostupni na web stranici NCVVO-a, a nedavno su objavljena i njihova rješenja. Za razliku od Hrvatskog, ispit iz Matematike i dalje se provodi na dvije razine, višoj i osnovnoj.

Kako stoji u ispitnom katalogu, ispit državne mature iz Matematike na osnovnoj razini sastoji se od dviju ispitnih cjelina i sadrži ukupno 30 zadataka, kroz koje se maksimalno može ostvariti 40 bodova. Na osnovnoj razini Matematike pojavit će se dva tipa zadataka, zadaci višestrukog izbora i kratkog odgovora. Ispit osnovne razine traje 150 minuta bez stanke. Maturanti koji prijave višu razinu morat će pokazati znanje kroz ukupno 40 zadataka kroz koje mogu ostvariti najviše 60 bodova. Ispit više razine piše se 180 minuta. Osim zadataka višestrukog izbora i kratkog odgovora, na višoj razini pojavljuju se i zadaci produženog odgovora. Više o ispitu mature iz Matematike možete čitati ovdje.

U nastavku smo izdvojili po pet pitanja s probnog ispita A razine i pet s B razine, s time da treba naglasiti kako se neki od zadataka pojavljuju i na višoj i na osnovnoj razini.

A razina

1.

2.

3.

4.

5.

B razina

1.

2.

3.

4.

5.

Za točne odgovore kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.