Pretraga

[Matura ’23] Poznato što sve maturanti moraju naučiti za ispit iz Matematike i koji kalkulatori se mogu koristiti

A- A+

Jedan od prvih, ali i glavnih koraka u pripremi ispita državne mature je detaljno proučavanje ispitnih kataloga za svaki predmet. Katalozi za ovu godinu već su objavljeni pa tako pristupnici mogu vidjeti što ih sve, među ostalim, očekuje i na maturi iz Matematike. Obrazovni ishodi koji se ispituju ovim ispitom ostaju isti kao i prošle godine, isti su ostali i vrijeme pisanja te vrste zadataka koje će se pojavljivati na ispitu.

Foto: srednja.hr

Matematika je obavezni predmet na državnoj maturi, a u ovoj školskoj godini ona će se polagati na višoj i osnovnoj razini. Prema kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispit iz Matematike piše se 28. lipnja 2023.

U ispitnom katalogu stoji kako je cilj ispita iz Matematike na državnoj maturi provjeriti u kojoj mjeri pristupnici ‘upotrebljavati matematički jezik tijekom čitanja, interpretiranja i rješavanja zadataka, kao i očitavati i interpretirati podatke zadane u analitičkome, tabličnome i grafičkome obliku ili riječima te u navedenim oblicima jasno, logično i precizno prikazivati dobivene
rezultate’. Provjerava se i mogu li maturanti matematički modelirati problemsku situaciju, naći rješenje te provjeriti ispravnost
dobivenoga rezultata, prepoznati i upotrebljavati vezu između različitih područja, upotrebljavati različite matematičke tehnike tijekom rješavanja zadataka te upotrebljavati džepno računalo.

Ključni dio ispitnog kataloga tablice su u kojima su navedeni obrazovni ishodi. Pojednostavljeno rečeno, to je gradivo koje učenici moraju usvojiti prije izlaska na maturu i koje će se naći u zadacima, a u ispitnom katalogu, koji možete vidjeti na dnu ovog članka, detaljno je opisano u tablicama od 7. stranice.

Osnovna razina

Oni koji odaberu pisati B razinu Matematike moraju pokazati znanje u pet područja i njihovim potpodručjima. Konkretno, u području brojevi rješavaju se zadaci vezani uz skupove brojeva te potencije i korijene. U području algebra i funkcije, osim računanja s algebarskim izrazima učenici rješavaju zadatke vezane uz jednadžbe i nejednadžbe, zatim funkcije i nizove. U području oblik i prostor zadaci će biti vezani uz geometriju ravnine i prostora te analitičku geometriju. Preostala dva područja u kojima maturanti moraju pokazati znanje su mjerenje (trigonometrijski omjeri, sinus, kosinus…) te podaci, statistika i vjerojatnost.

Kako stoji u ispitnom katalogu, ispit državne mature iz Matematike na osnovnoj razini sastoji se od dviju ispitnih cjelina i sadrži ukupno 30 zadataka, kroz koje se maksimalno može ostvariti 40 bodova. Na osnovnoj razini Matematike pojavit će se dva tipa zadataka, zadaci višestrukog izbora i kratkog odgovora. Ispit osnovne razine traje 150 minuta bez stanke.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Viša razina

Isto kao i na B razini i na višoj se kroz zadatke ispituje znanje u pet područja i njihovim potpodručjima. Na A razini se u području brojevi rješavaju se zadaci vezani uz skupove brojeva te potencije i korijene. U drugom području algebra i funkcije također se pojavljuju algebarski izrazi, učenici rješavaju zadatke vezane uz jednadžbe i nejednadžbe, funkcije i nizove, a na ovoj razini i derivacije. Kao i na osnovnoj razini, u području oblik i prostor zadaci će biti vezani uz geometriju ravnine i prostora te analitičku geometriju. Uz to, ispituju se kroz zadatke i znanja u područjima mjerenje (trigonometrijski omjeri, sinus, kosinus…) te podaci, statistika i vjerojatnost.

Sve navedeno maturanti koji prijave višu razinu morat će pokazati kroz ukupno 40 zadataka kroz koje mogu ostvariti najviše 60 bodova. Ispit više razine piše se 180 minuta. Osim zadataka višestrukog izbora i kratkog odgovora, na višoj razini pojavljuju se i zadaci produženog odgovora.

Što je dozvoljeno od pribora i koji se kalkulatori mogu koristiti?

Na ispitu iz Matematike smije se koristiti samo kemijska olovka plave ili crne boje, a od geometrijskog pribora jedno ravnalo ili jedan trokut, dok kutomjer i šestar, kao i ranijih godina nisu dozvoljeni. Knjižicu s formulama maturanti dobivaju uz ispitni materijal i druge listove s formulama nije dozvoljeno upotrebljavati.

Uz to, pristupnicima će biti potreban znanstveni kalkulator. Kako stoji u ispitnom katalogu iz Matematike, dozvoljen je kalkulator koji ima:

• eksponencijalnu funkciju (tipka 10x)
• logaritamsku funkciju (tipka log x)
• trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan)

Džepno računalo ne smije imati mogućnost:

• bežičnoga povezivanja s drugim uređajem
• upotrebe memorijske kartice
• simboličkoga računanja (programiranja)
• grafičkoga rješavanja (npr. u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH)
• simboličkoga deriviranja i integriranja

Literatura za pripremu ispita državne mature iz Matematike svi su udžbenici za gimnazijski program i čiji se popis nalazi na web stranici MZO-a, stoji u uputi za maturante.

– Popis obrazovnih ishoda za svako područje ispitivanja pristupnicima može služiti kao provjera usvojenoga znanja. Dobro poznavanje načina ispitivanja znatno će pomoći pristupnicima pri rješavanju ispita. Pristupnicima se također savjetuje rješavanje oglednoga primjera ispita i već provedenih ispita, stoji u ispitnom katalogu iz Matematike.

U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Matematike za 2022./23. kojeg bi maturanti trebali detaljno proučiti, kako bi se što kvalitetnije upoznali s onime što ih očekuje u zadacima. Napomena: ako vam dokument ispod nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.