Pretraga

Kakav peh: Maturant propustio današnji esej iz Hrvatskog jer je – zaspao!

A- A+

U tijeku je ljetni rok državne mature, a proteklog četvrtka i petka pisao se drugi dio ispita iz Hrvatskog jezika – esej. Na njega je danas trebao izaći Ivan, učenik Pomorske škole u Zadru. No, nije jer je – zaspao.

Ilustracija: Unsplash

Maturanti trenutno prolaze kroz jedno od stresnijih razdoblja u životu. Ovih dana pisali su na maturi Hrvatski jezik, što je obavezni predmet. Sljedećeg tjedna pred njima je i ispit iz Matematike.

Ovoga petka malo manje od deset tisuća učenika pisalo je esejski dio ispita iz Hrvatskog na osnovnoj razini. Među njima je trebao biti i maturant Ivan iz Pomorske škole u Zadru. Nije, jer je na jutrošnji ispit zaspao. Umor od ispita, vrućina i posla kojeg trenutno obavlja savladao ga je.

Da bi prošli ispit, učenici se moraju pojaviti i na eseju i na testu iz jezika i književnosti

– Stavio sam alarm da me probudi, ali kao i većina moje generacije radim pa sam izmoren i nisam ga jednostavno čuo, kaže nam Ivan koji je odmah nakon što je shvatio u Facebook grupi Maturanti 2020./21. pokušao doznati što može učiniti.

A odgovor je, nažalost, ništa. Učenici ove godine ne moraju zadovoljiti zaseban minimalni prag na eseju iz Hrvatskog i ispita da bi prošli predmet, odnosno ne moraju dobiti minimalno dvojku iz eseja da bi prošli cjelokupan ispit. No, na eseju se moraju pojaviti, u protivnom im se računa pad ispita.

Inače, učenicima je dozvoljeno na ispit doći i nakon početka pisanja, ali smiju kasniti najviše pola sata. Jutrošnji ispit započeo je u devet i u teoriji je Ivan na njega smio doći do 9:30, no probudio se još kasnije.

– Kad sam se probudio bilo je 9:45 što znači da sam se u tom trenu mogao “pozdraviti” sa svim svojim planovima koje sam osmislio za budućnost, kaže nam Ivan.

Izdvojeni članak

Maturante na B razini iznenadio zadatak na eseju: Što ja znam pored koga se Ivica probudio?

‘Još ne znam što ću i kako ću dalje’

Dodaje, užasan je to osjećaj i nikome ne bi poželio isto. Prvenstveno zato što je prije toga pisao Engleski i uvjeren je da će taj predmet uspješno položiti.

– Zbog spleta okolnosti svojima doma nisam još rekao jer ih nisam vidio ni čuo, ali kakva god njihova reakcija bila, situacija se sada ne može promijeniti, kaže Ivan.

Naš sugovornik ima mogućnost izlaska na jesenski rok, no u tom slučaju može se upisati samo na studije na kojima je ostalo slobodnih mjesta, dakle upisne kvote uvjerljivo su manje nego na ljetnom roku.

– Još ću razmisliti o izlasku na jesenski rok jer ako su mi užasno male šanse za upasti na željeni faks ne želim se ni truditi i trošiti vrijeme. Želio sam upisati nautiku jer sam i završio tu srednju školu. Iskreno, još ne znam što ću i kako ću dalje, jer sam i dalje previše živčan za razmišljanje o tome, no nešto ću smisliti, zaključuje Ivan.

Podsjetimo, jutros su maturanti na B razini pisali esej temeljem ulomka iz romana ‘U registraturi’. Kako je protekao sam ispit, pročitajte na poveznici.