Pretraga

Konačno ispit mature na kojem nije bilo problema: ‘Očekujem peticu jer sam bila sigurna u skoro sve’

A- A+

Maturanti koji to žele na maturi mogu pisati i Njemački jezik. Osnovnu razinu ove je godine odabralo 816 maturanata, a višu 461. Obje razine ispita pisale su se danas, a nakon ispita porazgovarali smo s nekoliko maturanata o tome kako je ispit prošao. Za razliku od ostalih ispita, na ovome nije bilo većih problema.

Foto: srednja.hr

Slično kao i na Engleskom jeziku, maturanti koji su odabrali polagati Njemački morali su na tom ispitu pokazati koliko su dobro ovladali vještinom čitanja, pisanja i slušanja. Na osnovnoj razini maturanti su danas imali 130 minuta za rješavanje zadataka, a na višoj 180 minuta.

Na A razini je tema eseja bila što raditi nakon mature

Među učenicima koji su pisali višu razinu Njemačkog je Laura iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. Njoj je Njemački bio izborni predmet i u tom slučaju nema mogućnosti odabira razine, piše se viša.

– Osobno mi je bilo dosta lagano, ali sam i hodala po županijskim natjecanjima, pa mi je ovo zasigurno bilo lakše od toga. Zadovoljna sam, no malo me zbunio prvi zadatak na slušnom. Pričalo se o Austriji i nekako mi je teško bilo spojiti glavnu temu, pa si mislim ako je meni bilo malo zeznuto da je i drugima. Ostali zadaci na slušanju su mi bili više manje logični, čitanje lakše od očekivanog. Tema eseja je bila što raditi nakon mature tj. koje su mogućnosti nakon završetka srednje. Tema mi je odlično sjela jer sam već pisala esej na tu temu a i mislim da je jednostavna jer je svima poznata, rekla nam je nakon ispita Laura.

Kaže i kako se za ispit nije pripremala. Općenito smatra da se je za ispite iz jezika teško pripremiti ako se taj jezik ne poznaje dobro.

– Meni je njemački u malom prstu jer ga govorim od malena. Nisam rješavala prošle mature, samo sam si ponovila strukturu eseja jer je drugačija od Engleskog. Vremena je bilo dovoljno, nakon čitanja mi je ostalo kojih 10 minuta a s eseja sam otišla i nekih pola sata ranije. Kod nas nije bilo incidenata poput prepisivanja, ali nas je malo zezao CD za slušni, ništa strašno. Očekujem peticu jer sam bila sigurna u skoro sve odgovore, osim možda dva, tri koji su bili dvosmisleni. Pišem još sutra fiziku a planiram upisati FER. Moje mišljenje o maturi je poprilično subjektivno, jer stvarno dobro znam njemački, što dokazuje i DSD diploma na razini C1 koju smo polagali u školi. A ako ne upadnem na FER, diploma mi omogućuje da studiram u Austriji ili Njemačkoj, kaže Laura.

Izdvojeni članak

Preko 7.000 maturanata sutra piše Fiziku: Pokušajte odgovoriti na barem 5 od 10 pitanja iz 2020.

‘Ispit mi je sveukupno bio lagan te očekujem dobre rezultate’

Njena vršnjakinja Anamaria iz Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu polagala je B razinu ovog predmeta.

– S obzirom na to da fakultet priznaje diplomu DSD-a koji sam položila (B1 razina), pisala sam B razinu Njemačkog jezika kojeg planiram studirati zajedno s engleskim. Ponovila sam osnove gramatike za pismeni te sam vježbama stare mature koje su prema mom mišljenju bile teže nego današnja. Teme razumijevanja i slušanja uglavnom su bile teme iz svakodnevice poput kućnih ljubimaca i nogometa. Kao težak zadatak izdvojila bih zadatak u kojemu sami nadopunjujemo riječi. Tema za pismeni dio, odnosno ‘mini-esej’ bila je opisati naše iskustvo prema kućanskim poslovima. Vremena je bilo i više nego dovoljno, prvi dio završila sam pola sata ranije. Slušanje također, kaže nam Anamaria u čijoj je školi ukupno četvero maturanata pisalo ovaj ispit i, ističe, svi se nadaju izvrsnim ocjenama.

Osnovnu razinu Njemačkog pisala je i Danijela iz Gospodarske škole Varaždin. I ona je polagala DSD u školi pa je zato bila spremna za ovaj ispit i on joj nije bio težak.

– Ispit mi je sveukupno bio lagan te očekujem dobre rezultate. Naravno, u tome mi je pomoglo što sam polagala DSD u školi i profesorica nas je dobro pripremila. Zadnji zadatak na slušanju mi je bio zeznut, ali sve u svemu dalo se skužiti. Na čitanju se pojavio sličan tekst kao i od prošlih godina. Pripremala sam se tako da sam rješavala prošlogodišnje mature, te nisam išla na pripreme, čini mi se da je ispit po težini bio kao i ostali prethodnih godina. Meni je bilo i više nego dovoljno vremena, čitanje i pisanje sam riješila u roku sat vremena, kaže nam Danijela koja planira upisati Filozofski u Rijeci, a očekuje ocjenu vrlo dobar ‘jer joj se možda potkrala koja greškica’.

Na B razini učenici su pisali o kućanskim poslovima

I Igoru iz Srednje škole ‘Ivan Seljanec’ u Križevcima za upis željenog fakulteta dovoljna je bila osnovna razina stranog jezika.

– Prije samog ispita sam osjećao neku vrstu treme, no kasnije je bilo lakše kada sam vidio da to i nije toliko teško.
Najteži zadatak mi je bio zadatak s dijalogom te zadnji slušni zadatak. Imam osjećaj kako su slušni zadatci svi bili zapravo kombinirani s prijašnjih matura, pošto mi ih je dosta bilo poznato, kaže nam Igor.

Mišljenja je i da je tema eseja vezana uz kućanske poslove bila jedna od jednostavnijih od do sada zadanih.

– Po meni je ispit zapravo bio lakši, ali nije previše odskakao od prijašnjih. Pripremali smo se dosta s profesorom u školi i još sam doma samostalno rješavao zadatke s prijašnjih matura. Vremena je čak bilo i previše, ali možda je to samo u mojem slučaju, u svakom slučaju dovoljno. Očekujem čvrstu trojku, pišem još nižu razinu Matematike i višu Hrvatskog jezika, a planiram upisati Ekonomski fakultet u Zagrebu, kaže nam Igor koji je u svojoj školi jedini prijavio i pisao ovaj ispit mature.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.