Pretraga

Konačno ispit oko kojeg nema žalopojki: ‘Hvala NCVVO-u na nekoliko zadataka zbog kojih bi svi prošli’

A- A+

Geografija na državnoj maturi nije popularan predmet, a ove godine prijavilo ga je tek dvjestotinjak učenika. Jedan je to od ispita na koji su uvedene manje promjene – broj zadataka je prepolovljen. Nakon ovog ispita razgovarali smo s dvoje  maturanata koji su nam otkrili svoje dojmove. Kažu, ispit im nije bio pretežak, dosta pitanja bilo je slično kao na probnoj maturi, a neka općekulturna riješili bi i oni koji se nisu puno pripremali.

Osim Talijanskog kao stranog jezika, prvi ispit mature koji je danas bio u rasporedu je Geografija. Prijavilo ju je nešto više od dvjesto pristupnika, a svi oni imali su 90 minuta da riješe 42 zadatka.

Ispit nije bio pretežak

– U globalu ispit nije bio naročito težak, jedino što je bilo više pitanja gdje se trebalo puno pisati pa je oduzimalo dosta vremena. Također, ja sam sve odgovore koji nisu bili na zaokruživanje prvo pisao na koncept zatim prepisivao što je imalo utjecaj na brzinu rješavanja. Odgovorio sam na sva pitanja u sat vremena, ali sam zato prepisivao na ispitnu knjižicu do zadnje sekunde sljedećih pola sata, kaže nam nakon ispita Antonio iz Gimnazije Požega.

Kaže nam da mu ni jedan zadatak nije osobito težak, eventualno je nešto teži od ostalih bio posljednji, 42. zadatak.

–  U tom zadatku je bila prikazana slika načina sadnja riže i trebalo je u par rečenica dati tri jasna razloga zašto se to tako sadi. Bilo je čak dosta zadataka koji su se pojavili na probnoj maturi samo u malo izmijenjenoj verziji. Zadatak u kojem je trebalo prepoznati sedimentnu stijenu bio je identičan kao i na probnoj. Također sličan je zadatak bio i s populacijskom politikom, odnos vlage zraka i temperature, te zadatak s fotografijom grada gdje je trebalo prepoznati da se radi o orijentalnom gradu ( na probnoj je bila slika Mostara dok je ovdje bio neki arapski/ turski grad ali isti je odgovor), prisjeća se Antonio.

On se za ispit pripremao tako što je ove godine išao na natjecanje i otišao sve do državne razine, a sada je dva dana prije malo prelistao udžbenik i riješio dva prijašnja ispita.

– Težinom ovogodišnji ispit nije se izdvajao od prijašnjih. Vremena je bilo dovoljno samo sam ga ja možda trebao malo bolje organizirati time da manje pišem na koncept a više direktno u ispitnu knjižicu. Ocjena koju ću najvjerojatnije dobiti iz ovog ispita je četvorka, kaže nam Antonio koji planira upisati Fakultet organizacije i informatike, ali je studij geografije i dalje alternativa.

Izdvojeni članak
matura PiG

Preko četiri tisuće maturanata sutra piše PiG: Kroz 11 pitanja iz 2021. provjerite jeste li spremni

‘Definitivno hvala NCVVO-u na zadatku s prepoznavanjem Plitvičkih jezera i sličnih zadataka’

Nika, učenica Srednje škole Čakovec isto kaže da je zadovoljna napisanim, s obzirom na činjenicu da se nije puno pripremala.

– Mislim da sam dosta opušteno pisala ispit jer Geografija na maturi nije jedan od predmeta koji se štreba uz skripte i slično, barem većina ispita, nego više zaključivanje, promišljanje, opća kultura i praćenje svega aktualnog iz ovog područja. Ne mogu baš izdvojiti zadatak koji je bio najteži, ali definitivno hvala NCVVO-u na zadatku s prepoznavanjem Plitvičkih jezera i sličnih zadataka zbog kojih bi vjerojatno svi prošli ovu maturu, kaže nam Nika.

I ona je primijetila da je na ispitu bilo nekoliko zadataka nalik onima na probnoj maturi.

– Mislim da je bio onaj sa sinoptičkom kartom i potresima dosta sličan, ali i ostali zadaci, poput onoga s taložnim stijenama, su bili jako slično koncipirani kao zadaci od prošlih godina, uz koje sam se pripremala, veli Nika.

Osim rješavanja ispita priprema joj je bila ponavljanje gradiva prvog razreda.

– Mislim da je vremena za rješavanje bilo dovoljno svima koji su dosta učili i rješavali starije rokove, ali meni bi možda dodatnih 10-ak minuta bilo korisno, jer nisam zadovoljna s esejskim zadatcima. Bila sam jedina u školi koja piše i to je svakako bilo zanimljivo iskustvo, a mislim da sam i zato bila opuštenija, kaže Nika .

Za kraj ističe i da je ‘očekivati više od trojke dosta nadobudno’, ali pričekat će rješenja, a za nekoliko tjedana doznat će i je li upala na željeni PMF.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.