Pretraga

Preko četiri tisuće maturanata sutra piše PiG: Kroz 11 pitanja iz 2021. provjerite jeste li spremni

A- A+

Oko četiri tisuće učenika ove je godine kao izborni predmet na maturi odabralo Politiku i gospodarstvo. Ispit se piše ove srijede, sadrži 50 zadataka i učenici imaju 90 minuta za njegovo rješavanje. Za posljednje ponavljanje prije ispita izdvojili smo deset zadataka s prošlogodišnjeg ispita.

matura PiG

Foto: srednja.hr

Prema ispitnom katalogu za državnu maturu iz Politike i gospodarstva, taj ispit je za ovu godinu doživio značajne promjena. U odnosu na lani ove će godine u ispitu biti deset zadataka manje, ali učenici će imati tri zadatka produženog odgovora kojih u 2021. nije bilo na ovom predmetu. Točnije, ispit se ove godine sastoji od 50 zadataka, a maturanti će za njihovo rješavanje imati 90 minuta. Na PiG-u se ispituje politička pismenost, ekonomska pismenost te poznavanje gradiva vezanog uz civilno društvo.

Kao i za ostale ispite i za ovaj je jedan od boljih načina pripreme rješavanje prijašnjih ispita mature. U nastavku smo izdvojili jedanaest pitanja s prošlogodišnjeg ispita, a za rješavanje vam je potrebna brza registracija u sustav kvizovi.srednja.hr.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.