Pretraga

Koordinatorica državne mature: Greške poput one u Pomorskoj nisu neshvatljive

A- A+

Temeljno pitanje oko državne mature koje se postavlja jest koliko su ispiti sigurni te kako se može dogoditi da se pitanja iz engleskog pojave na internetu dan prije pisanja. Razgovarali smo s koordinatoricom iz Turističko-ugostiteljske škole Split oko njezinih dužnosti kada ispite, koji su u strogo zaštićenim kuvertama, dostave poštom do škole.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a: Povećala bi se sigurnost mature da se postupilo prema zaključcima istrage

Ela Rafaeli-Vlajčević je koordinatorica za državnu maturu već šest godina u svojoj Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu. Priča nam kako je riječ o stresnom poslu, ali ništa više od nekog drugog, te da mu je potrebno savjesno pristupiti kako bi sve prošlo u redu. 

Posao koordinatora je stresan, a često ga dobivaju neiskusne kolege

– Međutim,tu ipak možemo uočiti jedan problem.Posao je stresan i profesori koji imaju punu tjednu normu ne žele ga raditi pa ovaj posao ravnatelji daju kolegama koji nemaju punu normu.Često su to neiskusne kolege koje se još ne snalaze ni u radu u školi,a nametne im se i još veći teret, rekla je koordinatorica Ela Rafaeli-Vlajčević.

Izdvojeni članak

Sudac pustio petero osumnjičenika za krađu eseja na slobodu

Posao koordinatora započinje odmah na samom početku nove nastavne i školske godine kada se provjeravaju imena maturanata.Tada su već poznati i članovi Školskog ispitnog povjerenstva za provedbu državne mature koji su velika potpora koordinatoru i ravnatelju u poslovima koji slijede. Zatim slijedi razgovor s maturantima o svemu što ih čeka,odnosno osnovne upute o državnoj maturi i njenoj provedbi.

– Nakon toga je, najčešće u studenom, prvi sastanak koordinatora s predstavnicima Centra,a nakon tog sastanka dogovaram sastanak s roditeljima maturanata koje također upućujem o svemu što trebaju znati da bi njihova djeca što spremnije pristupila pisanju ispita i što uspješnije iste i položila. U prosincu započinju prijave ispita koje traju do 2.2. sljedeće godine.Tada također okupljam maturante i pokazujem kako se moraju prijaviti ne bih li otklonila što je više pogrešaka moguće i u tom postupku.Sve eventualne pogreške Centar otklanja vrlo brzo i nadasve uspješno. Sljedeći sastanak s djelatnicima Centra je u travnju ili svibnju,dakle pred sam početak pisanja ispita. Na tom sastanku još jednom se ponove svi poslovi koji nas očekuju,a zaključke prenosim svim svojim djelatnicima koji sudjeluju u provedbi ispita, kaže nam koordinatorica.

Izdvojeni članak

Upoznajte kreativca koji stoji iza satiričnih videa o državnoj maturi

Ispiti se spremaju u posebnu prostoriju

Par dan prije pisanja ispita ispiti dolaze u školu, a od poštara ispite preuzima koordinator ili ravnatelj, koji ih moraju i predati poštaru nakon završetka. Odmah po primitku provjerava se stanje i broj kutija(javlja se Centru ako nešto nije u redu), ispiti se skeniraju i sustav ih registrira kao ispravan primitak.

– Ispite tada spremam u posebnu prostoriju(u mojoj školi imamo i sef u toj prostoriji) od koje ključ imamo samo ravnatelj i ja kao koordinator. Ispiti su u vrećicama koje su neprozirne,otporne na vatru i vodu i mogu se otvoriti jedino trganjem, rekla je profesorica.

Pošto su učenici u sustavu, sustav radi raspored sjedenja učenika po učionicama. Mišljenja je da neke škole vjerojatno nemaju uvjete za kvalitetno čuvanje ispita, a dodatni trošak im predstavlja kupnja adekvatnih sefova. Veće škole mogu dobiti i veći broj ispita koje je nemoguće staviti u sefove.

Izdvojeni članak

NCVVO donio odluku u slučaju krivih eseja u Pomorskoj školi Split

NCVVO radi odličan posao, a greška u Pomorskoj školi nije neshvatljiva

Kada na dan ispita profesori dođu u školu, imaju sastanak sa koordinatorom,preuzimaju rasporede sjedenja i omotnice s ispitima na kojima su imena maturanata za određenu ispitnu prostoriju,a svaki maturant ima i svoju identifikacijsku naljepnicu. U slučaju da je kuverta potrgana, učenik to može odmah primijetiti. Maturanti se često i žale kako im je teško strgati tu kuvertu, otkriva nam koordinatorica.

S iskustvom od šest godina oko državne mature, profesorica Rafaeli-Vlajčević je svjesna ogromnog posla koji je na leđima NCVVO-a, a smatra kako oni rade svoj posao odlično.

– Ogroman , stresan i odličan posao obavljaju i profesori,a velika potpora mora postojati i od strane ravnatelja. Greške se događaju, NCVVO ih rješava ad hoc, ali to su greške koje je jako teško predvidjeti. To što se dogodilo u Pomorskoj školi greška je koordinatora,ali nije neshvatljivo.Sve što se događalo tih dana ,a i na sam taj dan,bilo je vrlo stresno i jednostavno se dogodilo. Događaje u Puli nije potrebno ni komentirati, mišljenja je koordinatorica Turističko-ugostiteljske škole Split Ela Rafaeli-Vlajčević.