Pretraga

Sudac pustio petero osumnjičenika za krađu eseja na slobodu

A- A+

Petero osumnjičenih za krađu ispita državne mature privedeni su pritvorskom nadzorniku u Policijskoj upravi Istarske, a nakon saslušanja kod suca su pušteni na slobodu. Pulska policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakinjom, 18-godišnjakinjom i trojicom 18-godišnjaka zbog sumnje da su otuđili ispite za državnu maturu. Istraživanjem je utvrđena sumnja da su počinili kaznena djela teška krađa te skidanje i povreda službenog pečata i znaka, dok se 43-godišnjakinju sumnjiči da je počinila i kazneno djelo pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Iz privatne srednje škole u Puli otuđeni ispiti hrvatskog

Naime, nakon prethodnog dogovora, troje 18-godišnjaka i 18-godišnjakinja su 16. lipnja, između 10 i 15.50 sati, u prostorijama škole u Ulici Ruže Petrović u Puli, uzeli ključ prostorije u kojoj su bili zaključani ispiti. Potom su iz te prostorije otuđili dva ispita za državnu maturu i vratili ključ. Otuđene ispite odnijeli su nakon toga 43-godišnjakinji, koja je zapečaćene ispite otvorila, a nakon toga i uništila, priopćeno je iz PU Istarske.

Osumnjičeni su jutros, po dovršetku kriminalističkog istraživanja, privedeni pritvorskom nadzorniku PU istarske. Podsjetimo, policija je zaprimila prijavu od ravnatelje privatne gimnazije Juraj Dobrile u utorak oko 19 sati, a već sljedeći dan do podne je petero osumnjičenih privedeno na ispitivanje. Sudac istrage pulskog Županijskog suda u četvrtak je nakon ispitivanja na slobodu pustio petero osumnjičeneih za krađu eseja hrvatskog.

Prije dva mjeseca pisali smo o potencijalnim sankcijama koje vas mogu zadesiti radi prepisivanja ili drugih radnji na maturi, a prema njemu osumnjičeni za krađu ispita bi na maturu mogli izaći već na jesenskom roku. Dok su za prepisivanja na standardnim državnim ispitima u inozemstvu kazne drakonske, kod nas su i više nego podnošljive. Tako je najveća sankcija koju možete zaslužiti poništavanje svih položenih ispita, u slučaju uistinu grubih prekršaja kao što su predavanje uratka drugoga pristupnika, nedozvoljeno posjedovanje ispitnih materijala ili zamjena identiteta pristupnika. S druge strane ako ste ‘vješti’ u varanju na ispitu možete proći samo s opomenom.