Pretraga

Krenule su prijave fakulteta, evo zašto ne vidite neke studije na kojima je ostalo mjesta za jesenski

A- A+

U četvrtak su započele prijave ispita za jesenski rok mature, a paralelno s time i prijave studijskih programa u tom drugom ovogodišnjem roku. No, neki studiji, iako je na njima ostalo mjesta nakon ljetnog roka, kandidatima nisu ponuđeni u sustavu Postani student. Iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a objasnili su i zašto.

Foto: John Schnobrich; Unsplash

Od jučer točno u podne kandidati koji žele upisati fakultet na jesenskom roku mogu prijavljivati studije u sustavu Postani student. Dakako, moguće je prijaviti samo one na kojima je ostalo mjesta nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku. No, pojedini kandidati požalili su se da im neki od studija na kojima mjesta nisu popunjena u ljetnom roku uopće nisu ponuđena za prijavu.

-S obzirom da na nekim visokim učilištima upisi još traju, visoka učilišta mogu i naknadno označiti da provode prijave za upise u jesenskom roku. Također, iz istih razloga moguće je naknadno mijenjanje kvota, poručuju iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a.

Izdvojeni članak
državna matura rezultati

Kreću prijave za jesenski rok mature: Evo i koji su važni datumi za one koji samo upisuju faks

Podsjetimo, ranije su priopćili i kako je pravo upisa na ljetnom roku ostvarilo 25.625 kandidata, što je 778 kandidata manje nego lani. Nakon objave konačnih rang-listi u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 14.056 mjesta.

Orijentacijske rang liste za upise na studije u jesenskom roku bit će vidljive 25. srpnja iza 12 sati, a privremene 12. rujna iza podneva. Rok za prijavu studijskih programa i promjene prioriteta u jesenskom roku je 19. rujna do 13:59 sati, no visoko učilište može odrediti i raniji rok za prijavu na pojedine studijske programe. Objava konačnih rang-lista je objava konačnih rang-lista za upis na studijske programe je isto 19. rujna iza 15 sati. Detaljnije važne datume jesenskog roka mature i upisa možete vidjeti ovdje, a na poveznici se nalazi trenutni broj slobodnih mjesta nakon ljetnog upisnog roka.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.