Pretraga

Matematika je prošla vrlo dobro, najviše maturanata očekuje četvorku

A- A+

Za mnoge možda iznenađujuća situacija nakon ispita iz matematike na ovogodišnjoj maturi govori kako najveći dio maturanata iz ovog obaveznog predmeta očekuje i više nego dobru ocjenu. Ovoga se puta radi o ocjeni vrlo dobar, koju smatra da zaslužuje najveći broj ovogodišnjih pristupnika državnoj maturi.

srednja.hr

Vrlo dobro je prošao ispit iz matematike na državnoj maturi, barem tako smatra većina ovogodišnjih pristupnika, koja očekuje visoku ocjenu, četvorku. Za razliku od carske trojke koja se očekuje iz više razine Hrvatskog jezika, matematika je prošla bolje.

Da većina maturanata očekuje četvorku iz matematike na državnoj maturi ove godine, pokazala je anketa na srednja.hr, u kojoj je 276 pristupnika izrazilo svoja očekivanja o krajnjem rezultatu ispita. Na pitanje ‘Koju ocjenu očekujete na maturi iz matematike?’ najveći dio maturanata, 23,55% odgovorio je kako očekuje ocjenu vrlo dobar, a samo malo manje, 23,19% ovogodišnjih pristupnika iz matematike očekuje ni više ni manje, nego ocjenu odličan. Prolaznu ocjenu dva očekuje 22,1% maturanata, a inače najčešću, carsku trojku tek 16,67% ovogodišnjih pristupnika. Da matematiku na maturi neće položiti smatra 14,49% maturanata, koji ne očekuju dovoljan broj bodova za prolazak. Unatoč tomu što nisu puno proveli učeći, neki od maturanata tvrde da su ispit riješili bez ikakvih problema te se također nadaju izvrsnim ocjenama. 

– Bilo je stvarno lagano, sat vremena sam prije izašla. Učila sam dan i pol. Jako puno zadataka je bilo na neračunanje već pretvaranje i stavljanje u omjere i slično, 90 posto mature moglo se riješiti pomoću kalkulatora, bez ikakvih računanja, kazala nam je Matea iz XVI. gimnazije i dodala kako očekuje trojku ili četvorku. 

Nešto previše nije se pripremao niti njen kolega Dominik, koji je vrijeme radije utrošio na gledanje nogometnog prvenstva i nije požalio jer nije imao puno problema prilikom rješavanja ispita. 

– Bilo je lagano, a ja fakat ne znam matematiku, tako da ono. Učio sam kratko, gledao sam EURO. Ovogodišnji ispit bio je stvarno lakši od prošlih godina. Bilo je možda dva tri zadataka koje sam morao pogađati, ovo je zaista bilo lagano, kazao nam je Dominik. 

I ostali maturanti potvrdili su nam kako im je ispit bio lakši od prošlogodišnjeg te kako se većina toga mogla riješiti uz pomoć kalkulatora, a mali problem nekima od njih radio je zadatak s jabukama te geometrijski zadatak vezan uz pravce.