Pretraga

Matematika maturante izmučila do suza

A- A+

Jutros održani ispit iz matematike podijelio je dojmove maturanata. Dok je osnovna razina prošla zadovoljavajuće, na višoj je bilo čak i suza. Pogledajte što su o današnjem testu rekli vaši konkurenti na državnoj maturi.

Entuzijazam nakon osnovne razine

Ispred XVI. gimnazije nakon pisanja osnovne razine ispita većinom je prevladavao optimizam i zadovoljstvo. – Ispit je bio iznimno sličan primjerima koje smo obrađivali prije mature. Nije bilo previše teško i nadam se barem 80-postotnoj riješenosti, rekla nam je Iva.

U klasičnoj gimnaziji slična razmišljanja. – Zadovoljan sam.  Mislim da je bilo dosta lagano i za razliku od testa iz hrvatskog jezika nije bilo loše definiranih pitanja, kazao je Dominik.

Utukla ih A razina

Samo pola sata nakon prve grupe, optimizam je splasnuo izlaskom maturanata koji su pisali višu razinu testa.

– Nisam zadovoljna. Nije bilo teško, ali se nisam dobro pripremila. Test je koncipiran od lakših i težih zadataka, ali većinom su prevladavali oni teže kategorije, kazala je Ivana.

Maturantica Maja iz škole je izašla vidno razočarana. – Ispit je bio katastrofa, posebno zadaci s riječima. Cura do mene se doslovno rasplakala. Mislim da ovo nije objektivan pokazatelj znanja.

Viša razina teža i od  ispita iz hrvatskog jezika

S njom se slaže i Franjo koji smatra da je u ispitu bilo dosta izmijenjenih zadataka u odnosu na ogledne primjere. – Bilo je teško. Premalo je vremena i premalo papira za koncept. Ispit je bio teži  čak i od onog iz hrvatskog jezika, kazao je.

Nezadovoljstvo među maturantima  povezano je i s izostankom priprema u samim školama, što bi mogao biti uzrok potencijalno lošim rezultatima. Petar iz klasične gimnazije ističe kako nije postojala inicijativa od strane profesora da pomognu učenicima u pripremi za ispite i smatra da se to u buduće mora promijeniti.