Pretraga

[Matura ’17] PiG: Provjerite što vas očekuje na maturi iz jednog od traženijeg izbornog predmeta

A- A+

Novi ispitni katalog iz Politike i gospodarstva za državnu maturu je vani. Ovaj izborni predmet jedan je od traženijih ispita na državnoj maturi, a na prošloj maturi prijavilo ga je gotovo 7,000 pristupnika. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje objavilo je katalog za nadolazeću maturu u kojemu su istaknute sve važne informacije vezane za polaganje. 

Ispitni katalog sadrži sve potrebne detalje i pojašnjenja o obliku i sadržaju ispita. Njime se
jasno određuje što se od pristupnika očekuje na ispitu. Ispitni katalog usklađen je s odobrenim Nastavnim
planom i programom za Politiku i gospodarstvo u
gimnazijama.

Ispituje se znanje iz ukupno osam područja

Od pristupnika koji će pisati ispit iz Politike i gospodarstva traži se znanje iz ukupno osam područja zanimanja koje se odnose na poznavanje gradiva iz temeljnih pojmova politike, političkog sustava, odnosno struktura i način funkcioniranja, političkog sustava Republike Hrvatske, ljudskih prava i civilnog društva, temeljnih pojmova gospodarstva, gospodarskih sustava, poduzetništva te gospodarskih razvojnih trendova.

Ispit iz Politike i gospodarstva jedinstvena je ispitna cjelina, a podijeljen je prema vrstama zadataka kojih ukupno ima 60. Najviše zadataka, njih 15 u ispitu odnosi se na Politički sustav Republike Hrvatske, dok je tek tri zadatka rezervirano za Gospodarske razvojne trendove. 

Trajanje i bodovanje ispita

Dva su tipa zadataka iz PiG-a na državnoj maturi; zadaci višestruka izbora te zadaci kratkoga odgovora koji su jednako podijeljeni po broju zadataka u ispitu, odnosno 30 za svaku vrstu. 

Ispit iz Politike i gospodarstva traje ukupno 90 minuta, a pristupnici mogu ukupno ostvariti 60 bodova. Budući da se ovaj predmet na nastavi sluša u nedovoljnom broju sati, nastavnicima i profesorima se preporučuje da koriste što veći broj odobrenih literatura te ako su u mogućnosti da pristupnicima omoguće izvannastavne sate Politike i gospodarstva na relevantnim mjestima izvan škole,
primjerice, posjeti političkim i gospodarskim
institucijama, razgovori s predstavnicima istih i slično.  

Politika i gospodarstvo 2017. by srednja.hr on Scribd

Pig Ogledni Ispit by srednja.hr on Scribd

POLITIKA I GOSPODARSTVO-Ogledni Ispit-Ključ Za Odgovore by srednja.hr on Scribd

Važne vijesti iz mature

[Matura ’17] Ispitni katalog iz Hrvatskog: Evo što vas očekuje na obje razine

Popis lektira na državnoj maturi 2017.

Kalendar polaganja državne mature 2017.

[Matura ’17] Provjerite što vas očekuje iz ispita matematike na maturi