Pretraga

[Matura ’18] Danas se polagala Logika: Maturantica nam otkriva koji ju je zadatak najviše mučio

A- A+

Prošao je i drugi dan državne mature. Tek nešto više od 100 maturanata diljem Hrvatske danas je pristupilo ispitu iz Logike. Razgovarali smo s Mateom, maturanticom iz Trogira koja je danas polagala taj izborni predmet. Kaže da joj se čini kako je ispit, što se tiče jedne grupe zadataka, bio lakši od prošlogodišnjeg, ali i teži što se tiče nekih drugih zadataka. Prepisivanja i izgreda nije bilo, što nije neuobičajeno budući da je jedina u svojoj školi polagala Logiku.

Screenshot: YouTube

Ispitu državne mature iz Logike, kao i svake godine do sada, pristupa izrazito malen broj maturanata. Maturanti su danas ujutro polagali taj izborni predmet, a tek 111 pristupnika iz cijele Hrvatske pristupilo je ispitu, od čega 74 čine gimnazijalci. Razgovarali smo s Mateom, maturanticom smjera opće gimnazije u Srednjoj školi Ivana Lucića u Trogiru.

Nije se puno pripremala, a ispit nije bio pretežak

Izdvojeni članak

Stižu dojmovi s prvog ispita mature: Zadaci su bili zanimljivi, a za neke je trebalo ‘dobro uključiti moždane vijuge’

Nije se puno pripremala za ispit iz Logike, kaže, jer je imala puno bitnije prioritete. Dvaput je prošla glavne cjeline s nastavnicom i još dan dva kod kuće.

– Koliko sam vremena uložila u to i budući da mi se potrefio dan s nižom koncentracijom, prošlo je solidno. Trebalo mi je malo više vremena da se usredotočim na zadatke pa mi je vremena bilo na knap za sve dovršiti, ali i pak sam stigla, kaže nam Matea.

Kako je vježbala i po prošlogodišnjim ispitima, upitali smo je čini li joj se da je ove godine ispit bio teži ili lakši nego prije. Nije nam dala definitivan odgovor.

– Rekla bih da je ispit bio i lakši i teži. Prvi dio zadataka oko pojma, suda i zaključka je definitivno bio lakši nego prošle godine, a drugi mi se učinio teži. Ali sve u svemu ispit nije bio pretežak, rekla nam je Matea.

Muke joj je zadala prirodna dedukcija

Iako joj ispit nije bio pretjerano težak, kaže kako je u drugom dijelu došla do zadatka iz prirodne dedukcije.

Izdvojeni članak

Počelo je, počelo: Preko 200 kandidata jutros je pisalo prve ispite ovogodišnje mature

– Najteži mi se činio zadatak prirodne dedukcije i zadatak u kojem je trebalo odrediti zadovoljivost iskaza i valjanost zaključka. Zapravo, ne bih rekla da je ovaj drugi bio toliko težak, koliko mi je oduzeo vremena pa sam neke ostale morala rješavati na brzinu, kaže Matea.

Nije neuobičajeno da maturanti imaju poteškoće sa zadatcima iz prirodne dedukcije jer je to dio kurikuluma Logike koji se tek u rijetkim školama stigne detaljnije obraditi, što nam je potvrdila i Matea. S obzirom na to da je jedina u svojoj školi pristupila ispitu iz Logike, kaže da prepisivanja nije bilo.

– Planiram upisati Rehabilitaciju ili Socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Nisam još odlučila, premišljam se, najavila nam je Matea svoje planove za studij.