Pretraga

Stižu dojmovi s prvog ispita mature: Zadaci su bili zanimljivi, a za neke je trebalo ‘dobro uključiti moždane vijuge’

A- A+

Za nešto manje od 36 tisuća kandidata krenula je ovogodišnja državna matura. Prvi ispit koji se jutros pisao bio je onaj iz Glazbene umjetnosti, a prijavilo ga je svega 116 kandidata. Mi smo uspjeli pronaći jednu od njih. Tina iz Srednje škole Tina Ujevića u Kutini s nama je podijelila svoje dojmove s tog ispita.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Maturantica Tina rog svira već deset godina. Počela je kada je upisivala 2. razred, a na prijelazu u 5. dobila je novi rog, stigla u novu škola i dobila novu profesoricu pa se tada javila i prava ljubav prema glazbi. Logičan nastavak njenog obrazovanja je Muzička akademija u Zagrebu.

Za upis studije nije joj potreban Glazbeni, ali je bila znatiželjna

Izdvojeni članak

Počelo je, počelo: Preko 200 kandidata jutros je pisalo prve ispite ovogodišnje mature

– Htjela bih upisati Studij za instrumentaliste, smjer rog, jer ga sviram već deset godina, moju veliku strast i ljubav na prvi pogled s glazbom, ali mislim da će snovi ipak samo ostati snovi, nažalost, jer ih se prima samo dvoje, kaže nam Tina.

Za upis tog studija, nije joj bila potrebna matura iz Glazbene umjetnosti, ali Tina je taj ispit ipak željela pisati.

– Istina, za taj smjer nije bilo potrebno pisati Glazbenu umjetnost na maturi, ali jednostavno sam morala prisustvovati jer me vrlo zaintrigirao sam predmet i profesoričina velika volja ne bi li prenijela znanje na nas u ove četiri godine školovanja. Tako da, reklo bi se da sam na maturu išla turistički, ali ne žalim ni sekunde i bez razmišljanja bih ponovila sve ispočetka da mogu, odmah sad, kaže nam maturantica.

Najteži zadatak sa slušanjem

Izdvojeni članak

Matura kreće za nekoliko sati: Petero maturanata otkriva nam kako se pripremaju za najvažnije ispite u životu

Ispit je, dodaje, prošao dosta solidno, na ljestvici od jedan do pet, gdje je pet najteže, ocjenjuje ga zlatnom sredinom – trojkom.

– Zadaci su vrlo zanimljivi, naravno ima lakših i onih težih, za par njih sam trebala dobro uključiti moždane vijuge, ali opet nije bilo previše stresno i umarajuće koliko sam mislila da će biti, kaže Tina.

Najteži joj je bio zadatak sa slušanjem u kojemu joj je prvi primjer bio mnogo lakši od drugog.

– Usporedba je bila dosta jednostavna, trebalo mi je najmanje vremena za taj dio. Ostali zadaci u kraćem dijelu, 20-minutnom, bili su klasični na zaokruživanje, par prepoznavanja glazbala i glazbenih zapisa, dosta povijesnih činjenica i također par zadataka s povezivanjem skladatelja i njegove skladbe, prisjeća se Tina.

Za ovaj ispit pripremala se dva mjeseca, djelomično samostalno, a dijelom uz pomoć profesorice iz Glazbene umjetnosti, koja joj je, kaže, puno pomogla i na tome joj je jako zahvalna. Učila je iz skripti, udžbenika, a od koristi su joj bili i ispiti od prijašnjih godina.

– Nadam se dosta visokoj ocjeni, četvorci točnije, a ako bi mi se sreća osmjehnula možda briljiram neočekivano i s peticom, kaže Tina, u čijoj je školi prvi ispit mature prošao mirno i bez izgreda i neregularnosti.