Pretraga

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

A- A+

Matematika je velikom broju učenika bauk, a na državnoj maturi to je obavezni predmet koji moraju polagati svi. Ove školske godine, viša i osnovna razina Matematike pišu se 26. lipnja, a uvedena je i jedna promjena koja se tiče korištenja geometrijskog pribora. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispitni katalog za Matematiku, te je poznato kako će matura izgledati. Uz to, objavljene su i Preporuke za rješavanje ispita iz Matematike te knjižice s formulama.

foto: pixabay

Kalendar državne mature 2018./2019. poznat je već nekoliko mjeseci, a pisali smo i o tome da je NCVVO objavio dio ispitnih kataloga za pojedine predmete. Jedan od objavljenih ispitnih kataloga za obavezne predmete je Matematika. Sama po sebi, učenicima je Matematika jedan od težih predmeta u školi. Na maturi je tako i na višoj i na osnovnoj razini prošle godina najčešća ocjena bila dva (2) a svake se godine pojavi nekoliko zadataka koji pristupnicima zadaju glavobolje.

Izdvojeni članak

Teško da može gore nego prošle godine: Maturanti na A razini Matematike opet u problemima sa zadnja dva zadatka

Ove školske godine Matematika se na ljetnom roku polaže 26. lipnja, a ispitni katalog sadrži detaljna pojašnjenja o obliku i sadržaju ispita te sadrži sve potrebne informacije.

Ove godine bez šestara

Ispit iz Matematike uobičajeno se piše kemijskom olovkom plave ili crne boje. Međutim, dogodila se promjena kod geometrijskog pribora. Dok su prošle godine bili dopušteni trokut, ravnalo i šestar, a kutomjer nije bio dopušten, ove godine pristupnici uz kutomjer ne mogu koristiti ni šestar, već je dopuštena samo upotreba jednog ravnala (ili jednog trokuta).

Uz to, maturanti će na ispit ponijeti i džepno računalo, a dobit će i knjižicu s formulama koja je također objavljena na stranicama NCVVO-a.

Izdvojeni članak

Prošle godine na Matematici je najčešća ocjena bila dvojka: Evo koju ocjenu očekuju ovogodišnji maturanti

Na ispitu se provjeravaju obrazovni ishodi iz 4 područja

I ove godine ispit na višoj razini pisat će se 180, a na osnovnoj 150 minuta. Provjeravaju se obrazovni ishodi u područjima brojevi i algebra, funkcije, jednadžbe i nejednadžbe te geometrija. Za svako područje ispitivanja u tablicama su napisani posebni ciljevi ispita, odnosno konkretni opisi onoga što pristupnik mora znati, razumjeti i treba učiniti kako bi postigao uspjeh na ispitu.

Na osnovnoj razini moguće je ostvariti maksimalno 40, a na višoj 60 bodova. U ispitnom katalogu koji možete vidjeti na dnu teksta, opisan je i način bodovanja te su pokazani i primjeri zadataka.

Uz ispitni katalog za Matematiku, na stranicama NCVVO-a objavljene su i Preporuke za rješavanje ispita iz Matematike da bi se pristupnicima pomoglo u izbjegavanju uobičajenih pogrešaka. Preporuke možete vidjeti ispod ispitnog kataloga.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download