Pretraga

Teško da može gore nego prošle godine: Maturanti na A razini Matematike opet u problemima sa zadnja dva zadatka

A- A+

Od 9 do 12 sati, dakle punih 180 minuta gotovo 11.400 pristupnika danas je polagalo Matematiku  na višoj razini. Četiri maturanta s kojima smo razgovarali o ispitu, smatraju da je ispit bio uglavnom jednostavan, a najviše potaškoća su imali sa zadnja dva zadatka, što nije nimalo nelogično znamo li da su ta dva zadatka nosila 16 bodova, dok je recimo njih 15 iz prve ispitne cjeline, nosilo 15 bodova.

foto: pixabay

Ipak, rezultati će svakako umnogome ovisiti o pragovima prolaznosti, koji su prošle godine bili rekordno niski na Matematici pa je primjerice za dvojku na A razini trebalo riješiti četvrtinu testa, a na B razini 24% ispita.

Nisu se svi zadaci mogli navježbati, nego je bilo dosta logičkog zaključivanja

Izdvojeni članak

Dok jedni tvrde da se na B razini Matematike uz kalkulator može dobiti trojka, drugi će sanjati limune i pacijente

S obzirom da je matematika mnogim učenicima boljka kroz 12 godina školovanja, jedna ovakva izjava bude pravo osvježenje.

– Iskreno, Matematika mi je bila najlakša od svih matura i veliku većinu sam znao riješiti, odmah će samopouzdano Lovro, maturant XIII. gimnazije u Zagrebu.

I dalje ne odajući dojam da je bio u teškoćama na ispitu, nastavlja iznositi svoje impresije.

– Najviše me muče zadaci sa kompleksnim brojevima, ali to me oduvijek zbunjivalo. Inače, čini mi se da je test jako dobro napravljen, stvarno je iz svakog gradiva bilo ponešto, ali opet se nije tražilo samo da si sve našterb’o i sve zadatke riješio tisuću puta nego je bilo i logičkog zaključivanja. A “najslađi” zadatak mi je bio, onaj gdje su stavili tri zagrade koje se množe s drukčije poredanim slovima, a zapravo ista stvar piše. Pa se samo trebalo skužiti da je to jedna zagrada na treću. A garantiram da su neki koji su riješili 1.000 zadataka množili svaki sa svakim, šta je totalno glupo gubljenje vremena, nagađa Lovro, kojemu je vremena bilo i više nego dovoljno, a očekuje da će dobiti između 3-4 jer je ‘imao drugih obaveza’ pa nije ostao do kraja ispita.

Daljnje će obrazovanje za sada ostaviti po strani jer ima planova na Zapadu.

– Faks trenutno ne planiram upisati. Selim se u Austriju, ali iduće godine ili za dvije, definitivno upisujem neku Kemiju ili Agronomiju, otkriva nam maturant XIII. gimnazije.

Nakon ispita iz Matematike, prepun samopuzdanja je bio i Ivan, koji ovom maturom završava Gimnaziju Metković.

– Ispit je bio slične težine kao i ovi nekoliko prethodnih godina, a ja sam ga riješio dobro i očekujem minimalno četvorku. Od zadataka samo zadnji nisam riješio do kraja pa bi svakako njega istaknuo kao najtežeg, ali uostalom to se i očekuje od zadnjeg zadatka. Moram reći da je bilo dosta laganih zadataka, ali i onih nad kojima si se trebao dobro zamisliti u potrazi za rješenjem, komentira nam maturant Gimnazije Metković, koji namjerava upisati Strojarstvo na zagrebačkom FSB-u.

30. zadatak je bio vrckav, ali najteži

Izdvojeni članak

Najgora generacija maturanata: Nikada više jedinica na državnoj maturi od 2017.

Da je 30. zadatak uistinu bio najteži, otkrivaju nam još dva sugovornika, koji su nam dali impresije nakon ispita. Ni oni se ne žale na ukupnu težinu ispita.

– Ispit je prošao super, prvi mi je dojam – lakše od očekivanoga. Kada je riječ o teškim zadacima, među zadnjima je bio jedan s punjenjem baterije. Taj mi je najteži bio, a vodio sam bitku i sa 30., ispovijeda nam Vice, maturant Tehničke škole u Imotskom.

Kada smo se već dotakli tog zadatka u više navrata, tražili smo od Vice da nam kaže kako je otprilike glasio.

– Kutijica u obliku kvadrata bez poklopca je obljepljena sa svih strana papirom i po rubovima je uvezeno 108 cm ukrasne vrpce. Koliko je papira potrošeno uz uvjet da volumen mora bit maksimalan, objašnjava ovaj maturant iz Imotskog, koji namjerava upisati Vojno inženjerstvo na Vojnom učilištu.

Posljedni maturant, koji nam je iskazao svoje dojmove, nije zadovoljan urađenim kao njegovi prethodnici, a 30. zadatak je ocijenio ‘najzanimljivijim’, dok ga je 29. najviše mučio.

– Ispit nisam baš najbolje riješio, a što se tiče njegove težine bila je približna kao prethodnih godina. Najviše me mučio predzadnji zadatak koji je podijeljen na 4. dijela, a najzanimljiviji mi je bio ovaj zadnji gdje se tražila površina kutije bez poklopca, s tim da smo dobili duljinu špage koju je curica polijepila po rubovima, govori Matej koji namjerava upisati FERIT u Osijeku, nakon što je završio u Našicama srednju za tehničara za računalstvo.

Nažalost malo je bilo onih, koji su pokraj njega pisali višu razinu pa priznaje da je poslije ispita s kolegama uglavnom raspravljao o sličnim zadacima na obje razine.

– Poslije ispita sam uglavnom uspoređivao s kolegama zadatke koje su oni imali na B razini, a mi iste te na A. Primjerice zadatak o omjerima s limunom i zadatak o ukupnom popustu hlača i majice, obrazlaže Matej, koji je trenutačno malo u crnjaku te je sve što želi od ovog ispita – prolazna ocjena.

Kako su se mijenjali pragovi prolaznosti na državnoj maturi u zadnjih 5 godina, možete pogledati ovdje, a izvještaj s ispita na B razini matematike je na ovoj poveznici.

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Copy link
Powered by Social Snap