Pretraga

[Matura ’20] Vijest koju smo dugo čekali: Otkriveno koje se gradivo neće pisati na ovogodišnjoj maturi

A- A+

Prošlo je već nekoliko tjedana otkako je ministrica najavila kako se dio gradiva koji se odnosi na drugo polugodište četvrtih razreda neće pisati na maturi. NCVVO je danas objavio o kojem se točno gradivu radi. Tako se, primjerice, gradivo osnovne razine matematike uopće neće mijenjati, dok se na engleskom jeziku ne mijenja ni viša ni niža razina.

Screenshot: YouTube

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Miroslav Krleža, mogli bismo se našaliti, apsolutni je gubitnik izmjena gradiva državne mature. S više razine hrvatskog jezika miče se njegov Povratak Filipa Latinovicza, dok se za polaganje osnovne razine neće trebati čitati njegovu Gospodu Glembajeve.

S više razine miču se i Stranac Alberta Camusa, kao i pjesništvo Tina Ujevića, a s popisa lektirnih naslova za osnovnu razinu miče se i pjesništvo Dobriše Cesarića.

Poznate sve izmjene

Stoji tako u izmjenama kataloga ovogodišnje mature, koje je danas objavio NCVVO.

– Sukladno odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja o redukciji sadržaja koji će se vrednovati u ispitima državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je usuglašene promjene u ispitnom sadržaju, stoji u priopćenju Centra.

Napominju kako je u Hrvatskom jeziku došlo je do promjena u višoj i nižoj razini,  kao i u Grčkom te višoj razini Latinskog i Talijanskog jezika.

Niža razina Matematike ostaje ista, Engleski se uopće ne mijenja

No ono što maturante svakako zanima je Matematika. I dok je na višoj razini došlo do određenih promjena, osnovna razina Matematike ostala je nepromijenjena. Engleski jezik uopće se nije mijenjao.

Ispitni sadržaj je smanjen  kod Mađarskog materinskog jezika, Srpskog materinskog jezika, te Talijanskog materinskog (viša i osnovna razina). Sadržaj Češkog materinskog jezika neće se mijenjati.

– Sadržaj osnovnih razina predmeta  Latinski jezik neće se mijenjati, kao niti sadržaj stranih jezika –  Njemački (viša i osnovna razina), Talijanski (osnovna razina), Francuski i Španjolski (viša i osnovna razina). U ispitima navedenih predmeta naime nema nastavnih sadržaja koji se poučavaju i uče samo u 2. polugodištu četvrtog razreda, jer ispit nije sadržajno koncipiran, već se temelji na stečenim jezičnim kompetencijama, pojašnjavaju iz NCVVO-a.

Zaključuju kako će o svim daljnjim novostima vezanim uz provođenje Državne mature, javnost biti obaviještena.

PROUČITE DOKUMENT S POPISOM IZMJENA:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.48 MB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Pogledajte što je nedavno ministrica Divjak obećala da neće biti gradivo mature i koliko se toga obistinilo