Pretraga

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je danas kataloge za državnu maturu iz Hrvatskog jezika u 2019./2020., a time i popis djela za esej na obje razine tog ispita. Kako smo već pisali, od ove godine više se neće određivati minimalni prag prolaznosti zasebno za test i esej.

Nadopuna popisa 5.4. 2020.

S popisa su uklonjena djela koje je NCVVO odredio zbog pandemije koronavirusom. Detalje o toj odluci i što je sve izbačeno pročitajte ovdje.

Foto: srednja.hr

Od ove školske godine u katalog Hrvatskog jezika, a sukladno novom Pravilniku o državnoj maturi, uvrštena je velika izmjena. Izbačena je odredba da se za svaku ispitnu cjelinu, dakle posebno za esej i posebno za test iz jezika i književnosti, određuje prag prolaznosti. Da bi položio ispit iz Hrvatskoga jezika, pristupnik više neće morati prijeći pragove prolaznosti obiju ispitnih cjelina, drugim riječima – maturanti više neće morati dobiti dvojku iz eseja kako bi prošli taj predmet.

Kako stoji u katalogu, esejom se kod maturanata ispituje razumijevanje teksta, književnoteorijska i književnopovijesna znanja te upotreba hrvatskoga standardnog jezika. Na ispitu iz Hrvatskog moguće su tri vrste eseja: interpretativni školski esej, usporedna raščlamba dvaju ili više tekstova te raspravljački školski esej.

Popis djela za višu razinu

Na višoj razini esej mora sadržavati minimalno 400 riječi, piše se 160 minuta, te čini 1/3 ocjene iz Hrvatskog. Književna ispitna djela za školski esej u školskoj godini 2019./2020. za višu razinu ispita jesu:

1. Balzac, Honoré de: Otac Goriot
2. Cihlar Nehajev, Milutin: Bijeg
3. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna
5. Kafka, Franz: Preobrazba
6. Kovačić, Ante: U registraturi
7. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi
8. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići
9.. Salinger, Jerome David: Lovac u žitu
10. Shakespeare, William: Hamlet
11. Sofoklo: Antigona
12. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Antun Branko Šimić)

Popis djela za osnovnu razinu

Iste tri vrste eseja moguće su i na ispitu osnovne razine, a razlika je u tome da pristupnici koji ju odluče polagati pišu nešto kraći esej koji mora sadržavati minimalno 350 riječi. Udio eseja u ukupnoj ocjeni također iznosi 1/3, a baš kao i na A razini, piše se 160 minuta. Književna ispitna djela za školski esej u školskoj godini 2019./2020. za osnovnu razinu ispita jesu:

Izdvojeni članak
državna matura

Kalendar državne mature u školskoj godini 2019./2020.: Ispiti se pišu u dva bloka

1. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna
2. Ibsen, Henrik: Nora
3. Kovačić, Ante: U registraturi
4. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići
5. Shakespeare, William: Hamlet
6. Sofoklo: Antigona
7. Antun Gustav Matoš, pjesništvo

Napomenimo kako, bez obzira na vrstu eseja, uz polazni tekst s popisa ispitnih djela u ispitu obje razine može biti zadan i neknjiževni tekst ili književni tekst koji nije naveden u ovim popisima.

Što je bilo zadano na eseju prošle mature?

Podsjetimo, upravo je esej brojim prošlogodišnjim maturantima zadavao muke na ispitu iz Hrvatskog, zbog čega su mnogi svoje listove predali prazne. Na ljetnom roku A razine maturanti su kroz esej morali analizirati jednu pjesmu i djelo lirske proze Tina Ujevića, a kako je to prošlo pročitajte ovdje. S druge strane, na B razini polazno djelo bilo je Gospoda Glembajevi, a što su o tome maturanti rekli možete doznati na poveznici.

Kako se mnogi nisu proslavili na tom ljetnom roku, ispit iz Hrvatskog ponovili su na nedavno održanom jesenskom. Polazna djela jesenas su na višoj razini bili Kiklop Ranka Marinkovića i Preobrazba Franza Kafke, a na osnovnoj Ibsenova Nora. Kako je maturantima proteklo pisanje eseja na jesenskom roku, pročitajte na linku.

U nastavku možete ‘prolistati’ najnoviji ispitni katalog za maturu iz Hrvatskog jezika, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.66 MB]

Nadopuna teksta 5.2.

S A razine je uklonjen Kiklop Ranka Marinkovića. Više o tome pročitajte ovdje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.