Pretraga

[Matura ’22] Hoće li sada biti lakši? Ove godine promjene uvedene i na ispitu iz Sociologije

A- A+

Iz godine u godinu najlošije rezultate na državnoj maturi učenici postižu na ispitu iz Sociologije. Taj ispit ne prijavljuje veliki broj njih, a prosječna ocjena koju su ostvarili na prošlogodišnjoj maturi jedva je dvojka – iznosi tek 1,59. Za ovu godinu smanjen je broj zadataka, dok je vrijeme pisanja ostalo isto, a učenici će morati pokazati znanje u tri područja.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Sociologija je na državnoj maturi izborni predmet, a prema kalendaru NCVVO-a ove se godine polaže se 15. lipnja. Predmet je to na kojem učenici već godinama postižu najlošije rezultate. Kako bi što bolje riješili ispit, između ostaloga, savjetuje se i da se maturanti dobro upoznaju s ispitnim katalogom.

Tri su područja ispitivanja

Pa kako će izgledati taj ispit iz Sociologije? Prema ispitnom katalogu, provjerava se znanje učenika u tri područja – sociološka imaginacija, pojedinac i društvo te analiza suvremenoga društva. U prvom maturant treba pokazati da kritički propituje društvene odnose, pojave i procese u neposrednoj okolini. U području pojedinac i društvo treba znati analizirati društvene i kulturne različitosti, nejednakosti i identitete kao i suvremenu obitelj. Kroz zadnje, područje analiza suvremenog društva, maturant pokazuje da razumije društvene institucije, društvenu strukturu i društvene promjene te objašnjava društvo i društvenost.

Obrazovni ishodi, odnosno ono što maturant treba usvojiti da bi uspješno riješio ispit iz Sociologije, tablično su prikazani u ispitnom katalogu pri dnu teksta, od sedme stranice.

Malo manje zadataka nego lani

Slično kao i na drugim izbornim predmetima i na ovom je smanjen broj zadataka koje će učenici rješavati. Konkretno, ove godine ih je 33, dva manje nego lani. Vrijeme pisanja ostalo je isto, 90 minuta, a učenici na ispitu mogu ostvariti najviše 40 bodova. Broj bodova prema ispitnim područjima možete vidjeti u tablici ispod.

Ispit će sadržavati 16 zadataka višestrukog izbora, 12 zadataka kratkog odgovora te po pet skupina zadataka. Objašnjeno je u katalogu da je to kombinacija više vrsta zadataka vezanih za određeni polazni sadržaj koji može biti tekst ili grafički prikaz.

– U skupini zadataka postoje dvije vrste zadataka vezane za polazni sadržaj. Prva se sastoji od dvaju zadataka kratkoga odgovora, a druga od jednoga zadatka kratkoga odgovora i jednoga zadatka produženoga odgovora, pojašnjeno je u ispitnom katalogu.

Priprema za ispit

Na kraju kataloga navodi se i da se učenicima za dobru pripremu savjetuje proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka, kao i rješavanje provedenih ispita. Literatura za pripremu ispita iz Sociologije udžbenici su koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo:

  •  Bošnjak, Z., Paštar, Z., Vukelić, A. 2020. Sociologija, udžbenik sociologije za srednje škole
  • Dergić, V., Čićek, F., Šoh, S. 2020. Sociologija, udžbenik sociologije u trećem razredu gimnazija
  • Fanuko, N. 2004. i novija izd. Sociologija, udžbenik za gimnazije, izmijenjeno i dopunjeno izdanje

U nastavku možete detaljno proučiti ispitni katalog iz Sociologije za 2022., a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [886.01 KB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.