Pretraga

[Matura ’22] Ispit iz Logike trajat će dulje nego lani, broj zadataka ostaje isti

A- A+

Logika je na državnoj maturi jedan od predmeta koje učenici manje prijavljuju – lani je broj prijava bio tek četrdesetak. Oni koji taj ispit prijave u ovoj školskoj godini za pisanje će imati pola sata više nego li prošlogodišnji pristupnici, ukupno čak 150 minuta, a u testu je 20 zadataka.

Foto: srednja.hr

Maturanti koji ove godine kao izborni predmet odaberu maturu iz Logike, a takvih ranijih godina nije bilo puno, taj će ispit pisati 9. lipnja.

Četiri su područja ispitivanja

Kako stoji u ispitnom katalogu, cilj tog ispita je  utvrditi razinu ostvarenja obrazovnih ishoda koji se očituju u sposobnosti prevođenja rečenica prirodnoga jezika na jezike logike (i drukčije različite načine dijagramiranja) i obrnuto, razumijevanja semantike logičkih jezika, razumijevanja nekih elemenata znanstvene metodologije i odnosa među pojmovima, uočavanja i dokazivanja logičkih odnosa i svojstava te navođenja razloga njihova izostanka te analize strukture tekstova različitih funkcionalnih stilova.

Pritom su na ispitu četiri područja ispitivanja:

• Običan jezik i jezici logike
• Misao, svijet i znanstvena spoznaja
• Logička svojstva i odnosi
• Argumentacija i kritičko mišljenje

U ispitnom katalogu od sedme stranice detaljno je pojašnjeno što sve maturanti moraju savladati kako bi uspješno riješili ovaj ispit.

Izdvojeni članak
matura matematika kalkulator

[Matura ’22] Na A i B razini Matematike povećan broj zadataka: Poznato i koji su kalkulatori zabranjeni

Na ispitu 20 zadataka, piše se 150 minuta

Kada je riječ o strukturi ispita, on sadrži ukupno 20 zadataka podijeljenih u nekoliko skupina. To su zadaci alternativnog izbora, u kojima se nalazi nekoliko tvrdnja za koje pristupnik treba odrediti jesu li točne ili netočne prema uputi u zadatku. Druga vrsta zadataka na ispitu iz Logike su zadaci dopunjavanja u kojima će pristupnik trebati dopuniti rečenice, izvode ili sliku upisivanjem niza riječi, brojeva ili drugih znakova koji nedostaju te docrtavanjem. Posljednja vrsta zadataka na Logici su zadaci produženog odgovora u kojima pristupnik na složeno pitanje odgovara jednom ili nekoliko rečenica, upisivanjem odgovarajućega niza oznaka koje se traže ili gradnjom formalnoga ili neformalnoga dokaza koji se traži.

Ovogodišnji ispit iz Logike traje pola sata dulje nego lani, ukupno 150 minuta. Pristupnik u ispitu može ostvariti 62 boda.

Na samom kraju kataloga navedeno je i koja je literatura za pripremu ispita državne mature iz Logike. To su, prije svega, kao i za ostale predmete, svi su udžbenici koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo.

U pripremi za ispit također se mogu upotrebljavati i sljedeći materijali:

1. Gregorek, Majorinc, Turk, Vježbenica, Školska knjiga, Zagreb
2. Davor Lauc, Elementi simboličke logike, Element, Zagreb
3. Srećko Kovač, Logika, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb
4. Gajo Petrović, Logika, Element, Zagreb
5. Ante Vlastelica, Logika: Vježbe-zadaci-rješenja, Školska knjiga, Zagreb
6. Lauc, Šikić, Logika, Školska knjiga, Zagreb
7. Kovač, Žarnić, Logička pitanja i postupci – Problemski uvod u elementarnu logiku, Kruzak, Hrvatski Leskovac
8. provedeni ispiti državne mature iz Logike na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

U nastavku možete vidjeti ovogodišnji katalog iz Logike, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.25 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.