Pretraga

[Matura ’22] Na A i B razini Matematike povećan broj zadataka: Poznato i koji su kalkulatori zabranjeni

A- A+

Ispitne kataloge za državnu maturu Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio. Iduće će godine učenici pisati maturu prema novom programu pa su u skladu s time izrađeni i ovogodišnji ispitni katalozi koje ćemo analizirati u idućim tjednima. Kada je riječ o ispitu iz Matematike, broj bodova na obje razine ostao je isti, ali se je na obje povećao broj zadataka. Kroz sve te zadatke učenici će morati pokazati znanje u pet područja.

matura matematika kalkulator

Foto: srednja,hr

Uz strani i Hrvatski jezik, jedan od obaveznih ispita na državnoj maturi je Matematika, a maturanti mogu odabrati hoće li taj predmet polagati na višoj ili osnovnoj razini. Prema kalendaru koji je već objavljen, u idućoj će se godini ispit matematike polagati 27. lipnja, a na jesenskom 24. kolovoza.

Kako stoji u novom ispitnom katalogu za ovaj predmet, cilj je ispita državne mature iz Matematike provjeriti u kojoj mjeri pristupnici znaju, tj. mogu: upotrebljavati matematički jezik tijekom čitanja, interpretiranja i rješavanja zadataka, očitavati i interpretirati podatke zadane u analitičkome, tabličnome i grafičkome obliku ili riječima te u navedenim oblicima jasno, logično i precizno prikazivati dobivene rezultate.

Morat će na ispitu pokazati i znaju li matematički modelirati problemsku situaciju, naći rješenje te provjeriti ispravnost dobivenoga rezultata kao i prepoznati i upotrebljavati vezu između različitih područja matematike. Kroz zadatke će trebati i pokazati mogu li upotrebljavati različite matematičke tehnike tijekom rješavanja zadataka te koliko dobro znaju koristiti džepno računalo.

Ispitom državne mature iz Matematike provjeravaju se postignute razine znanja i kompetencije pristupnika provjeravaju se u pet područja – brojevi, algebra i funkcije, oblik i prostor, mjerenje te podatci statistika i vjerojatnost.

Osnovna razina

Kada je riječ o osnovnoj razini, u spomenutih pet područja sedam je potpodručja na kojima će se temeljiti zadaci. To su: skupovi brojeva, potencije i korijeni, algebra, jednadžbe i nejednadžbe, funkcije i nizovi, geometrija ravnine i prostora te analitička geometrija. Što će se u kojem području ispitivati detaljno možete doznati u tablicama ispitnog kataloga koji se nalazi ispod teksta od sedme stranice.

Na osnovnoj razini najveći udio bodova, 40%, čine zadaci s područja algebre i funkcija. Brojevi čine 20% u ukupnom broju bodova, 15% donosi područje oblik i prostor te 15% mjerenje, a 10% od ukupnog broja bodova donose zadaci iz područja podataka, statistike i vjerojatnosti.

Ove godine na osnovnoj će razini biti ukupno 30 zadataka koji ukupno mogu donijeti 40 bodova i to su dva zadatka više u odnosu na prošlu godinu. Od toga je 20 zadataka ‘na zaokruživanje’, a njih 10 su zadaci kratkog odgovora.

Ispit osnovne razine traje 150 minuta bez stanke.

Viša razina ispita

Kada je, pak, riječ o višoj razini ispita u spomenutih pet područja ispitivanja ulaze sljedeća potpodručja koja učenici moraju pripremiti za ispit: skupovi brojeva, potencije i korijeni, algebra, jednadžbe i nejednadžbe, funkcije i nizovi, derivacije, geometrija ravnine i prostora te analitička geometrija.

I na višoj razini učenici će rješavati 40 zadataka, što je za deset više nego lani. Ispit će se sastojati od 24 zadatka višestrukog izbora, 13 zadataka kratkog odgovora te tri zadatka produženog odgovora. Ukupno svi zadaci kao i lani donose 60 bodova.

Najveći udio u ukupnom broju bodova, čak 50%, donose zadaci s područja algebre i funkcija, zatim 20% zadaci iz mjerenja, 15% od ukupnog broja bodova donosi područje mjerenje, 10% brojevi, a najmanje, 5% od ukupnog broja bodova donose zadaci s područja podataka, statistike i vjerojatnosti.

Ispit više razine piše se 180 minuta i to bez pauze.

@srednja_hr Jeste li spremni za maturu iz matematike? Donosimo sve najvažnije informacije o zadnjem glavnom ispitu na maturi! Sve o maturi čitajte na portalu srednja.hr #srednjahr #justsrednjathings #skola #matura #maturanti2022 #matura2022 #matematika #hrvatska ♬ San Tropez – Illect Recordings

Pribor i dozvoljeni kalkulatori

Kada je riječ o priboru na ispitu, pravila su ista kao lani – tijekom pisanja dopušteno je upotrebljavati isključivo kemijsku olovku kojom se piše plavom ili crnom bojom. Od geometrijskoga pribora dopuštena je upotreba jednoga ravnala (ili jednoga trokuta), a nije dopuštena upotreba kutomjera i šestara. Potrebno je džepno računalo tzv. znanstveni kalkulator koji se može upotrebljavati tijekom cijeloga ispita. Svoje listove s formulama pristupnici ne smiju donositi, nego su one sastavni dio ispitnog materijala.

Kako stoji u ispitnom katalogu, literatura za pripremu ispita državne mature iz Matematike svi su udžbenici za gimnazijski program. Sastavni dio kataloga je i popis dozvoljenih džepnih računala na ispitu iz Matematike pa su tako smije koristiti džepno računalo tipa Scientific koje ima eksponencijalnu funkciju (tipka 10x), logaritamsku funkciju (tipka log x) te trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan).

Džepno računalo koje maturanti koriste na ispitu ne smije imati mogućnosti bežičnoga povezivanja s drugim uređajem, upotrebe memorijske kartice, simboličkoga računanja (programiranja), grafičkoga rješavanja (npr. u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH) te mogućnost simboličkoga deriviranja i integriranja.

– Na popis džepnih računala bit će upisan tip (naziv i oznaka) džepnoga računala kojim se pristupnik koristio tijekom ispita, piše u ispitnom katalogu.

Bodovanje zadataka produženog odgovora

Kada je riječ o bodovanju zadataka produženoga odgovora, oko čega su prijašnje generacije često imale nedoumice, a takvi su zadaci i povod za brojne žalbe, u ispitnom katalogu nekoliko je napomena:

  • priznaju se točna rješenja dobivena različitim ispravnim načinima rješavanja
  • pristupniku koji je pogrešno prepisao zadatak te ga zatim točno riješio (a da pritom zadatak nije promijenio smisao niti je pojednostavljen) oduzima se 1 bod od predviđenoga broja bodova za taj zadatak.
  • pristupniku koji je napravio pogrešku u zadatku produženoga odgovora (a da pritom zadatak nije promijenio smisao niti je pojednostavljen) boduju se svi ispravno provedeni koraci.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Iako Matematika među učenicima slovi kao jedan od težih predmeta, lani su maturanti s kojima smo razgovarali nakon ispita bili dojma da je ispit na obje razine bio nešto lakši nego inače.

– Nakon rješavanja matura od prijašnjih godina, mogu reći da je ova matura bila sasvim u redu što se tiče težine. Trenutno mi nije žao što sam odabrala višu razinu, no nadam se da mi neće biti žao niti kad stignu rezultati. Zadatci koji nose tri ili više bodova su mi bili najteži, normalno. Sjećam se jednog zadatka u kojemu se spominji dvije posude s vodom različitog saliniteta. Činio mi se on kao jedan od lakših zadataka, no nisam ga uspjela riješiti, rekla nam je nakon ispita A razine maturantica Lucia, a dojmove učenika s B razine možete pročitati ovdje.

Ispitni katalog iz Matematike, u kojem je detaljno opisano što vas očekuje na obje razine Matematike, možete vidjeti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [892.02 KB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.