Pretraga

[Matura ’22] Na ispitu iz Glazbenog bit će 51 zadatak, a za rješavanje učenici imaju 90 minuta

A- A+

Oko stotinu učenika ove je godine kao izborni predmet na državnoj maturi odabralo Glazbenu umjetnost. Riječ je o predmetu na kojemu je prosječna ocjena prošle godine bila 2,97, a kako bi uspješno riješili ovogodišnji ispit pristupnicima se, između ostalog, preporučuje detaljno se upoznati s ispitnim katalogom. Provjerili smo što se nalazi u njemu.

Foto: Unsplash

Ispit mature iz Glazbene umjetnosti baš i nije čest odabir maturanata, uglavnom ga odlučuju polagati oni koji će nastaviti školovanje u glazbenom smjeru. Njih stotinjak koliko ih ga je prijavilo za ovu godinu, prema kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Glazbenu umjetnost pisat će 13. lipnja u popodnevnom terminu u 14 sati.

Dvije ispitne cjeline

Sam ispitni katalog nije doživio neke značajne promijene za ovu, školsku godinu 2021./2022. Kako piše u uvodu kataloga, cilj Glazbenog na maturi je ispitati i vrednovati razinu usvojenosti znanja iz osnova glazbene umjetnosti uključujući razumijevanje njezinih interdisciplinarnih obilježja te razinu vještina analitičkoga slušanja kvalitetnih i reprezentativnih glazbenih ostvarenja različitoga podrijetla, stila i vrste.

Ispit se sastoji od dvije cjeline od kojih prva ispituje poznavanje osnova glazbene umjetnosti, primjerice temeljnih glazbenih pojmova, glazbenih vrsta i oblika, glazbenih stilova, pravaca i žanrova itd.  Drugom ispitnom cjelinom ispituje se vještina slušanja s razumijevanjem. U njoj maturanti, među ostalim, pokazuju kako primjenjuju temeljne glazbene pojmove pri analizi ili koliko dobro prepoznaju i razlikuju sastavnica glazbenih djela.

Detaljnije o tome koja se područja ispituju možete doznati u obrazovnim ishodima navedenima od sedme stranice kataloga koji se nalazi pri dnu teksta. Od devete stranice naveden je popis 60 glazbenih primjera za državnu maturu.

100 minuta za 51 zadatak

Kada je riječ o strukturi ispita, on se sastoji od ispitne cjeline ‘Glazba u kontekstu’ i ispitne cjeline ‘Slušanje i upoznavanje glazbe’. Sadrži ukupno 51 zadatak. Prva ispitna cjelina sadrži 21 zadatak, od čega je 18 zadataka s ponuđenim odgovorima i tri su zadatka povezivanja. Druga ispitna cjelina sastoji se od analize prvoga glazbenog primjera, analize drugoga glazbenog primjera te usporedne analize prvoga i drugoga glazbenog primjera.

– Analiza prvoga i drugoga glazbenog primjera provodi se nakon dvokratnoga slušanja tih glazbenih primjera, a usporedna analiza prvoga i drugoga glazbenog primjera nakon jednokratnoga slušanja tih glazbenih primjera, opisano je u ispitnom katalogu.

Treba napomenuti da se u toj drugoj ispitnoj cjelini nalazi 30 zadataka raznih vrsta – onih s ponuđenim odgovorima, zadataka kratkog odgovora te zadataka povezivanja.

Ispit traje ukupno 90 minuta bez stanke, s tim da prva ispitna cjelina traje 20 minuta, a druga, koja uključuje i slušanje glazbenih primjera, traje 70 minuta. Maksimalni broj bodova koje pristupnik može ostvariti je 100.

Glazbene primjere za vježbu možete preuzeti na ovoj poveznici, dok se u nastavku nalazi čitav ispitni katalog u kojemu je navedeno što sve pristupnici trebaju naučiti, kao i koji su savjeti za pripremu. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.94 MB]

Prvi ispiti mature pišu se potkraj svibnja, a čitav raspored ispita možete proučiti u kalendaru NCVVO-a na ovoj poveznici.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.