Pretraga

[Matura ’23] Kako izgleda ispit iz Geografije? Imate 90 minuta da točno riješite 42 zadatka

A- A+

S otprilike 200 prijava Geografija na državnoj maturi baš i nije popularan izborni predmet. I ove školske godine zadaci su podijeljeni u tri skupine – prostorni identitet, prostorne organizacije i procesi te održivost. Ispit se sastoji od 42 zadatka koji donose 50 bodova, a pristupnici za rješavanje imaju maksimalno 90 minuta.

Ilustracija: Pexels

Ako u sustavu Postani student za izborni predmet mature odaberete Geografiju, taj ispit pisat ćete već u drugom tjednu ljetnog roka, 7. lipnja. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio ispitni katalog iz kojeg je vidljivo što će se sve naći u ispitu, a maturanti ondje mogu pronaći i primjere zadataka.

Kako je navedeno u katalogu, kroz zadatke se provjerava osposobljenost učenika za primjenu konceptualnoga i proceduralnoga znanja u novim situacijama, za korištenje geografskih karata, za primjenu geografskih, grafičkih, statističkih i matematičkih vještina te za primjenu prostornoga mišljenja.

Ispit se sastoji od 42 zadatka, maturanti ga pišu sat i pol

Tri su velika područja ispitivanja: prostorni identitet, prostorne organizacije i procesi te održivost. Područje prostornog identiteta dijeli se na potpodručja globalizacija i polarizacija svijeta te demografska (ne)održivost Hrvatske. Prostorne organizacije i procesi uključuje čak osam potpodručja – reljef na Zemlji, klima i klimatske promjene, vode na Zemlji, državne granice, demografski procesi, naselja, gospodarske djelatnosti i zemlja u svemiru. Treće područje ispitivanja, održivost, uključuje potpodručje georaznolikost i geobaština, onečišćenje okoliša i zaštita prirode te geografski aspekti održivoga razvoja.

U tablicama od 8. stranice ispitnog kataloga, koji se nalazi pri dnu teksta, možete detaljno proučiti obrazovne ishode, odnosno koja to ključna znanja i vještine trebate usvojiti kako biste uspješno riješili ovaj ispit.

Prema ispitnom katalogu, pristupnicima će na Geografiji biti zadana 42 zadatka – 21 zadatak višestrukoga izbora, 17 zadataka kratkoga odgovora i četiri zadatka produženoga odgovora. Oni donose maksimalno 50 bodova. Za pisanje ispita maturanti imaju na raspolaganju najviše 90 minuta.

 

Kako se pripremati?

Kao i za ostale ispite državne mature, literatura za pripremu ispita Geografije su svi udžbenici za gimnazijski program te geografski atlasi koje je odobrilo Ministarstvo.

Pristupnicima se savjetuje i  proučavanje područja ispitivanja i primjera zadataka, rješavanje provedenih ispita, aktualizacija brojčanih podataka iz publikacija Državnoga zavoda za statistiku, UN-a i specijaliziranih organizacija UN-a te praćenje najvažnijih događaja u Hrvatskoj i svijetu u medijima i stručnim časopisima.

– U globalu ispit nije bio naročito težak, jedino što je bilo više pitanja gdje se trebalo puno pisati pa je oduzimalo dosta vremena. Također, ja sam sve odgovore koji nisu bili na zaokruživanje prvo pisao na koncept zatim prepisivao što je imalo utjecaj na brzinu rješavanja. Odgovorio sam na sva pitanja u sat vremena, ali sam zato prepisivao na ispitnu knjižicu do zadnje sekunde sljedećih pola sata, ispričao nam je nakon prošlogodišnjeg ispita maturant Antonio, a dojmove drugih maturanata možete pročitati ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.