Pretraga

[Matura ’23] Manje od tri minute po zadatku za rješavanje Povijesti, evo što morate naučiti za ispit

A- A+

Isto kao i prošle godine, maturanti koji kao izborni predmet odaberu Povijest imat će 135 minuta za rješavanje 47 zadataka na tom ispitu. Predmet je to koji zapravo piše malo pristupnika – lani ga je prijavilo njih oko 500. Ispitni katalog koji propisuje koje gradivo maturanti moraju usvojiti kako bi uspješno riješili ispit već je objavljen.

povijest državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Sredinom ljetnog ispitnog roka, točnije 14. lipnja 2023., maturante očekuje ispit iz Povijesti. Predmet je to koji je prošle godine polagalo tek petstotinjak pristupnika, a prosječna ocjena koju su ostvarili bila je tek 2,7.

Za maturante koji ove godine planiraju pisati taj izborni predmet Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je izdao ispitni katalog. Detaljno proučavanje kataloga trebalo bi biti prvi korak u pripremi ispita.

Ispituje se gradivo iz opće i nacionalne povijesti od prapovijesti do suvremenoga doba

Kako je u njemu navedeno, maturanti kroz ispit pokazuju koliko dobro, među ostalim, koriste svoje vještine i tehničke koncepte vremena i prostora, uzroka i posljedica, kontinuiteta i promjena, rada s povijesnim izvorima, povijesne perspektive te usporedbe i sučeljavanja. Zadaci u principu pokrivaju sve gradivo koje se uči u školi, odnosno sadržaji iz opće i nacionalne povijesti od
prapovijesti do suvremenoga doba.

Kao i prošle godine, na ispitu je gradivo podijeljeno u četiri cjeline: prapovijest i stari vijek; srednji i rani novi vijek; razdoblje od početka 18. stoljeća do kraja 1918. godine i razdoblje nakon 1918. godine. Od sedme stranice ispitnog kataloga, koji se nalazi na samom dnu teksta, detaljno možete vidjeti što morate znati i razumjeti kako biste uspješno riješili ispit iz Povijesti na maturi.

U odnosu na prošlu godinu, isti je ostao o broj zadataka na ispitu – maturanti će rješavati njih 47,  na raspolaganju imaju točno 135 minuta, a u ispitu mogu ostvariti najviše 63 boda. Od vrsta zadataka u ispitu iz Povijesti pojavljuju se zadaci ‘na zaokruživanje’, što uključuje i kronološke te zadatke uz polazni sadržaj (povijesni zemljovid, povijesni izvor ili slikovni prilog), kao i jedan zadatak produženog odgovora

– Od pristupnika se očekuje poznavanje temeljne povijesne terminologije, događaja, pojava i procesa te razumijevanje uzročno-posljedičnih veza (razlikovanje i klasificiranje uzroka i posljedica povijesnih događaja, pojava i procesa, slijeda povijesnih događaja, pojava i procesa, povijesnih promjena i kontinuiteta, povijesnih izvora kroz analizu ilustrativnih i tekstualnih materijala pri interpretaciji povijesnih zemljovida i kronoloških i statističkih tablica) te sposobnost kronološkoga razmišljanja, naglašeno je u ispitnom katalogu iz Povijesti.

Zadatak koji donosi najviše bodova lani nije bio pretežak

Prošle godine maturanti su imali zamjerke oko premalog broja pitanja vezanih uz gradivo Domovinskog rata. Te je godine uveden i poviše spomenuti zadatak produženog odgovora, koji nosi čak devet bodova, čega su se maturanti poprilično pribojavali. Lani je maturantima bila prikazana značka iz Prvog svjetskog rata na kojoj vojnik zabija nož u leđa druga dva vojnika, te su trebali opisati ono na što se prizor odnosi.

– Najviše me zabrinjavao zadnji zadatak budući da je takav tip esejskog odgovaranja uveden tek ove godine. Mislila sam da će biti teško odgovarati u obliku sastavka, no na kraju mi se zadnji zadatak pokazao kao najlakši. Tema Prvog svjetskog rata bila je laka za prepričavanje. Jedino je upitno kako će oni to bodovati budući da veći broj pojmova koje je trebalo objasniti donosi samo 3 boda, rekla nam je nakon prošlogodišnjeg ispita maturantica Katarina.

U ispitnom katalogu navedeno je kako su maturantima za pripremu ispita iz Povijesti dovoljni udžbenici koje je propisalo Ministarstvo. Uz to, pristupnicima se savjetuje da prouče ishode prema predmetom kurikulumu te pokušaju riješiti ranije provedene ispite.

U nastavku možete vidjeti ispitni katalog iz Povijesti za ovu godinu, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.