Pretraga

Maturanti pisali Povijest, pojedinci ostali razočarani: ‘Praktički nije bilo pitanja o Domovinskom ratu’

A- A+

U petak su maturanti pisali izborni predmet Povijest. Ove su ga godine prijavila 533 maturanta. Iako slovi za jedan od najtežih predmeta, mnogima je i jedan od najdražih, pa ne čudi što se svrstao među šest najpopularnijih izbornih predmeta. Ova su godine uvedene neke izmjene u predmet, pa su tako maturanti rješavali 47 zadataka umjesto prijašnjih 70.

povijest državna matura

Foto: srednja.hr

Nakon ispita iz Informatike koje se održao u srijedu ujutro maturanti su pisali ispit iz Povijesti. Ove su godine u ispit iz tog predmeta uvedene značajne promjene. Učenici su imali više vremena za pisanje ispita, koji se pisao 135 umjesto dosadašnjih 120 minuta.

Novi koncept s produženim odgovorom

Promijenjen je i koncept ispita. Izbačena su pitanja kratkog odgovora, ali je uveden jedan zadatak produženog odgovora koji nosi čak devet bodova. Katarina, učenica Druge gimnazije Varaždin kaže da se pribojavala zadatka produženog odgovora, ali da nije bio težak. Maturantima je bila prikazana značka iz Prvog svjetskog rata na kojoj vojnik zabija nož u leđa druga dva vojnika, te su trebali opisati ono na što se prizor odnosi, vjerojatno na talijansko napuštanje Trojnog saveza 1916. godine.

– Najviše me zabrinjavao zadnji zadatak budući da je takav tip esejskog odgovaranja uveden tek ove godine. Mislila sam da će biti teško odgovarati u obliku sastavka, no na kraju mi se zadnji zadatak pokazao kao najlakši. Tema Prvog svjetskog rata bila je laka za prepričavanje. Jedino je upitno kako će oni to bodovati budući da veći broj pojmova koje je trebalo objasniti donosi samo 3 boda, kaže Katarina.

Izdvojeni članak
politika i gospodarstvo, državna matura 2022

Matura iz PiG-a neugodno iznenadila učenike: ‘Nije bila ni približna kao probna ili prošle mature’

Vrlo malo Drugog svjetskog i Domovinskog rata

Maturante je najviše iznenadilo što povijesna razdoblja na ispitu nisu bila ravnomjerno zastupljena. Nika, učenica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn kaže da ju je iznenadilo što je na čitavoj maturi bilo samo jedno pitanje o Domovinskom ratu.

– Malo je čudno bilo što praktički nije bilo pitanja o Domovinskom ratu, bilo je samo jedno. A Drugi svjetski rat je imao tri do četiri pitanja. Većinom bih rekla da je bilo gradivo prvog i drugog razreda i nije bilo puno poznatih povijesnih događaja, kaže Nika.

S njom se slaže i Katarina, koja kaže da je učenicima uglavnom zanimljiviji Drugi svjetski rat pa to razdoblje lakše uče, a problem je i u tome što su učenici nekih škola bili zakinuti za gradivo o ranijim razdobljima.

– Kao učenica koja je od prvog srednjeg bila u eksperimentalnom programu, moram reći da smo za neka gradiva bili zakinuti. U prvom razredu fokus nam je bio na Egiptu, Grčkoj i Rimu, a neke stvari koje su se našle na ispitu nismo ni spomenuli, što znači da su neki učenici sami trebali prolaziti kroz gradivo da bismo nadoknadili tada još neeksperimentalni program, kaže Katarina.

Izdvojeni članak
jegulja

Jegulje i stezljivi mjehurići mnogima pravili probleme na maturi iz Biologije: ‘Bilo je puno odgovora D i C’

Zbunjujuće pitanje o Sarajevskoj deklaraciji

Osim što su pitanja o novijim povijesnim razdobljima bila oskudna, neka su i zbunila maturante. Nika kaže da joj je čudno bilo pitanje u kojem se spominje Sarajevska deklaracija iz 1992. godine.

– Spominje se neka Sarajevska deklaracija koja kao takva ne postoji. U udžbeniku se govori o primirju 1992. godine, ali ona se nigdje kao takva ne spominje, čak ni na internetu. Pitanje je glasilo otprilike: što je izglasano Sarajevskom deklaracijom 1992.? Ponuđeni odgovori bili su: stvaranje dva entiteta u Bosni, dovođenje UN snaga, održavanje suvereniteta Jugoslavije i dovođenje UNPROFOR-a u Hrvatsku. Sad problem je što ta Sarajevska deklaracija ne postoji. Postoji nešto pod imenom sarajevsko primirje, kaže Nika.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.