Pretraga

[Matura ’23] Poznato kako će izgledati ispit iz Filozofije, objavljeno i koje će se izborno područje ispitivati

A- A+

Poprilično mali broj učenika, njih do stotinu, svake godine na maturi za izbori predmet odabire Filozofiju. Podaci o ocjenama za proteklu godinu još uvijek nisu dostupni u e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali godinu ranije prosječna ocjena koju su postigli pristupnici bila je prosječna – oko 2,8. Ispitni katalog za Filozofiju ovu godinu već je objavljen, a iz njega je vidljivo kao će izgledati ovogodišnji ispit.

maturantica

Foto: srednja.hr

Ako u sustavu Postani student na ljetnom roku mature kao izborni predmet odaberete Filozofiju, taj predmet pisat ćete 16. lipnja. Kako bi se što bolje za njega pripremili, maturanti bi prije svega trebali detaljno proučiti ispitni katalog, koji je već objavljen.

Koja su područja ispitivanja na Filozofiji?

Odmah u uvodnom dijelu kataloga navedeno je da je cilj tog ispita ‘utvrditi razine sposobnosti refleksivnoga, kritičkoga i sustavnoga mišljenja te razumijevanja, uspoređivanja i prosuđivanja različitih filozofskih pojmova, teorija, disciplina i autora’. Maturanti na ovom ispitu pišu i esej – kroz njega će pokazati svoju sposobnost analize, tumačenja i komparacije filozofskih i drugih tekstova.

U eseju će pristupnici morati iznositi valjanu argumentaciju i protuargumentaciju te pokazati sposobnost koherentog izražavanja, navedeno je u ispitnom katalogu.

Obvezna područja ispitivanja na maturi podijeljena su na: postojanje i svijet, spoznaja i znanje te djelovanje i orijentacija. U ispitu državne mature iz Filozofije u školskoj godini 2022./2023. ispitivat će se i izborno područje društvo i politika. Obrazovni ishodi, odnosno ono što maturanti trebali usvojiti kako bi uspješno riješili ovaj ispit, navedeno je u tablicama u ispitnom katalogu koji se nalazi ispod ovog članka.

Izdvojeni članak

[Matura ’23] Na maturi iz Likovnog očekuje vas 57 zadataka, izašao i popis djela za analizu

Pristupnici imaju 150 minuta za rješavanje 21 zadatka

Ispit mature iz Filozofije sastoji se od dviju ispitnih cjelina i sadrži ukupno 21 zadatak. Prva ispitna cjelina sadrži 20 zadataka i donosi ukupno 30 bodova, a riječ je o zadacima višestrukoga odgovora, zadatci povezivanja, zadatci kratkoga odgovora i zadatci produženoga odgovora. Druga ispitna cjelina sastoji se od zadatka esejskoga tipa i donosi ukupno 44 boda. Kako stoji u ispitnom katalogu, u drugoj ispitnoj cjelini pristupnici trebaju sastaviti esej na temelju ponuđenoga teksta ili tekstova. S time da tekstovi u eseju mogu biti odlomci iz filozofijske ili nefilozofijske literature (književni, novinski, tekstovi s interneta ili sl.), a popraćeni su smjernicama  za pisanje eseja. Ispit se piše 150 minuta, a pristupnik u ispitu može ostvariti 74 boda.

Kada je riječ o pripremi ovog ispita, ona je malo specifičnija od pripreme ostalih predmeta. Pristupnici ma se savjetuje da se prije pripreme konzultiraju s nastavnicima, ‘a posebno da dodatnim individualnim radom iz predložene ispitne literature svladaju cjelokupno gradivo’.

– Za prvi se dio ispita (zadatke zatvorenoga i otvorenoga tipa) pristupnici pripremaju na temelju obrazovnih ishoda iz ispitnoga kataloga, a za drugi dio ispita (zadatak esejskoga tipa) trebaju uz pomoć nastavnika i proučavanjem izvornih tekstova iz udžbenika i dodatne literature vježbati filozofijsku argumentaciju u pisanome obliku. Za uvježbavanje pisanja eseja pristupnicima se preporučuje upotreba oglednoga primjera esejskoga zadatka iz ispitnoga kataloga, kao i provedenih eseja iz Filozofije na državnoj
maturi, stoji u ispitnom katalogu.

Ondje je navedeno i da se od pristupnika očekuje da u uvodu eseja izraze svoje shvaćanje zadanoga problema, da izvedu koherentno argumentiranu raspravu kojom pokazuju razumijevanje pojmova i problema te da izvedu zaključak koji proizlazi iz navedene argumentacije i svih bitnih implikacija razrade problema.

Kao i za ostale ispite mature za pripremu ispita iz Filozofije su svi udžbenici koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

U nastavku možete detaljno proučiti ispitni katalog iz Filozofije. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.