Pretraga

[Matura ’23] Prijavit ćete Logiku na maturi? Ispit sadrži 20 zadataka, a trajat će čak 150 minuta

A- A+

Među izborne predmete s najmanjim brojem prijava na državnoj maturi ulazi i Logika. Predmet je to koji godišnje prijavljuje nekoliko desetaka učenika, a oni koji će ga pisati ove godine imat će na raspolaganju 150 minuta za rješavanje 20 zadataka.

rubikova kocka_logika

ilustracija: Unsplash

Ako čitate ove retke, zasigurno ste među onima koji su na maturi kao izborni predmet odabrali Logiku. Ili barem razmišljate o tome. Taj predmet, prema kalendaru NCVVO-a, pisat će se 13. lipnja.

Četiri područja ispitivanja

Prema ispitnom katalogu za ovaj predmet, nekoliko je ciljeva ispita iz Logike. Među ostalim, utvrditi sposobnosti maturanata u prevođenju rečenica prirodnoga jezika na jezike logike, zatim sposobnost razumijevanja semantike logičkih jezika te razumijevanje nekih elemenata znanstvene metodologije i odnosa među pojmovima. Maturanti će kroz ispit pokazati i svoje mogućnosti u uočavanju i dokazivanju logičkih odnosa i svojstava te sposobnosti navođenja razloga njihova izostanka, ali i analizirati strukture tekstova različitih funkcionalnih stilova.

U skladu s navedenim, stoji u ispitnom katalogu iz Logike, u ispitu se ispituju četiri područja: običan jezik i jezici logike; misao, svijet i znanstvena spoznaja; logička svojstva i odnosi te argumentacija i kritičko mišljenje.

Obrazovni ishodi, odnosno ono što bi maturanti trebali usvojiti kako bi uspješno riješili ovaj ispit, navedeni su od sedme stranice ispitnog kataloga koji se nalazi ispod teksta.

150 minuta za rješavanje 20 zadataka

Ispit mature iz Logike, stoji to u ispitnom katalogu, sadrži 20 zadataka, a sastoji se od skupine zadataka alternativnoga izbora, skupine zadataka dopunjavanja te zadataka produženog odgovora.

Vrste zadataka na maturi iz Logike|izvor: NCVVO

Ispit državne mature iz Logike traje 150 minuta bez stanke, a pristupnik u ispitu može ostvariti najviše 62 boda.

Kako se pripremati?

Prije pripreme, kao i za sve ostale ispite, maturanti bi dobro trebali proučiti ispitni katalog, jer je iz njega moguće iščitati koje gradivo je potrebno naučiti. Propisana literatura za pripremu su svi udžbenici koje odobrava ministarstvo, a mogu se upotrebljavati i već provedeni ispiti te sljedeći materijali:

  •  Gregorek, P., Majorinc, K., Turk, M., Vježbenica, Školska knjiga, Zagreb
  • Lauc, D., Elementi simboličke logike, Element, Zagreb
  • Kovač, S., Logika, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb
  • Petrović, G., Logika, Element, Zagreb
  • Vlastelica, A., Logika: Vježbe-zadaci-rješenja, Školska knjiga, Zagreb
  • Lauc, D., Šikić, Z., Logika, Školska knjiga, Zagreb
  • Kovač, S., Žarnić, B., Logička pitanja i postupci – Problemski uvod u elementarnu logiku, Kruzak, Hrvatski Leskovac

– Zbog složenosti kurikuluma iz Logike pristupnicima se savjetuje da se tijekom pripreme ispita dodatno savjetuju sa svojim nastavnicima, a posebno da dodatnim individualnim radom iz predložene ispitne literature svladaju cjelokupno gradivo. Obrazovni ishodi pristupnicima mogu služiti kao provjera usvojenoga znanja, stoji u ispitnom katalogu iz Logike.

U nastavku se nalazi čitav ispitni katalog za ovaj predmet. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr