Pretraga

[Matura ’23] Prosječna ocjena na Informatici lani je bila tek 2,6: Provjerite što vas ove godine čeka na ispitu

A- A+

U izborne predmete koje učenici češće odabiru polagati na državnoj maturi ulazi i Informatika. Predmet je to koji je prošle školske godine polagalo oko 2.500 učenika, a prosječna ocjena koju su postigli bila je tek 2,6, kažu to podaci NCVVO-a. Već je objavljen ispitni katalog za ovaj premet iz kojeg je vidljivo da će maturanti imati 100 minuta za rješavanje 36 zadataka.

Foto: srednja.hr

Prema kalendaru državne mature za ovu školsku godinu, Informatika će se na ljetnom roku polagati 14. lipnja u 9 sati. Kako stoji u ispitnom katalogu za ovaj predmet, tim se ispitom provjeravaju razine usvojenosti znanja i vještina iz područja informacije i digitalna tehnologija, računalno razmišljanje i programiranje te digitalna pismenost i komunikacije i e-Društvo. Na sedmoj stranici ispitnog kataloga, koji se nalazi pri dnu teksta, detaljno je navedeno što maturant mora znati i razumjeti da bi uspješno riješio ispit. Proučavanje te tablice prvi je korak u pripremi ispita.

100 minuta za rješavanje 36 zadataka

Oni koji odaberu ovaj predmet kao svoj izborni na maturi, imat će 100 minuta za rješavanje 36 zadataka. Bit će zadani zadatci višestrukoga izbora, zatim zadatci dopunjavanja, kratkoga odgovora i produženoga odgovora.

Ukupno je na ispitu moguće ostvariti 50 bodova, od čega 54 posto donose zadaci u području računalno razmišljanje i programiranje, 36 posto informacije i digitalna tehnologija te preostalih 10 posto digitalna pismenost i komunikacija i e-Društvo. Kako je navedeno u ispitnom katalogu, na zadacima ‘na zaokruživanje’ pristupnik može prikupiti najviše 18 bodova, na onima na nadopunjavanje i zadacima kratkog odgovora još 23 boda, dok točno riješeni zadaci produženog odgovora donose maksimalno devet bodova.

Ni ove godine nije dozvoljen kalkulator

Kada je riječ o priboru, kao i na ostalim ispitima maturanti smiju koristiti samo kemijsku plave ili crne boje, a u ispitnom katalogu naglašeno je da se kalkulator ne smije koristiti, na što je ranijih godina bilo dosta pritužbi maturanata. Maturanti će i uz ispitni materijal dobiti pomoćnu knjižicu za rješavanje zadataka, ali uz to ne smiju upotrebljavati druge listove s tablicama.

U pripremi za ovaj ispit mogu vam pomoći i iskustva prošlogodišnjih pristupnika, koji su nam nakon svako, pa tako i ispita iz Informatike, otkrili što im je u ispitu najteže. Ukratko – učite na tuđim greškama.

– Ispit sam napisala brzo i nisam se previše opterećivala. Zadnja skupina zadataka mi je bila najteža jer je trebalo pisati korake u programiranju te su zadaci bili užasno opširni i komplicirani. Ponovilo se nekoliko zadataka s prijašnjih rokova. Primjerice, zadatak u kojem je trebalo sa slike iščitati korake u otvaranju mapa na principu: disk C – HRV – A ili B – inf itd. Također se ponovio i zadatak s bojama u kojem treba pretvoriti zapis crvene boje u dekadski zapis, prepričala nam je nakon prošlogodišnjeg ispita maturantica Franka.

Pram ispitnom katalogu maturanti bi se za ovaj ispit trebali pripremati pomoću udžbenika za Informatiku koje je Ministarstvo odobrilo u zadnje četiri godine.

– Popis obrazovnih ishoda za svako područje ispitivanja pristupnicima može služiti kao provjera usvojenoga znanja. Potrebna znanja moguće je steći u redovnoj, izbornoj, fakultativnoj ili dodatnoj nastavi, ali i samostalnim učenjem koristeći se propisanom literaturom. Dobro poznavanje načina ispitivanja znatno će pomoći pristupnicima da uspješno riješe zadatke u ispitu, stoji u ispitnom katalogu.

Uz to, pristupnicima se savjetuje i proučavanje područja ispitivanja i primjera zadataka te rješavanje provedenih ispita.

U nastavku možete detaljno proučiti ispitni katalog iz Informatike, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.