Pretraga

Na maturi iz Informatike ponavljala su se pitanja od prošle godine: ‘Ni sam ne znam što ću dobiti’

A- A+

Informatiku je na ljetnom roku državne mature pisalo oko 2.500 maturanata, a mi smo razgovarali s njih četvero. Kažu nam da je ispit bio težak, no napominju kako su se neki konkretni zadaci ponavljali s prijašnjih ispita državne mature. Oni koji su detaljno prošli sve prošlogodišnje ispite, uglavnom nisu imali problema, pa poručuju budućim maturantima da se upravo tako pripremaju za ispite.

informatika

Foto: srednja.hr

Oko 2.500 maturanata i ostalih kandidata danas je pristupilo ispitu državne mature iz Informatike. Nedugo nakon završetka polaganja ispita, razgovarali smo s nekolicinom pristupnika, a oni su nam rekli što im je ove godine najviše zadavalo muke na tom izbornom predmetu.

Izdvojeni članak
matura PiG

NCVVO objavio rješenja mature iz PiG-a, provjerite koliko imate točnih odgovora

‘Izgubila sam se u svemu tome…’

Na Mateu, maturanticu Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku, ispit je ostavio jako dobar dojam. Osjeća se, kaže, lakše jer je završilo. Bilo joj je jako stresno pisati ovaj ispit, priznala nam je.

– Najteži zadatak je definitivno bio zadatak sa riječima jer sam se izgubila u svemu tome, lakši su mi zadatci koji nisu s riječima jer odmah znam što i kako činiti. Pripremala sam se s prošlogodišnjim skriptama, ispitivala ljude koji su isto pisali državnu maturu iz informatike i slično. Najčešće sam sama pisala natuknice jer mi je to više pomoglo, kazala nam je.

Vremena za pisanje ovog ispita je bilo dovoljno, uspjela je sve odraditi polako, bez žurbe, pa čak i još jednom provjeriti zadatke, a incidenata ni prepisivanja u njenoj školi nije bilo. Matea očekuje trojku ili četvorku iz Informatike. Na maturi još piše Hrvatski i Matematiku, a planira upisati osječku Akademiju za umjetnost i kulturu ili Ekonomski fakultet, također u Osijeku. Malo je prokomentirala i atmosferu pisanja ispita na maturi.

– Ne znam što bih posebno izdvojila osim da profesori često znaju biti prestrogi, kada sam pisala Engleski prošli tjedan profesori su se derali i svašta nešto, i mislim da to meni, kao i drugima, stvori samo još veću količinu stresa, zaključuje naša maturantica Matea.


PROŠLE GODINE ZAVRŠIO ŠKOLU

Antonio je Medicinsku školu u Šibeniku završio još prošle godine, ali ove je godine prvi put pisao Informatiku na maturi. Ispit, kaže nam, nije bio ništa posebno. Ponovio se zadatak iz ogledne mature, odnosno isti tip zadatka. Radilo se o zadatku, kazao nam je Antonio, gdje je trebalo pisati svoj kod. Pripremao se tako što je riješio nekoliko testova, bilo mu je dovoljno vremena za pisanje ispita, ali napominje da nije riješio zadnja tri zadatka koji oduzmu najviše vremena. Očekuje trojku i planira upisati računalstvo na FERIT-u.


‘Učite kroz skripte i prošle mature’

Franka, maturantice Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu nije se puno pripremala pa kaže da joj je današnji ispit iz Informatike bio težak. Bilo je dosta sličnih pitanja, kaže, kao na probnoj maturi.

– Ispit sam napisala brzo i nisam se previše opterećivala. Zadnja skupina zadataka mi je bila najteža jer je trebalo pisati korake u programiranju te su zadaci bili užasno opširni i komplicirani. Ponovilo se nekoliko zadataka. Primjerice, zadatak u kojem je trebalo sa slike iščitati korake u otvaranju mapa na principu: disk C – HRV – A ili B – inf itd. Također se ponovio i zadatak s bojama u kojem treba pretvoriti zapis crvene boje u dekadski zapis, prepričala nam je Franka.

Pripremala se puno nije. Riješila je svega nekoliko prošlogodišnjih matura, ogledni i probni ispit. Čini joj se, kaže, da je ispit bio težak, odnosno da je prijašnjih godina bilo težih.

– Dobra stvar je da su se ponavljala pitanja s ovogodišnje probne mature. Po meni je bilo sasvim dovoljno vremena za rješavanje. Nije bilo nikakvih incidenata te je sve prošlo u najboljem redu. Nemam očekivanja da se ne bi razočarala, kazala nam je Franka, koja na ljetnom roku mature piše još Psihologiju, Hrvatski i Matematiku, a planira upisati Psihologiju.

Budućim bi generacijama poručila da uče kroz skripte i prošle mature i da se nemaju čega bojati.

Izdvojeni članak
biologija državna matura 2022

Kako ste trebali odgovoriti na pitanja o jegulji? Evo rješenja svih zadataka s mature iz Biologije

‘Šta bude bude’

Maturant iz Srednje škole Dugo Selo, gimnazijalac Marino, kaže nam da ne zna hoće li proći, ali misli da je dobro napisao ispit za jednog gimnazijalca koji je tek dvije godine u školi imao Informatiku kao predmet.

– Osjećaj nakon pisanja mi je bio ‘šta bude bude’ jer informatika mi nije obavezna za upis na željeni studij. Ne znam baš jesu li se ponavljali zadaci s prijašnjih matura danas na ispitu, bar se nisu pojavljivala s matura koje sam ja riješio, ali generalno, najteža su mi bila zadnja tri zadatka koja i donose 20 posto ispita ako se ne varam. Bit ću iskren i reći da se za ispit nisam puno pripremao. Prošao sam kroz dvije mature od prijašnjih generacija i vidio da puno toga mogu povezati logikom pa sam se tako snašao i danas na ispitu. Također, pripremao sam se uz udbenik i skriptu koju sam dobio tri dana prije ispita. Mogao sam bolje, ali šta je tu je, idemo dalje, priča nam Marino.

Za rješavanje ispita je bilo, smatra, dosta vremena, sve se moglo riješiti bez žurbe i komotno je mogao provjeriti još jednom cijeli ispit prije konačne predaje.

– Nikakvih incidenata nije bilo. Na ulazu u učionicu nas je profesor prozivao imenom i prezimenom te smo tako sjedali u klupe na kojima su naša imena, zatim je drugi profesor krenuo čitati uputstva za pisanje ispita te je u tom trenu u prostoriji zavladala šutnja koja je trajala do kraja testa. Ni sam ne znam što ću dobiti iz ovog ispita. Informatika mi nije obavezna za fakultet. Planiram upisati studij koji se tiče informatike, a to je FOI u Varaždinu. Informatika mi je bio jedini izborni predmet koji polažem, pa ako prođe prođe, nadam se da ću uspjeti upisati faks i ako ne bude prolaz, zaključuje Marino.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.