Pretraga

[Matura ’23] Fizika se najčešće prijavljuje kao izborni na maturi, provjerite kakav vas ispit očekuje ove godine

A- A+

Osim obveznih, učenici na maturi, ovisno o tome koji studij upisuju, mogu polagati i izborne predmete. Najčešće prijavljivani izborni je već godinama Fizika, koju godišnje polaže gotovo sedam tisuća kandidata. Prošle godine prosječna ocjena na tom je predmetu bila 2,5, a kako bi ovogodišnji maturanti ostvarili bolju od toga, važno je da se dobro pripreme za ispit. Prvi korak u tome proučavanje je ispitnog kataloga koji je već objavljen.

Foto: srednja.hr

Uskoro će započeti prijave ispita državne mature, a oni koji za izborni predmet prijave Fiziku taj će ispit polagati 16. lipnja 2023. Nacionalni centar već je objavio sve ispitne kataloge za ovu školsku godinu, a među njima i onaj za Fiziku. Bitan je to dokument jer su u njemu navedeni i objašnjeni sadržaji, kriteriji te načini ispitivanja i vrednovanja na maturi iz tog predmeta, navedeni su primjeri zadataka kao i savjeti za pripremu ispita.

Maturanti moraju pokazati znanje u pet područja

Kako je navedeno u ispitnom katalogu, ispitom mature iz Fizike provjerava se znanje u pet područja: strukturi tvari, međudjelovanje, gibanje, energija. Kroz ispit će maturanti morati morati pokazati u kojoj mjeri mogu primijeniti  matematička i eksperimentalna znanja i vještine u fizici, osnovne koncepte i zakone iz potpodručja mehanike, potpodručja termodinamike, potpodručja elektriciteta i magnetizma, potpodručja titranja, valova i optike te potpodručja moderne fizike.

Od sedme stranice ispitnog kataloga, koji se nalazi pri dnu članka, detaljno je opisano koje se gradivo može pojaviti u ovogodišnjem ispitu mature iz Fizike, a od 13. stranice možete vidjeti i primjere zadataka.

Izdvojeni članak

[Matura ’23] Poznato što sve maturanti moraju naučiti za ispit iz Matematike i koji kalkulatori se mogu koristiti

35 zadataka rješava se 180 minuta

Kada je riječ o samoj strukturi ispita iz Fizike, ona je ista kao prošle godine. Ispit državne mature iz Fizike sadrži ukupno 35 zadataka, s time da prva ispitna knjižica sadrži zadatke zatvorenoga tipa (višestrukoga izbora), a druga zadatke otvorenoga tipa (produženoga odgovora). Ispit traje 180 minuta bez stanke, a maturanti na njemu mogu ostvariti maksimalno 60 bodova.

Kao i na ostalim ispitima i na Fizici je za pisanje dopušteno upotrebljavati kemijsku olovku kojom se piše plavom ili crnom bojom. Od geometrijskoga pribora dopuštena je upotreba jednoga ravnala (ili jednoga trokuta), kutomjer i šestar su zabranjeni, a maturanti se tijekom ispita mogu koristiti znanstvenim kalkulatorom. Knjižica s formulama potrebnim za rješavanje ispita sastavni je dio ispitnoga materijala.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Kako se pripremati za ispit?

Ispitni katalog kaže da su literatura za pripremu ispita državne mature iz Fizike udžbenici su koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja tijekom protekloga četverogodišnjeg razdoblja školovanja te drugi obrazovni materijali (zbirke zadataka, priručnici itd.) koje je odobrila Agencija za odgoj i obrazovanje.

Pristupnicima se katalogom savjetuje proučavanje konceptualnih i numeričkih primjera navedenih u ispitnome katalogu, rješavanje provedenih ispita i sličnih tipova zadataka u različitim odobrenim udžbenicima i zbirkama te izvođenje pokusa uz kontrolu varijabla, prikaz rezultata s pogreškom mjerenja, tabličnu i grafičku obradu rezultata mjerenja i tumačenje dobivenih rezultata. U ispitnom katalogu također stoji i da se ‘očekuje se da su pristupnici u četverogodišnjoj nastavi imali priliku sudjelovati u izvođenju demonstracijskih pokusa i nekih elementarnih mjerenja’.

– Zbog postojećih značajnih razlika među školama u opremljenosti eksperimentalnim priborom, kao i u broju sati nastave Fizike, nisu propisani obvezatni pokusi koje svaki pristupnik treba izvesti tijekom školovanja, a ni njihov broj, piše u ispitnom katalogu.

No, ondje je naveden popis preporučenih pokusa preuzetih iz odobrenoga kurikuluma za nastavni predmet Fizika.

– U ispitu se neće provjeravati poznavanje navedenih preporučenih pokusa, već će se provjeravati razina postignutih eksperimentalnih vještina poput tablične i grafičke obrade rezultata mjerenja, upotrebe i razumijevanja značenja pogreške mjerenja, upotrebe kontrole varijabla itd. te fizičkoga tumačenja rezultata pokusa, što je ujedno i glavni smisao izvođenja pokusa, piše u ispitnom katalogu.

U nastavku možete prelistati ispitni katalog iz Fizike, u kojem je detaljnije opisano što učenike očekuje na ovom predmetu. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.