Pretraga

[Matura ’23] Vjeronauk i Etika među manje su popularnim ispitima mature: Evo kako će izgledati za one koji ih ipak prijave

A- A+

Ni Etika niti Vjeronauk nisu baš popularni izborni predmeti na državnoj maturi – oba ispita ukupno je lani prijavilo oko 150 maturanata. Za one koji ih planiraju polagati ove godine, objavljen je ispitni katalog iz kojeg smo izdvojili najvažnije detalje o tome kako će izgledati ovogodišnji ispit.

matura

Foto: srednja.hr

Prema kalendaru državne mature Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispiti mature iz Etike i Vjeronauka pisat će se istoga dana – 5. lipnja od 14 sati. Ispitni katalog, koji je već objavljen za sve predmete, detaljno propisuje kako će izgledati ova dva ispita.

Vjeronauk

Prema ispitnom kataloga, ispitom iz Vjeronauka provjerava se poznavanje i razumijevanje čovjeka i svijeta u Božjemu naumu, poznavanje i razumijevanje Riječi Božje i vjere Crkve u životu kršćana, poznavanje i razumijevanje kršćanske ljubavi i morala na djelu, poznavanje i razumijevanje Crkve u svijetu.

U ispitnom katalogu, koji se nalazi ispod ovog odlomka, detaljno je raspisano što maturanti moraju znati kako bi uspješno riješili ovaj ispit. Izdvojimo samo neke – među ostalim, učenici koji izlaze na ovaj ispit morali bi moći objasniti važnost temeljnih životnih pitanja, objasniti  i vrednovati njegov odnos prema Bogu, posebno u spisima, nauku, moralu i kultu velikih svjetskih religija.  Oni koji će pisati ovaj izborni predmet moraju moći analizirati nauk Katoličke Crkve o spolnosti, braku, obitelji i sakramentu ženidbe te analizirati temelje kršćanske moralnosti.

Ispit državne mature iz Vjeronauka sadrži 40 zadatak, traje 70 minuta bez stanke, a pristupnik u ispitu može ostvariti 45 bodova.

Literatura za pripremu ispita državne mature iz Vjeronauka svi su udžbenici za gimnazije i strukovne škole u proteklome četverogodišnjem razdoblju koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ostala literatura navedena u ispitnome katalogu. Uz to, u ispitnom katalogu pristupnicima se savjetuje:

  •  proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka
  •  proučavanje sljedećih biblijskih tekstova: knjiga Postanka 1. – 3. poglavlje (Post 1-3); iz Evanđelja: Isusovo rođenje, muka, smrt i uskrsnuće, prispodobe o Božjemu milosrđu i kraljevstvu Božjemu (barem dva primjera), zapovijedi ljubavi (Lk 10, 27) te Isusov odnos prema grešnicima (Lk 7, 36–50 – Dj 1–5); poslanica Hebrejima 1. poglavlje (Hebr 1, 1)
  • rješavanje provedenih ispita
  •  korištenje udžbenika koji su bili u upotrebi do uvođenja novih kurikuluma u gimnazijama (novi kurikulumi nisu obuhvatili četverogodišnje strukovne škole po kojima su izrađeni novi udžbenici za gimnazije te se zbog toga preporučuje pripremati ispit po udžbenicima koji su u skladu s planom i programom Katoličkoga vjeronauka u
    četverogodišnjim strukovnim školama)

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Vjeronauka, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Etika

Oni koji, pak, odaberu Etiku, moraju znati prepoznati i definirati moralne probleme i etička pitanja. Maturanti bi do ispita trebali usvojiti sposobnost analiziranja, povezivanja i primjene etičkih pojmova, načela i teorija. Obrazovni ishodi za ovaj ispitu očituju se i u etičkome prosuđivanju, argumentiranju i razboritome samoodređenju.

Kako stoji u ispitnom katalogu, u ispitu državne mature iz Etike ispituje se znanje iz sljedećih područja: moralno i etičko promišljanje te etičko argumentiranje, odlučivanje i samoodređenje. Detaljnije o tome što maturanti trebaju usvojiti kako bi uspješno riješili ovaj ispit možete čitati u tablicama ispitnog kataloga od sedme stranice.

Ispit državne mature iz Etike sastoji se od dviju ispitnih cjelina i sadrži ukupno 26 zadataka. U prvoj ispitnoj cjelini, koja se sastoji od 25 zadataka i donosi isto toliko bodova od pristupnika se očekuje: prepoznavanje, određivanje i objašnjavanje moralnih problema kroz etičke pojmove, načela i teorije, razumijevanje etičkih pojmova, načela i teorija te primjena etičkih pojmova, načela i teorija. Druga ispitna cjelina sastoji se od zadatka esejskoga tipa i donosi ukupno 27 bodova, a u toj cjelini pristupnici trebaju sastaviti esej na temelju ponuđenoga teksta ili tekstova. Ukupno se ispit piše 150 minuta, a na njemu je moguće ostvariti maksimalno 52 boda.

Ispitnim katalogom nastavnicima se savjetuje da pristupnicima razjasne obrazovne ishode kroz realizaciju važećega kurikuluma iz Etike. S druge strane, pristupnicima se preporučuje da se tijekom pripreme ispita dodatno savjetuju sa svojim nastavnicima, a posebno da dodatnim individualnim radom svladaju cjelokupno gradivo iz ispitne literature.

– Za prvi se dio ispita (zadatke zatvorenoga i otvorenoga tipa) pristupnik priprema prema obrazovnim ishodima iz ispitnoga kataloga, a za drugi dio ispita (zadatak esejskoga tipa) pristupnik treba uz pomoć nastavnika i proučavanjem izvornih tekstova iz udžbenika vježbati etičku argumentaciju u pisanome obliku. Pristupnicima se za uvježbavanje pisanja eseja preporučuje ogledni primjer esejskoga tipa zadatka iz ispitnoga kataloga. Također, za kvalitetniju pripremu preporučuje im se pregled provedenih eseja koji se mogu pronaći na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, stoji u ispitnom katalogu iz Etike.

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Etike, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr