Pretraga

Matura ’24: Ispit iz Sociologije godinama ima loše rezultate, a evo što vas očekuje iduće godine

A- A+

Ispit iz Sociologije ranijih je godina na maturi bio jedan od ispita na kojima su maturanti postizali lošije ocjene. Primjerice, u 2022., posljednjoj godini za koju su dostupni podaci u e-Rudniku MZO-a, ona je iznosila 2,54. Sociologija se tako našla na četvrtom mjestu od kraja, a gori su bili iz Fizike (2,52), Latinskog jezika (2,47) te Politike i gospodarstva (2,15). Iz ispitnog kataloga vidljivo je kako će ispit iz Sociologije biti podijeljen u tri područja ispitivanja, a maturanti u njemu mogu pronaći i primjere zadataka kakvi ih očekuju na ispitu.

matura katalozi - sociologija

foto: Canva

Kao i za ostale predmete na maturi, prvi korak za pripremu ispita iz Sociologije detaljno je proučavanje ispitnog kataloga koji je NCVVO već objavio. Iz njega je vidljivo da je podijeljen u tri područja ispitivanja, a maturanti ondje mogu pronaći i primjere zadataka kakvi ih očekuju na ispitu. Prema kalendaru državne mature, učenici koji kao izborni predmet prijave ispit iz Sociologije, taj će ispit polagati 20. lipnja u popodnevnom terminu od 14 sati.

Struktura i trajanje ispita

Kako stoji u ispitnom katalogu, ispitom iz Sociologije provjerava se dostignuta razina znanja i razumijevanja društvene stvarnosti te sposobnost interpretacije i analize socioloških sadržaja iz triju područja, odnosno triju domena nastavnoga kurikuluma iz Sociologije – sociološka imaginacija, pojedinac i društvo te analiza suvremenog društva. Ta područja su ono što učenici trebaju savladati za uspješno rješavanje ispita.

U prvome području učenici će morati pokazati koliko dobro kritički propituju društvene odnose te pojave i procese u neposrednoj okolini. U području pojedinac i društvo kroz zadatke će pristupnici pokazati koliko dobro analiziraju društvene i kulturne različitosti, nejednakosti i identitete te suvremenu obitelj. Kroz analizu suvremenog društva, pristupnik će pokazati koliko dobro zna objasniti društvo i društvenost te razumije li društvene institucije, društvenu strukturu i društvene promjene.

Ispit iz Sociologije piše se 90 minuta bez stanke, a maturanti na njemu mogu prikupiti maksimalno 40 bodova. I ove će se godine ispit mature iz Sociologije sastojati od 33 pitanja – 16 je zadataka višestrukog izbora, 12 zadataka kratkog odgovora te pet skupina zadataka, odnosno kombinacija više vrsta zadataka vezanih za određeni polazni sadržaj koji može biti tekst ili grafički prikaz.

Koliko treba za prolaz i kako se pripremati?

Prošle godine za prolaz na maturi iz Sociologije trebalo je točno riješiti 30 posto ispita, a pragove za ostale ocjene pogledajte ovdje. Zadatke s prijašnjih ispita možete rješavati i u našem sustavu kvizovi.srednja.hr, nakon registracije samo u tražilicu upišite pojam ‘državna matura’.

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog za Sociologiju možete vidjeti ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini, pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.