Pretraga

Matura ’24: Na maturi iz Logike imate dva i pol sata bez stanke za rješavanje 20 zadataka

A- A+

Logika je jedan od izbornih predmeta na maturi za koji se prijavljuje vrlo mali broj učenika – njih desetak. No, svejedno smatramo da se i oni što bolje pripreme za ovaj ispit pa vam savjetujemo da detaljno proučite ispitni katalog koji je već objavljen na stranicama NCVVO-a. U katalogu je detaljno objašnjeno kako će izgledati ispit na maturi iz Logike, a u njemu su izdvojeni i primjeri zadataka.

Matura iz Logike

Matura iz Logike/ilustracija | foto: Canva

Od izbornih predmeta koji se pišu na maturi 2024. godine, ispit iz Logike pisat će se 19. lipnja u 14 sati. Kao i za ostale predmete, za Logiku je objavljen ispitni katalog u kojemu su navedeni i objašnjeni sadržaji, kriteriji te načini ispitivanja i vrednovanja u školskoj godini 2023./2024. Ispit će trajati 150 minuta, odnosno dva i pol sata bez stanke.

Na ispitu iz Logike, provjerit će se vaše znanje iz četiri područja, a to su običan jezik i jezici logike, zatim misao, svijet i znanstvena spoznaja, logička svojstva i odnosi te argumentacija i kritičko mišljenje. Također, cilj ovog ispita je utvrditi vašu usvojenost gradiva, a to se očituje kroz prevođenje rečenica prirodnog jezika na jezike logike i obrnuto, razumijevanje semantike logičkih jezika, zatim razumijevanje nekih elemenata znanstvene metodologije i odnosa među pojmovima, analizu strukture tekstova različitih funkcionalnih stilova te, na kraju, uočavanje i dokazivanje logičkih odnosa i svojstava te navođenja razloga njihova izostanka.

20 zadataka nosi najviše 62 boda

Ispit iz Logike sadrži 20 zadataka u tri skupine koji nose maksimalno 62 boda. Prva skupina zadataka bit će zadaci alternativnog izbora u kojima se nalazi nekoliko tvrdnji za koje, prema uputama u zadatku, trebate odrediti jesu li točne ili netočne. Svaka točno određena tvrdnja nosi po jedan bod, a potpuno točno riješena skupina ovih zadataka donosi ukupno onoliko bodova koliko ima tvrdnja kojima treba odrediti točnost.

Druga skupina zadataka su zadaci dopunjavanja. Ovdje svaka točno upisana nadopuna donosi 1 bod, a potpuno točno riješena skupina zadataka donosi ukupno onoliko bodova koliko se nadopuna traži. Treća skupina zadataka su zadaci produženog odgovora koji se boduju prema ljestvici za ocjenjivanje u kojoj svaka čestica odgovora donosi jedan bod.

Izdvojeni članak
matura biologija

Matura ’24: Prosječna ocjena na Biologiji lani je bila 2.6, evo kako se pripremati da prođete bolje

Kako se pripremati za ispit iz Logike

NCVVO maturantima savjetuje da, za početak, dobro prouče ispitni katalog te da se, prilikom učenja, koriste udžbenicima i priručnicima koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Također, savjetuju i proučavanje područja ispitivanja i primjera zadataka te rješavanje tih primjera.

U pripremi za ispit također se mogu upotrebljavati i sljedeći materijali:

1. Gregorek, P., Majorinc, K., Turk, M., Vježbenica, Školska knjiga, Zagreb
2. Lauc, D., Elementi simboličke logike, Element, Zagreb
3. Kovač, S., Logika, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb
4. Petrović, G., Logika, Element, Zagreb
5. Vlastelica, A., Logika: Vježbe-zadaci-rješenja, Školska knjiga, Zagreb
6. Lauc, D., Šikić, Z., Logika, Školska knjiga, Zagreb
7. Kovač, S., Žarnić, B., Logička pita

Iako se za svaku godinu određuju zasebni pragovi prolaznosti na državnoj maturi, spomenimo kako je prošle godine taj prag za dvojku iz Logike bio 30 posto. Pragove za preostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Logike, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.