Pretraga

Matura ’24: Na maturi iz Psihologije ispituju se tri područja, objavljeni su i savjeti za pripremu

A- A+

Državnu maturu iz Psihologije lani je prijavilo preko 2.800 maturanata, a prosječna ocjena koju su ostvarili bila je 2,9. Ispit u 2024. bit će jednako koncipiran kao i prošlogodišnji, a i savjeti za pripremu ostali su isti. Ispituje se znanje u tri područja, a na ispitu će biti zadana 44 zadatka podijeljena u tri skupine.

matura informatika

Foto: Unsplash

Ovogodišnji kalendar državne mature kaže da je ispit iz Psihologije na rasporedu 13. lipnja 2024. Isto kao i prošle godine, ispituje se znanje u tri područja: područje A – znanstveno-istraživački pristup; područje B – ja i područje C – ja i drugi. Ni ostatak ispitnog kataloga nije se mijenjao u odnosu na 2023., dakle kod učenika će se provjeravati isti obrazovni ishodi odnosno isto gradivo. Ostaje važiti i pravilo da će se kroz zadatke provjeravati i međusobno povezivanje i primjena znanja iz različitih navedenih područja.

Na ispitu su 44 zadataka

Na Psihologiji je i nekoliko potpodručja ispitivanja – znanstveno određenje psihologije, kognitivni procesi, afektivni i konativni procesi, individualne razlike, socijalna psihologija.

Kako stoji u katalogu, maturanti koji izlaze na ovaj ispit trebaju moći interpretirati psihologiju kao istraživačku i primijenjenu znanost, zatim znati objasniti kako kognitivni procesi, motivacija i emocije upravljaju ponašanjem i primijeniti znanja o tome na različite životne situacije. Oni koji prijave ovaj ispit na maturi trebate znati raspravljati o individualnim razlikama među ljudima te uspoređivati razvoj pojedinca tijekom životnoga ciklusa. U zadacima vezanima uz socijalnu psihologiju ispituje se mogućnost raspravljanja o različitim čimbenicima koji utječu na odnose pojedinca i drugih te o različitim vrstama socijalnih utjecaja na ponašanje pojedinca kao i o važnosti prosocijalnoga ponašanja.

Nije se mijenjala niti struktura ispita – učenicima će biti zadana 44 zadatka. Tri su skupine zadataka. Prvu čine zadatci višestrukoga izbora s četirima ponuđenim odgovorima, drugu zadatci kratkoga odgovora, a treću zadatci produženoga odgovora. Ispit državne mature iz Psihologije traje 90 minuta bez stanke, a pristupnik u njemu može ostvariti 54 boda. Primjere zadataka maturanti mogu pronaći od 16. stranice ispitnog kataloga.

Izdvojeni članak

Matura ’24: Na ispitu iz Informatike učenici imaju manje od tri minute po zadatku

Dojmovi od prošle godine

Svake godine nakon ispita razgovaramo s nekolicinom maturanata koji su ga pisali, pa smo to lani učinili i nakon ispita iz Psihologije. Kako to uvijek biva, dojmovi su poprilično ‘šaroliki’. Tadašnja maturantica Anja rekla je da joj je prvi dio ispita bio dosta lagan i logičan, drugi dio malo teži, a treći najteži i drukčiji od proteklih godina.

– U nekim segmentima ispit je bio zahtjevniji od prošlih godina, ali bih ga najbolje okarakterizirala kao drugačiji. Utisak mi je ostavilo pitanje na trećem dijelu ispita o beskućniku s Tajlanda koji je u policijsku postaju vratio novčanik s tri tisuće kuna i sad ja na temelju toga trebam opisati psihoanalitički, socijalno kognitivni i osobinski tip ličnosti. Psihoanalitički sam znala, ostalo je bio freestyle, objasnila je Anja.

‘S ozbiljnim pripremama za ispit treba početi tri do četiri mjeseca uoči ispita’

Prosječna ocjena na maturi iz Psihologije lani je bila 2,9, što je nešto niže u odnosu na 2022. godinu. Kako bi ostvarili što bolji uspjeh, maturanti koji izlaze na ovaj ispit trebaju za početak proučiti ispitni katalog. Iz njega će doznati na koje se gradivo trebaju fokusirati kod učenja za maturu.

– Pristupnici bi trebali početi s ozbiljnim pripremama za ispit tri do četiri mjeseca uoči ispita. Korisno je napraviti plan rada po danima i tjednima te bilježiti količinu gradiva obrađenu tijekom dana. Teorijska znanja važno je međusobno povezivati i objašnjavati na primjerima iz svakodnevnih životnih situacija. Za provjeru stupnja usvojenosti i ponavljanje sadržaja mogu se upotrebljavati ispiti iz prethodnih godina objavljeni na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, piše u ispitnom katalogu iz Psihologije.

Na popisu literature za pripremu su, kao i prošle godine, dva udžbenika koja je Ministarstvo odobrilo tijekom protekloga četverogodišnjeg razdoblja:

Boban Lipić, A., Jambrović Čugura, I., Kolega, M., Psihologija – udžbenik psihologije u drugom i trećem razredu gimnazija, Školska knjiga, Zagreb, 2020.
Rakoci, V., Ribarić Gruber, A., Kamenov, Ž., Psihologija – udžbenik za drugi i treći razred opće i treći razred jezične gimnazije, Alfa, Zagreb, 2020.

U nastavku se nalazi ispitni katalog za maturu iz Psihologije u 2024. godini. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.