Pretraga

Matura ’24: Na ispitu iz Informatike učenici imaju manje od tri minute po zadatku

A- A+

Polaganje mature državne mature iz Informatike obvezno je tek za upis manjeg broja studija, taj izborni ispit jedan je od češće prijavljivanih – protekle godine pisalo ga je oko tri tisuće pristupnika. Prosječna ocjena lani je bila 2,6 i nije se mijenjala u odnosu na godinu ranije. Struktura ispita za ovogodišnje maturante ostaje ista kao prošle godine pa će oni koji ga prijave imati 100 minuta da riješe 36 zadataka.

Foto: srednja.hr

Maturanti koji upisuju neki od studija informatike ili računarstva možda će odlučiti kao izborni predmet mature pisati Informatiku, mada je to uvjet tek na manjem broju studija ove vrste. Matura iz Informatike na ljetnom se roku polaže 11. lipnja 2024.

Što treba naučiti?

Ispitni katalog koji je već objavljen detaljno propisuje kako će izgledati matura iz Informatike u 2024. Zapravo se, u odnosu na godinu ranije, ništa ne mijenja. Kroz zadatke će se ispitivati razine usvojenosti znanja i vještina u trima područjima: informacije i digitalna tehnologija, računalno razmišljanje i programiranje te digitalna pismenost i komunikacije i e‑Društvo.

Gradivo koje maturanti trebaju naučiti za ovaj ispit opisano je od sedme stranice ispitnog kataloga. Izdvojimo samo neka – maturanti moraju znati objasniti glavne komponente računala te opisati njihove funkcije, analizirati i primjenjivati sažimanje datoteka kao i definirati logičke izraze za zadane probleme. Kod pristupnika se u zadacima na Informatici može ispitivati u kojoj mjeri mogu analizirati neki problem, definirati ulazne i izlazne vrijednosti te mogu li uočiti korake za rješavanje problema. Među ostalim, učenici koji izlaze na Informatiku moraju pokazati digitalnu pismenost, odnosno mora razlikovati prikladne i neprikladne izvore informacija, kao i znati probleme koje mogu prouzročiti, primjerice, zlonamjerni programi.

Na ispitu je 36 zadataka, maturanti imaju 100 minuta za rješavanje

Ispit državne mature iz Informatike sadrži 36 zadataka, a maksimalno vrijeme rješavanja je 100 minuta bez stanke. Maturanti će rješavati 18 zadataka višestrukog izbora i isto toliko zadataka dopunjavanja, kratkog odgovora i produženog odgovora. Iz područja informacije i digitalna tehnologija dolazi 15 zadataka, 16 ih je u području računalno razmišljanje i programiranje, dok ih je pet koji će ispitivati područje digitalne pismenosti.

Na ispitu iz Informatike moguće je ostvariti najviše 50 bodova, s tim da najviše bodova donose zadaci vezani uz računalno razmišljanje i programiranje.

informatika2

Treba naglasiti da za vrijeme pisanja ispita iz Informatike, kao i ranijih godina, nije dozvoljeno koristiti kalkulator. Dozvoljeno je korištenje samo kemijske olovke plave ili crne boje. Uz ispitni materijal učenici će dobiti i pomoćnu knjižicu koja će im biti potrebna za rješavanje zadataka, a drugi listovi s tablicama nisu dozvoljeni.

Priprema ispita

Nakon ispita na prošlogodišnjem ljetnom roku porazgovarali smo s nekolicinom učenika koji su ga polagali. Dojmovi su, uobičajeno, bili ‘šaroliki’.

– Najteži dio ispita je definitivno bio zadnji dio gdje smo morali sastavljati programe, a ostalo je većinom bilo neko osnovno znanje. Činjenica da nismo mogli imati kalkulator mnogo je otežala neke zadatke, zato što smo morali obavljati razne matematičke radnje koje su zahtjevne i oduzimaju puno vremena. Smatram da ispit se nije nešto puno promijenio od prijašnjih matura, zadaci cu poprilično slični. Jedno pitanje me poprilično zbunilo, a to je da smo morali odabrati jednu sliku od ponuđenih četiri na temelju nekog heksadekadskog koda. Znate kako kažu, odgovor je uvijek C, rekla nam je nakon prošlogodišnjeg ispita maturantica Katja.

U ispitnom katalogu NCVVO-a navedeno je i kako se pripremati za ovaj ispit. Literatura su informatički udžbenici za gimnazije, a obrazovni ishodi raspisani u tablici u ispitnom katalogu služe vam kao ‘nit vodilja’ oko toga na koje se gradivo trebate fokusirati.

– Pristupnicima se savjetuje proučavanje područja ispitivanja i primjera zadataka te rješavanje provedenih ispita. Dio se zadataka odnosi na prikaz algoritama. Algoritmi su opisani programskim jezicima Python i C, piše u ispitnom katalogu iz Informatike.

Nakon što maturanti napišu ispite, određivat će se prag prolaznosti za svaki od ispita. Novi pragovi donose se svake kalendarske godine, ali spomenimo kako je lani prag za dvojku bio 28 posto, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Informatiku za 2024. godinu. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavi kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.