Pretraga

Matura iz Povijesti do sada najlakša: ‘Bila su pitanja iz opće kulture i s lakim primjerima teksta’

A- A+

Oko 600 maturanata pisalo je ispit državne mature iz Povijesti. Ispit je to koji se sastojao od 47 zadataka, a pristupnici su imali 135 minuta za rješavanje. Ovo je deveti ispit iz izborne skupine predmeta, a maturanti s kojima smo pričali otkrili su nam svoje dojmove. Većina je zadovoljna kako je napisala ispit, a nekima je bio iznenađujuće lagan.

povijest državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Trećeg tjedna održavanja ovogodišnje državne mature maturanti su pisali ispit iz Povijesti. Radi se o izbornom predmetu kojega je ove godine polagalo oko 600 maturanata. Oni s kojima smo razgovarali otkrili su nam kako su zadovoljni napisanim ispitom te da je ovo bila jedna od lakših matura do sada.

– Dojam nakon ispita je jako pozitivan. Nije uopće bilo teško, ni jedan dio ispita mi nije bio nimalo težak. Bila je zapravo iznenađujuće lagana matura. Pripremala sam se tako da sam rješavala prijašnje mature i bile su malo teže od ove. Pripremala sam oko 3 tjedna svakodnevno, ispričala nam je maturantica Veronika iz SŠV-a.

Bilo je dosta pitanja iz opće kulture

Matura iz Povijesti nije bila teška niti Maru, bivšem maturantu Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu koji je pauzirao godinu i sada je polagao izborne predmete za dodatne bodove.

– Meni ispit nije bio toliko težak. Bila su pitanja iz opće kulture i pitanja s nekim lakim primjerima teksta. Najteži dio ispita su mi bila pitanja iz prapovijesti/rane povijesti, za to se nisam puno pripremao, govori nam Maro.

Za maturu iz Povijesti se, kaže, nije uopće pripremao prema starim maturama jer za to nije imao vremena.

– Dan za danom sam pisao tri izborna predmeta. Nešto malo sam proučavao stare mature i mislim da je ova matura bila malo lakša od prijašnje. Inače sam se za ovaj ispit pripremao nekih dva tjedna koristeći se udžbenicima za gimnaziju i nekim tzv. ‘pametnim biljeznicama’, navodi Maro.

Izdvojeni članak
bilježnica_učenje

Jeste li spremni za maturu iz Psihologije? Ako pogriješite na većini ovih pitanja, loše vam se piše

Najteži zadatak vezan uz kronološki poredak događaja

Naveo je kako mu je jedan zadatak ostao u sjećanju jer je trebalo kronološki odrediti zbivanja iz povijesti Hrvatske. Dodao je i kako se u prostorijama gdje je pisao Povijest dogodio i jedan incident.

– Pristupnik je sjeo na krivo mjesto, odnosno sjeo je na mjesto drugog polagatelja koji je kasnio, izvadio je papire i potpisao se na onu trakicu, ispričao nam je Maro koji planira upisati Filozofski fakultet u Zagrebu i to smjer Povijest umjetnosti i Švedski jezik.