Pretraga

Novčanice s početka 90-ih zbunile maturante na ispitu iz Povijesti: ‘Nisam imala pojma što odgovoriti’

Zadatak o razlici novčanica s početka 90-ih zbunio je maturante na posljednjoj maturi ovog tjedna, onoj iz Povijesti. Rekli su nam da je to bilo jedno od težih pitanja, iako je sama matura bila lakša nego ranijih godina. Kao lakša izdvojili su pitanja gdje se nalazi Lenucijeva potkova ili koji vladar je spomenut u Bašćanskoj ploči.

povijest državna matura 2022

Foto: srednja.hr

– Neka pitanja su bila teža, pogotovo kronološka pa sam tu samo zaokružila c. Bio je jedan zadatak s novčanicama s početka 90- ih i trebalo je zaokružiti zašto su bile različite. Znam da sam ja odgovorila ‘jer se dio srpskog stanovništva protivio samostalnoj državi’, otkrila nam je nakon današnje mature iz Povijesti maturantica Katarina iz Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu.

‘Najteži dio ispita bili su esejski zadaci jer su bili o komunizmu, Lenjinu i Staljinu’

U poslijepodnevnim satima oko 600 maturanata pristupilo je maturi iz Povijesti. Učenici su imali nešto više od dva sata za 47 zadataka. Katarina je nastavila da je ispit bio lakši nego prošlih godina, posebice od probne mature.

– Ove godine su bila jednostavnija pitanja, na primjer u kojem gradu se nalazi Lenucijeva potkova ili koji vladar je spomenut u Bašćanskoj ploči. Najteži dio ispita bili su esejski zadaci jer su bili o komunizmu, Lenjinu i Staljinu. Na ispitu smo bile samo još jedna učenica i ja, i još jedan učenik u drugoj učionici. Za ispit se baš i nisam pripremala, s obzirom da sam bila na natjecanjima iz povijesti i dosta sam zapamtila s nastave, objasnila je Katarina.

Planira upisati povijest i komunikologiju na Fakultetu hrvatskih studija. Na maturi piše još Politiku i gospodarstvu, Hrvatski i osnovnu razinu Matematike, a do sada napisane mature, rekla je, pamti po downshiftingu na višoj razini iz Engleskog jezika. Problema sa zadatkom s novčanicama imala je i Ana iz iste škole.

– Nisam imala pojma što odgovoriti na njemu. Najteži dio bili su mi zadaci gdje moraš kronološki poredati događaje. Mislim da je prošlo okej, nije bilo teško gledajući prijašnje godine i dosta stvari si mogao odgovoriti iz konteksta ili si mogao eliminirati neke odgovore, navela je Ana.

Izdvojeni članak
matura biologija

Matura iz Biologije brojnima je bila krš i lom: ‘Nisam siguran za barem 50 posto odgovora’

‘Pripremao sam se pet dana prije, prolazio kroz gradivo te riješio mature’

Za Povijest se pripremala od svibnja, a planira upisati PMF ili Filozofski fakultet. Najteži dio ove mature i Jeleni iz Isusovačke klasične gimnazije Osijek bili su zadaci s kronologijom.

– Nakon ispita mi je dojam bio da nije tako strašno kako mi se činilo kad sam otvorila ispit. Ovaj ispit mi se čini kao lakši od prošlogodišnjih matura, a nekako podjednako težine kao probna matura. Izdvojila bih esejski zadatak kao puno lakši ove godine nego prethodnih. Za ispit se nisam dugo pripremala, nekih tjedan dana, jer sam mnogo toga usvojila tijekom školovanja, te nisam išla na plaćene pripreme. Pisala sam višu razinu latinskog i to mi se nekako čini da je bilo lakše nego povijest, a planiram i upisati studij latinskog i povijesti, navela je Jelena.

Ivan iz Srednje škole Petra Šegedina Korčula misli da ispit nije bio previše težak. Njemu je pak teško bilo odgovoriti na posljednje pitanje gdje je trebalo napisati produženi odgovor vezano uz slikovni prilog.

– Ovaj ispit je u mome mišljenju bio lakši od prošle godine, a podjednako težak kao probni za ovu godinu. Pripremao sam se pet dana prije, prolazio kroz gradivo te riješio mature od prijašnjih godina i probne. Pišem još maturu iz hrvatskog jezika i matematike osnovna razina. Pisao sam engleski jezik višu razinu i čini se u redu, još sam skeptičan na onaj ‘pickleball‘ tekst. Planiram upisati Filozofski fakultet u Zagrebu, zaključio je Ivan.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.