Pretraga

Maturant Frane upao je na ugledni Yale: ‘Činilo mi se nedohvatljivim, ali ne možete znati dok ne pokušate’

Naredni mjeseci značit će veliku prekretnicu za živote tisuće maturanata. Ne samo da će završiti školu, već će mnogi od njih upisati studij i po prvi puta odseliti kilometrima od doma u kojem su odrasli. Za Franu Marušića iz Omiša ti se kilometri broje u tisućama. Naime, ovaj omiški genijalac upao je na prestižni Yale, gdje planira studirati ekonomiju, primijenjenu matematiku ili oboje.

Frane Marušić

Frane Marušić|foto: privatna arhiva

Većina naših maturanata u idućim će tjednima napisati ispite mature, a onda tamo 19. srpnja doznati i kako su im prošli ti ispiti te jesu li upali na željeni studij. Maturant Frane Marušić iz Srednje škole ‘Jure Kaštelan’ u Omišu ne mora biti rastresen oko toga hoće li upisat željeni studij. Već zna da je upao na onaj koji je htio – prestižni Yale.

‘Volio bih bolje produbiti svoje znanje o procesu realiziranja poduzetničke ideje’

Njemu su na listi prioriteta uglavnom bili Ivy League fakulteti. Smatrao je da mu upravo oni pružaju najbolje obrazovanje kako u SAD-u, tako i u svijetu. A kao internacionalni učenik imao je mogućnost dobiti stipendiju, pa je pokušao. I uspio. Osim na Yale, Frane je upao i na Bocconi u Milanu te Cornell u Americi, a još dva američka fakulteta stavila su ga na čekanje. Za srednja.hr govori kako je Yale ipak prevagnuo zbog kvalitete akademskog programa, alumni mreže te mogućnosti za provođenje istraživanja na fakultetu. O smjeru koji će studirati još nije odlučio.

– Namjeravam studirati ekonomiju ili primijenjenu matematiku, a možda i oboje, u Americi nude tu opciju double majora kojim možete dobit diplomu iz dvaju područja. Oduvijek sam volio brojke te se ova odluka pokazala kao logičnim odabirom, no ponajviše sam odabrao ova područja jer bih volio naučiti kako funkcionira svijet i dobiti dublji uvid u globalnu ekonomiju. Također, volio bih bolje produbiti svoje znanje o procesu realiziranja poduzetničke ideje kako bih stekao potrebna znanja i vještine za uspješno vođenje vlastitog poduzetničkog pothvata, kaže nam Frane.

Izdvojeni članak
goran narančić esej o kvačicama za rublje

U svom eseju za američke fakultete Goran je pisao o neobičnoj igrački iz djetinjstva: ‘Bio sam tvrdoglav’

Proces prijava krenuo je već prošle jeseni

Opisuje nam i kako je izgledao njegov proces prijave. Sve je započelo već jesenas, kada se na stranici CommonApp otvaraju prijave koje traju do početka siječnja. Ondje je navedeno koje sve materijale maturant treba poslati – preporuke, eseji, lista nagrada, lista izvannastavnih aktivnosti, te rezultati SAT-a ili ACT-a.

– Najviše vremena su mi uzeli eseji kojih je bilo poprilično dosta, a svaki je fakultet imao svoje eseje. Yale je imao dosta zanimljiva pitanja poput: Da možeš, koji bi predmet predavao na Yaleu i kako bi se zvao? U takvim pitanjima traže kreativu i da vide kakva ste osoba van brojki i statistike, navodi Frane.

Kada je predao sve materijale preostalo mu je samo čekati dan odluke. Ivy League je poznat po Ivy Day-u, danu kada izlaze rezultati za svih osam fakulteta.

– U tom razdoblju od četiri mjeseca naravno možete poslati rezultate koje ste ostvarili u tom periodu, a i mogu vas dočekati i intervjui za pojedine fakultete, pojašnjava Frane.

Kada je doznao da je upao na Yale, on i njegovi bližnji, prepričava, bili su iznenađeni. Kako je tijekom srednje godinu dana bio u Americi na razmjeni, shvatio je da je uz izvanredna postignuća potrebno i barem malo sreće.

– Za nas internacionalne učenike je to još teže jer imaju određen broj mjesta za nas koji je dosta manji nego za Amerikance. Također određeni broj mjesta ide sportašima, tako da su šanse da upadnem bile iznimno male. Što se tiče reakcija, većina mojih prijatelja mi je reklo: ‘Čekaj, na Yale?!’ jer ih je dosta čulo o njemu u filmovima, kaže nam Frane.

Izdvojeni članak
student sjedi ispred glavne zgrade sveučilišta columbia u new yorku

Kako se upisati na američki faks? Govori dvoje maturanata koji su dobili visoke stipendije za studij u SAD-u

U SAD leti već u kolovozu

Za razliku od većine njegovih vršnjaka koji ostaju u Hrvatskoj i kojima će studij započeti tek negdje u listopadu, Frane u SAD leti već negdje sredinom kolovoza. Faks koji je upisao organizira orijentacijski tjedan za brucoše. Tijekom tog tjedna Frane će upoznati svoje buduće kolege, razgledati kampus, prošetati gradom i tako se na neki način uvesti u novo poglavlje svog života. Treba naglasiti da, osim što studijske obveze u SAD-u kreću ranije, tako će ranije i završiti, već negdje u svibnju.

Studiranje ni u Hrvatskoj, kada student seli u neki drugi grad, nije baš jeftino, a pogotovo ne kada je potrebno preseliti na drugi kontinent. Pa ga pitamo kako će za njega izgledati financiranje školarine i troškova života u SAD-u.

– Yale, a tako i cijeli Ivy League, poznat je po velikoj financijskoj pomoći koju nude i sustav funkcionira vrlo jednostavno: ukoliko ne možete priuštiti cijenu školarine, oni će vam platiti. Što se tiče ostalih troškova, Yale nudi brojne studentske poslove na kojima možemo raditi kako bismo si mogli zaraditi vlastiti džeparac. Čak ako sudjelujete na nekim istraživanjima sa profesorom, mogu vas plaćati za taj rad. Ne znam koji ću još studentski posao uzeti, ali izbor je svakako velik, kaže Frane.

Izdvojeni članak
naslovna podcast maturanti srednja hr

Maturanti Mei i Goran već su upisali prestižna američka sveučilišta: ‘Ne treba biti ultra pametan’

Njegove poduzetničke ideje već su zapažene

U Srednjoj školi ‘Jure Kaštelana’ Frane je proveo tri školske godine i to u općoj gimnaziji.

– Što se tiče natjecanja, bio sam na nekoliko županijskih natjecanja na kojima sam postigao uspjeh od prvog do trećeg mjesta, no natjecanja koja su mi ostala najupečatljivija su SIA (Social Impact Award) i ISABS. Kroz SIA sam imao priliku prezentirati svoju poduzetničku ideju te sam bio odabran da ju nastavljam predstavljati na konferenciji u Beču koja je okupila pobjednike iz svih država sudionika. ISABS je s druge strane bilo natjecanje koje se održavalo u Dubrovniku i bio sam među odabranima da predstavim svoj rad u području biologije, kemije i genetike na konferenciji koja je također okupljala nobelovce i znanstvenike diljem svijeta, priča nam Frane o svojim uspjesima na školovanju u Hrvatskoj.

U klupama omiške škole sjedio je tri godine jer, kao što je ranije spomenuto, jedan je razred, treći, proveo na punoj stipendiji u privatnoj srednjoj školi u Americi.

– Iako ovo nije bilo natjecanje, smatram ovaj uspjeh među većim postignućima kroz moje srednjoškolsko obrazovanje. Bilo je to jedno posve nezaboravno iskustvo kroz koje sam se upoznao s njihovim obrazovanim sustavom, pohađao nove predmete i imao mogućnost posjetiti fakultete. Tamo sam imao mogućnost birati vlastite predmete, imati dodatne sate s profesorima te se bolje pripremiti na to što me čeka na fakultetu, kaže Frane.

Izdvojeni članak
naslovna podcast maturanti srednja hr

Kako izgleda prijemni ispit za američke fakultete? ‘Pitanja uopće nisu slična onim u našim školama’

Hrvatskom obrazovnom sustavu nedostaje izbornosti

Kada je riječ o hrvatskom obrazovnom sustavu volio bi, kaže nam, da je više izbornih, a manje obveznih predmeta.

– Mislim da velik dio nas uđe u srednju školu ne znajući 100 posto što bismo studirali poslije, pa tako smatram da bi bilo odlično da zadnja dva razreda imamo priliku da se usmjerimo u određeno područje jer tada već imamo bolji uvid u ono što želimo dalje. Smatram da bi trebalo biti svega četiri do pet glavnih predmeta te da ostatak rasporeda popunimo sami u skladu sa svojim interesima – to sam imao priliku iskusiti u Americi. Tako bi onaj koji želi studirati STEM mogao staviti naglasak na upravo takve predmete, smatra Frane.

Za desetak godina sa studijem će već biti gotov i zakoračiti u poslovni svijet. Sada mu je teško procijeniti gdje će točno biti, ali zna da si sva vrate želi ostaviti otvorenima, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi i SAD-u. Želja mu je razviti neku inovativnu poduzetničku ideju ili pokrenuti vlastiti startup. A za sve koji razmišljaju da krenu njegovim stopama i požele u pisati neko od najboljih svjetskih sveučilišta Frane ima i poruku:

– I meni se upad na ovakvo sveučilište činilo nedohvatljivim, ali dok ne pokušate nikada nećete znati, poručio je Frane.

Podsjetimo, nedavno smo u podcastu ugostili zagrebačke maturante Mei i Gorana, koji su oboje upisali Ivy League fakultete. Kako je izgledao njihov proces prijava možete poslušati na našem YouTube kanalu i Spotifyu: